praat nederlands met me


Vandaag zag ik m'n moeder. Ze had me, via haar mobiel, gevraagd of m'n zoon een PS kaart wilde: Een kaart met tegoed voor de Playstation. 'Ja idd', had ik terug getypt. 

Vandaag stond ze bij de Primera en had gevraagd naar een PS kaart met 'idd' erop. 😂🤣 De altijd vriendelijke en belangstellende verkoopster had uitgelegd dat dat 'inderdaad' betekent. Met het schaamrood op haar wangen, maar blauw van het lachen, vertelde ze wat een blunder ze had begaan. Ze kan nog niet zo lang sms-en met haar druktoetstelefoon. Hier gaan we haar nog láng mee plagen. 

Net als ooit, toen ze vroeg hoe die hardrockband heette: Métálika. Nee ma, dat is Metallica. Nog steeds gebruiken we dat voorbeeld bij dingen die taaltechnisch niet helemaal lekker gaan. Zoals bij de afkorting die zij nog niet kende. 

Zo kwam mijn zoon pasgeleden thuis en begon over Skir dit, Osso dat en Niffo daar. 

"Wat?!", vroeg ik. "Je bent Nederlands, praat dan ook Nederlands". Ikzelf gooi regelmatig met Engelse termen, maar dat terzijde. Door hem voelde ik me ineens stokoud. Ze worden echter nog met regelmaat gebruikt, de woorden die ik soms niet begrijp en wíl begrijpen. Ik weet inmiddels wél wat hij bedoeld. 

Zoals Wim Sonneveld al zong: De nieuwe tijd, net wat u zegt 😉 Aanpassen en gewoon maar luisteren, ja toch, niet dan? Ik geef mezelf maar hetzelfde antwoord als ik typte naar m'n moeder: Idd.

Iedere generatie z'n charmes. Ik hoorde laatst weer het woord 'senior' bij 50-plussers. Die zijn toch nog láng niet senior. Wat is oud nog tegenwoordig? Vijftig in ieder geval niet. Maar dat komt misschien omdat ik er over een aantal jaar ook bij ga horen. Zoals Peter Koelewijn zong: Je wordt ouder mama (papa) 😅 Gelukkig wel, zullen we maar denken. Kennen jullie nog woorden / voorvallen waar je om kan lachen? 

Groetjes, Miryam

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!