×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Hoe ontstaat racisme ?

Hoe ontstaat racisme ?


De mensheid is verdeeld en zal het hoogst waarschijnlijk ook blijven. Er zijn zoveel meningen en soms liggen die zo ver uit elkaar, dat ik niet meer weet hoe we tot een compromis moeten komen.

Toch heb ik het gevoel dat op de meeste gebieden mensen vooral hun opinie uit ervaring vormen. Zijn die negatief op bepaalde punten, zal men daar niet positief tegenover staan. De kunst van een beleid is in mijn ogen iets negatief in iets positief omzetten.

Nee, de negatieve ervaringen van mensen kan je niet veranderen, maar misschien wel hoe je er mee omgaat.

Ik zie veel gemiste kansen in het politiek correcte denken om zaken om te draaien. Wat ik ervaar is soms dat men iets negatief op iets negatief zet en zo mensen aanzet tot extremisme en racisme.

Om een mooi, maar delicaat onderwerp hier te benoemen: vluchtelingen.  Daar heeft zowat iedereen een mening over, maar deze lopen wel erg uit elkaar. Dit drong pas echt tot mij door, door een tweet te lezen van een Vlaamse politicus, hoe we dit probleem eigenlijk op een manier zouden kunnen oplossen, waarbij we iedereen tevreden stellen.

Daarbij is me pas opgevallen hoe verdeeld mensen zijn. Sommige mensen hebben er een bijna blinde adoratie voor en willen ze massaal opnemen. Anderen willen ze liefst zo ver mogelijk buiten en zouden wel eens opperen om ze dood te schieten, in plaats van de knuffelen.

En nu schokkende waarheid: beide hebben misschien het beste voor met onze samenleving, maar ze hebben andere ervaringen, waardoor ze de dingen anders brengen.

Ben je van welstellende orgine? Opgegroeid in een harmonieus gezin en heb je een hoger diploma, een goede baan en woon je in een rustige buurt? Wel, dan heb je iets te delen en is het normaal dat je je zal bekommeren om de mensen die het minder hebben. Ik kan snappen dat je dan die vluchtelingen blindelings welkom zal heten en er van uit gaat dat je ze zo zal helpen.

Ben je minder hoog geschoold, lager begaafd en kom je uit een multi-problem gezin, dat het al moeilijk heeft om rond te komen en worden jouw kinderen op school gepest door migrantenkinderen die het soms beter hebben dan de jouwe, dan is het wel logisch dat je nieuwkomers als een bedreiging ziet.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen uit de lagere klasse makkelijker een racistisch gedachtegoed ontwikkelen. Dat is in mijn ogen meer dan logisch. Deze mensen zien dikwijls migranten hun banen inpikken en hun kansen. Deze mensen leven dikwijls noodgedwongen op een uitkering en vrezen voor hun toekomst. Ze vrezen dat die vluchtelingen met hun inkomen gaan lopen.

Racisme is dikwijls een vorm van zelfbehoud. Persoonlijk snap ik ook niet waarom de regering in België enkel bezig is met het te bestraffen en te bestrijden, maar niets doet aan kansarmoede bij autochtonen, terwijl er een duidelijk verband is dat dit een directe factor is die tot vreemdelingenhaat leidt.

Nee, men investeert jaarlijks miljoenen belastinggeld in een migratiebeleid en in opvang van asielzoekers. An sich best mooi, maar ondertussen komt hierdoor de sociale zekerheid voor autochtonen in gevaar. Invaliden zijn al 200 euro in de maand ingesnoerd en hebben het nu moeilijker dan ooit. Langdurig zieken moeten terug aan het werk.

En de asielzoeker? Die komt hier binnen en krijgt meteen alles onder zijn luie kont. Dat is wat de modale, sociaal uitgesloten Vlaming denkt.

Men kan dus even de vraag stellen waarom mensen op een bepaalde manier denken, in plaats van meteen te veroordelen. Het is met veel dingen zo. Mensen die het moeilijk hebben, zullen sneller negatief denken.

Persoonlijk denk ik dat alle problematiek complexer ligt. Ik steek dus niet alle problemen op migratie. Dat is veel te kort door de bocht. Alleen merk ik dat mensen door het beleid minder vrolijk worden.

En hier zitten we dus met beeldvorming, want de waarheid is complexer. Vraag eens aan die harmonieuze, rijke gezinnen, of ze die asielzoekers in hun eigen riante woning willen opnemen. Ik heb nog geen enkele minister die zo voor de opvang van vluchtelingen pleit, er enkele in zijn eigen villa weten opvangen. Je hebt mensen als Peter Mertens van het Belgische PVDA , dat in tegenstelling tot het Nederlandse, wel zuiver communistisch is, die pleit voor armoedebestrijding, maar zelf in een kast van een villa woont en tot zover ik weet geen enkele vluchteling daarin heeft opgevangen.

Waar komen die vluchtelingen WEL terecht? Dikwijls in de achtergestelde buurten bij de "racistische" autochtonen, die er dan nog eens de overlast van ondervinden, omdat ze dikwijls met velen in te kleine woningen gepropt zitten. Zo worden de "racisten" nog eens in hun gedachtegoed versterkt.

Als je dan als vrouw wordt lastig gevallen door aan allochtoon die onze waarden en normen niet begrijpt, zie je meteen het relaas van mensen als Wilders of Dewinter waarheid worden. Wie is er dan in fout?

Praat eens iets langer met deze mensen en je zal merken dat het enkel een bepaalde groep is, die zoals ze hier zeggen "het schoon weer maken". Praat je verder met de meeste racisten, kom je tot de schokkende conclusie dat de grote meerderheid echt niets tegen mensen van vreemde origine heeft en niets tegen mensen met een ander kleurtje, maar gewoon negatieve ervaringen heeft die hij/zij niet kwijt kan.

En daar spinnen sommige politici garen van. De waarheid is dat ik als sceptisch persoon ook niet zeker ben of het Vlaams Belang of de PVV van Wilders alles gaat oplossen. In mijn ogen zijn ze enkel een symptoom van een politiek correct falen.

Feit is dat men nieuwkomers te lang heeft uitgesloten en niet heeft willen integreren, waardoor we mensen zonder identiteit kennen. Deze jongeren zijn vatbaar voor extremisme. Deze generatie zijn zowel jongeren met moslimroots als generatiearmoede autochtone jongeren. Ze haten elkaar, terwijl ze in hetzelfde land wonen en in dezelfde klas gezeten hebben.

Is dat niet intriest? Ik schreef deze blog vooral omdat ik mensen liever dichterbij breng dan ze verder uit elkaar te drijven. Mijn mening ligt ergens in het midden. Waarom ik niet zo voor open TE open grenzen ben, is een verhaal apart. Ik vind dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Ik zie tegenwoordig hoe langer hoe minder menselijkheid om mij heen en betreur dat.

Het moddergooien stopt enkel, als jij er zelf mee stopt. Ik erger me ook aan plat racisme, maar heb het door ervaringen leren kaderen. Ik heb met mensen met een verstandelijke beperking gewerkt, die inderdaad zwaar racistische uitlatingen deden, waarvan ik even niet wist waar ik stond, tot ik verder informeerde naar wat de grond van deze uitspattingen waren.

Veel van deze mensen waren slachtoffers van geweld door allochtonen. Ik was dat ook, maar ik kader het. De jongeren met Marokkaanse roots die met met het mes op de keel overvielen, waren rotte appels. Mijn Irakese collega die me bijna vermoordde en me tot mijn ontslag pestte, was een asshole. Ik ben normaal begaafd en snap dat de mensen die mij kwaad deden, niet representatief zijn voor de volledige allochtone gemeenschap. Dan probeer ik mijn IQ eens naar beneden te halen en me in te beelden dat ik enkel veralgemeend kan denken. Ik bewonder dan opeens veel mensen dat ze überhaupt nog buiten durven.

Dan denk ik terug aan mijn lessen geschiedenis en besef ik dat links en rechts termen waren uit het vroegere parlement in Engeland. Wat heeft dit NU nog met onze huidige samenleving te maken, dan ze verder uit elkaar te drijven?

Laten we eens allemaal op de eerste plaats eens gewoon MENS zijn, voor we elkaar stokken in de wielen gaan steken, omdat dit precies is wat degene die aan de macht zijn willen. Zij beginnen de oorlogen waarvoor mensen op de vlucht slaan. Zij veroorzaken armoede, maar niet Jan met de Pet, die er het slachtoffer van is. Dat zijn we op het einde van de rit allemaal, tenzij we het spel leren doorzien.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties