×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Is de waarheid verzwijgen liegen?

Is de waarheid verzwijgen liegen?


Wat is liegen en waarom doen we het?

De waarheid en de waarheid vertellen neemt soms een loopje met ons. We zwijgen om de lieve vrede te bewaren, we willen anderen niet kwetsen of in de problemen brengen. We willen er ons niet mee bemoeien of ons er gemakkelijk vanaf maken voor de minste moeite.

Volgens mij is de waarheid vertellen altijd het beste. De meeste mensen zullen daar ook volmondig JA op antwoorden maar in de realiteit is dit niet zo het geval. Ikzelf heb jaren vast gezeten in een huwelijk met een narcist en na de zoveelste poging om de waarheid te vertellen heb ik me jammer genoeg in stilzwijgen gehuld. De waarheid half verteld en verdraaid. Het was als het ware of ik verplicht werd om te liegen en ook al ben ik geen voorgeprogrameerde robot, ik verloochende mezelf om de lieve vrede te bewaren. Nu ja lieve vrede was er niet natuurlijk maar een keertje de woedeuitbarstingen of kwetsende opmerkingen kunnen ontvluchten, ja daar loog ik voor.  De andere kant van de medaille was dat ik mij nog slechter voelde want liegen druist in tegen alles waar ik in geloof. Mijn zelfbeeld kelderde telkens dieper en dieper. Ik voedde mijn kinderen op met een haat voor de leugen en een voorliefde voor de waarheid en ik kon het zelf niet waarmaken. Diep in mij heeft dat voor een heftige strijd gezorgd en nog steeds. Ik ben uit het narcistische huwelijk kunnen stappen maar wat dat met mij als mens gedaan heeft is niet te beschrijven. Ik heb er uit geleerd,  ik denk dat als ik mij aan de waarheid had gehouden en niet de waarheid had verzwegen ik sneller tot het besluit had kunnen komen dat de maat vol was. Dat zijn natuurlijk speculaties achteraf. 

Ik wil nu voor de waarheid gaan en altijd de waarheid. Ik wil mezelf niet meer verloochenen om de lieve vrede te bewaren, dat is mezelf een rad voor de ogen draaien en de voor de ander zijn ogen ook. Ik wil niet iemand krenken en pijn doen maar hoeveel doe ik die ander geen pijn door hem in de waan te laten? Wat heeft dat voor zin. 

Tegen mijn kinderen anderzijds zal ik de waarheid niet verzwijgen, als zij de waarheid moeten horen over iets wat ze liever niet willen horen kunnen ze het beter van mij te horen krijgen. Iemand  die ze kunnen vertrouwen en hun niet zomaar wil kwetsen maar aan de waarheid wil vasthouden om hun te laten groeien, hun te laten vallen en laten opstaan. Leren om in de waarheid te leven i.p.v. in de leugen.

Tekst bovenaan Filipenzen 4:8

Laat maar weten wat jullie er van denken!


expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties