Al die mooie stoffen...........

Al die mooie stoffen...........


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

gepubliceerd op: Hoe vrouwen denken: 27 maart 2018

Er lopen vele vrouwen rond op het ‘Stoffenspektakel’ dat in een grote evenementenhal van een grote stad plaatsvindt. Zussen, moeders met grootmoeders en veel vriendinnen. Ze lopen gezellig te praten en het aanbod te bekijken. Ze zitten aan lange tafels, voeren groepsgesprekken en passen op elkaars trolleys bij de toiletten. Mannen zijn er amper te zien. Behalve de standhouders; dat zijn dan wél weer mannen. Van het commerciële soort.

Stereotyperend
Vreemd is dat eigenlijk. Al die Italiaanse en Franse couturiers, dat zijn toch ook voornamelijk mannen? En ontwerpers zijn ook vaker mannelijk dan vrouwelijk. En toch zijn het vooral vrouwen die naaien als hobby of vak uitoefenen. Net zo stereotyperend als mannelijke fotografen en vrouwelijke modellen. Of mannelijke schilders en vrouwelijke muzen. Ach, het maakt ook allemaal niet uit, concludeer ik ter plekke. Naaien is gewoon een leuke hobby. Vrouwen naaien, borduren, breien, haken, weven, macrameeën en quilten al eeuwen.
Vooruitziend of doelgericht?“Waar wilt u de stof voor gebruiken?” vraagt de man van de stofkraam, terwijl duidelijk is dat ik de stof op dit moment alleen maar wil bekijken. Kijken, kijken, nog niet kopen. Ik houd een prachtige rol stof in mijn handen en twijfel. Zichtbaar. De man probeert mij waarschijnlijk enkel vriendelijk te helpen, maar zijn vraag irriteert mij.

Geen idee waar ik het voor wil gebruiken, ik ben klaar met kijken en ik wil die stof gewoon hébben. Ik heb zelfs nog niet eens één moment nagedacht waarvoor ik de stof wil gebruiken en hoeveel meters ik nodig heb.
“Misschien voor bij mijn verzameling, voor in mijn voorraadkast. Voor de toekomst. Voor het geval dat. Voor ooit,” antwoord ik schamperend en loop bij weg. Op naar het volgende kraampje, waar ik misschien wél ongestoord mag zoeken en nadenken.

Move over, Karl Lagerfeld
Bij nadenken alleen blijft het dan toch niet. Een paar uur later loop ik de evenementenhal uit. Mijn boodschappentrolley is bomvol. Vol met prachtige stoffen van verschillende designs, materialen en afmetingen. Voor het geval ik ineens wél een idee heb van wat ik ermee wil. Voor het moment waarop ik als een echte couturier de stof in patroondelen ga knippen, de onderdelen aan elkaar ga spelden en over mijn paspop drapeer. Er vervolgens plooien in leg en het dan onder de naaimachine doorvoer om de delen aan elkaar te stikken. Er nog een voering in gooi, pers en pas. En voilá: er is een perfect stukje passend Haute Couture van gemaakt. Move over, Karl Lagerveld, Valentino en consorten. Deze (huis)vrouw kan óók toveren met een lap stof.

Vrouwen zijn verzamelaars; het ís gewoon zo!
Thuisgekomen pak ik mijn karretje uit en schuif aan tafel, waar mijn man een bak koffie voor me heeft neergezet. Maar dan ziet hij de stapel en vraagt mij waarvoor ik die stoffen eigenlijk nodig heb.
“Je hebt nog zó veel stof liggen!” zegt hij verbaasd. “Waarvoor, waarvoor?”
Wat een stomme vraag, denk ik bijna hardop en kijk hem geïrriteerd aan.
“Voor bij mijn verzameling, voor in mijn voorraadkast. Voor de toekomst. Voor het geval dat. Voor ooit,” zeg ik de tweede keer die dag.

Mijn man lacht nu hardop en begint een betoog over vrouwen als verzamelaars. Zucht. Inderdaad, dát zal het zijn. Maar het kan mij niet zo heel veel schelen of die behoefte nu instinctief is, al eeuwenoud en mogelijk typisch vrouwelijk. Ik pak de stapel stoffen, breng hem naar mijn atelier en ben helemaal gelukkig.

help


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
:) ja vrouwen zijn verzamelaars :)
| 09:21 |
Ik heb dat dus met bolletjes wol en kralen hahaha. Je ziet soms zulke mooie en die moet je gewoon hebben, voor ooit, voor de toekomst, voor het geval dat 😉
| 07:47 |
Haha,  klopt hè?
| 07:58 |
Klopt helemaal haha
| 08:14 |
Zo herkenbaar, en ik zeg toch ook niets over al dat gereedschap, de schroeven, latjes, snoeren en wat er allemaal nog meer ligt in de schuur en op zolder??? 
| 07:43 |
Goeie!  Die ga ik onthouden !  Vooral als we weer eens richting een bouwmarkt moeten.  Goed idee voor een column, dank!
| 07:58 |

×

Yoors


exit_to_app Inloggen