×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Exposure: Kom maar op met je kutopmerkingen

Exposure: Kom maar op met je kutopmerkingen


Want ik kan dus helemaal niet tegen kritiek. Eén zinnetje wat ik op zou kunnen vatten als kritiek (omdat ik vanuit mijn hart ergens op reageer en dat verkeerd valt) en ik blog twee weken niet. Angst om niet goed genoeg te zijn, mislukking, falen, dat soort dingen. Boos worden op degene die iets zegt, terwijl ik eigenlijk best weet dat elke kritiek die iemand heeft meer over diegene zegt dan over mij. Terwijl ik best weet dat gij niet zult oordelen. Dat het niks zegt over mijn gevoel of recht om te zijn wie ik ben. Dat gevoel niet te meten is en er niet om gaat dat de een meer recht daarop heeft dan een ander.  Maar tussen weten en voelen ligt ook nog een verschil. Ach mens, wat ik weet in theorie en wat ik toe kan passen als praktijk.... We leren bij, elke dag weer, zal ik maar hopen. 
casapapusilor
Ik ken jou niet persoonlijk en weet dus niet hoe het bij jou zit. Vroeger kon ik ook heel moeilijk met kritiek omgaan maar heb het in de loop der jaren met vallen en opstaan geleerd. Merk nu ook dat dat het leven en de omgang met anderen en stuk makkelijker maakt. Het advies dat ik kreeg en opvolgde was om beter naar mensen te luisteren en te kijken, vragen te stellen naar het hoe en waarom van hun 'kritiek' en na te denken over de antwoorden zonder het direct op mezelf te betrekken. Langzaamaan leerde ik dat veel van wat ik als kritiek voelde, eigenlijk helemaal geen kritiek was en ook niet zo bedoeld was. Ik leerde ook dat ik die 'kritiek' zelf vaak uitlokte omdat ik bevestiging zocht. Op zich niets mis mee, maar die bevestiging moest dan bestaan uit antwoorden die ik als het ware zelf al voorgeprogrammeerd had. Kwam dat antwoord niet, dan ervoer ik dat direct als kritiek, als iets fout doen, als niet gewaardeerd worden. Ik leerde ook dat een aantal mensen om me heen gewoon niet meer eerlijk tegen mij wilden of durfden te zijn. En vooral dat dat heel vaak in mijn nadeel uitviel. Bijv. omdat ik door mijn kleding totaal uit de toon viel op een feest en me daardoor volkomen belachelijk voelde. Mijn omgeving had wijselijk zijn mond gehouden om mijn lol in het feest niet te bederven, maar de reacties en blikken op het feest spraken boekdelen. Mijn ontwikkeling op creatief gebied stagneerde ook omdat mensen het gewoon zat werden om me aanwijzingen te geven. Ik had ook steeds minder zelfkritiek en kreeg een onrealistisch beeld van mezelf. Daar kwam gelukkig verandering in door een fantastische leraar die me leerde mijn eigen criticus te zijn door van een afstand naar mijn eigen werk te kijken. Dat was in het begin heel moeilijk maar ging me steeds beter af en bleek ook in andere situaties door te werken. Het grootste compliment dat hij mij in die tijd gaf was: "De kritiek die jij nu op je eigen werk geeft is volkomen just, maar had ik je nooit kunnen zeggen want dan was je helemaal geflipt."
17-05-2017 09:15
17-05-2017 09:15 • 1 reactie • Reageer
365tintenmesjogge
wauw, wat beschrijf je dat mooi. Ja, ik probeer er ook anders mee te leren omgaan en niet steeds bevestiging nodig te hebben van anderen..
17-05-2017 21:21
17-05-2017 21:21 • Reageer