Mijn 11 ultieme besparingtips.


Weekmenu maken

Dit scheelt echt een hoop geld. Als je om de paar dagen naar de winkel gaat neem je allicht nog een extra pakje koekjes mee. Of iets in de aanbieding dat je eigenlijk nooit koopt en niet echt nodig hebt. Je komt in de verleiding om te veel uit te geven omdat het opgesplitst is en het kleinere bedragen zijn. Het voelt niet aan alsof je veel uitgeeft. Maar als je alles optelt op het einde van de week ben ik zeker dat je 1/3 meer hebt uitgegeven dan dat je maar 1 keer per week zou gaan.

Ik ben begonnen met maximum 1 keer per week naar de winkel te gaan, zelfs brood koop ik voor een week en steek dit in de diepvries. Je moet weten dat we met 10 zijn, daarvan zijn er 7 tieners.... Je snapt het. zij zijn altijd op zoek naar eten. Fruit is er altijd in overvloed en ik bak regelmatig zelf, dat spaart heel wat uit. Ik ga nu maar om de twee weken naar de winkel. Dit scheelt me weer enorm veel geld, ik splits de versnaperingen op anders zijn ze in 1 dag op. Frisdrank 1 keer per week, chips en dergelijke in het weekend. Het help ook om geen overvolle voorrradkast te kweken waar je dan eten moet van weggooien dat vervallen is. In het nieuwe jaar ga ik proberen om nog 1 keer per maand naar de winkel te gaan en enkel voor brood, fruit, groente en beleg halverwege de maand te gaan. Even testen of dit haalbaar is.

Zelf haar knippen

Dit zullen niet veel mensen durven maar voor mij is het geld dat ik uitspaar echt een doorslagever. Lees onderaan mijn blog hierover.

Groentetuin

Als is het maar op de vensterbank, zelf groente en fruit kweken zijn altijd voordeliger. Ik kweek graag pompoenen, sla, rucola, tomaten, komkommers, krulkool en paprika's. Deze geven zoveel opbrengst voor weinig werk. Eens je wat fruitboompjes of struiken hebt brengen die bijna vanzelf iets op zonder teveel moeite. Denk aan rode bessen, aardbeien, pruimen en blauwe bessen. Al wat je zelf kweekt is al een besparing op zichzelf.

Je hond zelf trimmen

1 van onze honden is een Australische herder en zou een twee-tal keer per jaar moeten getrimd worden. Als ik haar een paar keer per week zelf borstel kan ik dit gemakkelijk uitsparen. Zorg voor een goede borstel en kam. Leer je hond dit van kleins af aan en het zal vanzelf gaan. Onze Ausi vind het zelfs leuk om gestofzuigd te worden en komt meteen af als ik de stofzuiger nog maar aanraak ;-)

Was ophangen

Hetgeen ik uitspaar met was ophangen kan in een gezin van 10 wel tellen. Toen we nog maar met 5 waren heb ik een jaar geen droogkast gehad dit heeft me 300€ aan electriciteit bespaard. Dus ja met het dubbel aan personen in huis is het meer dan de moeite waard. Lees ook mijn blog over 'waarom de was ophangen'.

Boodschappen bundelen

Nu ik thuis ben kan ik mijn tijd natuurlijk beter indelen. Ik probeer nog meer uit te sparen om mijn steentje bij te dragen. We hebben voorlopig nog wel twee auto's omdat we met zoveel zijn maar ik vermijd auto gebruik zoveel mogelijk. Ik probeer al mijn boodschappen te bundelen, op 1 dag naar de winkel, post, ziekenkas en dergelijke. Als ik

iemand moet wegbrengen dan zorg ik dat ik niet overhuis moet komen maar die tijd ertussen iets kan doen zoals naar de bib gaan bijvoorbeeld. Het op en af rijden is anders een kostelijke zaak. Dit vraagt een beetje planning maar eens je dit gewoon bent zal je hier naar streven. Het bespaart je ook veel tijd op den duur.

No spend week or month

Begin met een weekend, gewoon geen uitgaven doen van welke aard ook. Verleng dit met een week dan twee weken en voor je het weet kan je dit een maand. Het helpt mij vooral om mijn voorraadkast en diepvriezer leeg te maken. Wees creatief en bak wat meer, maak je menu's aan de hand van wat je in huis hebt. Je zal ervan versteld staan hoeveel je in huis hebt en waarschijnlijk komt er verrassend eten op tafel te staan. Voor je aan zo een week of maand begint moet je wel zorgen dat je enkele basis behoeften in huis hebt. Ik denk maar aan wc-papier, melk, eieren, bloem, tandpasta, tomatenpuree enzovoorts....

Cadeautjes

Hier kan je zoveel in uitsparen! Maak zelf je cadeau's. Zelfs als je niet creatief bent zijn er zoveel dingen die je voor een laag budget kan maken en kan scoren. Lees hier meer over in mijn blogs over'Cado's voor nop'.

Uitjes

Ik ben geen fan van familie uitjes, saai natuurlijk! Maar waarom? Ik word echt misselijk van wat een dagje naar een pretpark kost, zelfs een folklore festival!? Natuurlijk zijn wij met veel, geef ik toe maar wat heb je nog voor 100€?

Bij ons is het ook niet evident om iedereen te plezieren door het grote leeftijdsverschil. Ik zit nu eenmaal zo in elkaar, ik vind het echt zonde van het geld. Deze zomer zijn we naar een geweldige zwemvijver gegaan met een strandje, dit was gratis toegang op een camping. We hebben een pick-nick meegenomen en wat strandspelen en we hebben een zalige namiddag gehad. En ik was helemaal in mijn element want het kostte ons niets en ik heb wat kunnen zonnebaden met een boek, zalig toch. Ik probeer dus echt van deze uitjes uit te zoeken. Las een filmavond in, gezelschapsspelletjes spelen, samen bakken, een wandeling in het bos, kampvuur met marchmallows (bij ons een topper) Het moet echt geen geld kosten om gezellig samen te zijn en dat is toch het doel van familie uitjes, niet waar?

2de hands verkoop

Ik ga mij in het nieuwe jaar focussen op de zolder en de kelder opruimen en hier mogelijks wat van verkopen. Zo heb ik dit jaar de zadelkamer al opgeruimd en al wat kunnen verkopen. Dit gaat steevast in een spaarpotje en daar gaan we van op vakantie dit jaar. Iedereen heeft wel iets dubbel of iets wat hij niet gebruikt. Ik ben van het principe: als je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt ga je het volgend jaar vast  ook niet gebruiken.

Zelf medicatie maken

Ik kan mijn gezin voor 80% helpen met kruiden en natuurlijke middeltjes. Je weet wat je inneemt en beschermt je gezin voor chemicaliën. Natuurlijk ga je naar de dokter als er koorts is of je kleine kinderen zijn ziek. Speel nooit zelf voor dokter.

Ik heb een opleiding als herborist gehad en daar heb ik veel van geleerd. Maar je kan heel veel door zelfstudie verwezelijken. Begin bij bijvoorbeeld een goudsbloemzalf en een hoestsiroop. Dit zijn heel eenvoudige dingen die iedereen kan maken. Lees mijn blogs hierover en je bent al een eind op weg.

Een hele lijst, sommige kosten extra werk maar ik spaar minstens een halftijds loon uit door dit te doen.

Succes!!!