Mijn time-management


Met een gezin van 8 kids. In totaal met 10 dus, allebei een fulltime job, 4 paarden en nog een kleine dierentuin heb ik echt een tim,-management nodig. Ik verminder stress door veel op te schrijven, voor mezelf maar ook voor de andere gezinsleden. Het geeft rust in mijn hoofd. Ik houd van een vast patroon maar in een groot gezin plan je dikwijls veel en komt er van alles tussen. Ik ben dus ook wel heel flexibel en kan mijn plannen goed aanpassen en als het moet zelfs scippen.

Ochtendritueel: ik vind het fijn om 's morgens te ontbijten zonder me te moeten af jagen, dus hier sta ik echt een half uur vroeger voor op. Doordat ik 's avonds alles voor de koffie heb klaar gezet kost me dit heel weinig tijd. De koffie opgieten doe ik terwijl ik de tafel verder klaarzet. Dit vraagt ook niet veel werk omdat ik het meeste de avond ervoor heb gedaan. Ik smeer enkel de boterhammen voor de kleinste en mezelf nog. De tieners moeten dit zelf doen. Scheelt me heel veel tijd. Een wasje ophangen, me klaar maken, de kleinste helpen (doet het meeste zelf) en ik kan vertrekken.

Avondritueel: dit is het belangrijkste moment van de dag. Door een goed avondritueel in te bouwen spaar je heel veel tijd uit 's morgens. Zo kan je opgeruimd vertrekken en thuiskomen. Ik zet het avondeten voor de dag er op klaar, mijn man kookt omdat hij met de nacht werkt. Zo zet ik de koffie klaar om op te gieten, ontbijttafel gedeeltelijk dekken, kleren klaar leggen voor mezelf en de kleinste, 's avonds douchen. Wasmachine en afwasmachine op nachttarief zetten. Na het werk besteed ik ongeveer een uur tot anderhalf uur aan kuisen, opruimen, de was, boekhouding en dergelijke. Bijpraten doen we meestal aan tafel. Als ik met de was bezig ben heb ik meestal ook wel gezelschap, vinden ze een leuk moment om te kletsen. Ik kan moeilijk blijven zitten als ik weet dat ik nog veel werk heb. Dus twéé vliegen in één klap. Was wegwerken en kletsen.

Weekplanning: op zondagavond neem ik mijn agenda erbij en schrijf ik de afspraken, hobby's en uurroosters op ons white board. Zo kan iedereen ze lezen bij het binnenkomen. De uren en namen staan erbij.

White bord: hier staat dus de weekplanning op maar ook de uren van de kids en hun school en ons werk. Ze gaan alle 7 naar een andere school en eentje werkt. Om het eten te plannen is dit noodzakelijk. Ik streef naar samen eten maar dat lukt niet altijd. Door de week eten we in in 2 of soms 3 shiften. Aan het bord hangen ook documenten die ik die week nodig heb bij een afspraak van bijvoorbeeld de tandarts. Zo vinden mijn man en de kids ook wat ze nodig hebben. Ik heb op mijn bureau sorteerbakjes met do to op stazn en de documenten zijn gerangschikt op datum. Heel gemakkelijk om op zondag erbij te nemen als ik alles op het white board schrijf.

Weekmenu: dit helpt me om maximum 1 keer per week naar de winkel te gaan en in de winkel zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Maar 1 keer per week winkelen is ook veel goedkoper. Ik vul dit aan gedurende de week op mijn to doist. Boodschappenlijstje (Zie volgende alinea.)

Dagplanning: voor mezelf gebruik ik een app op mijn gsm om mijn dagelijkse taken af te vinken. To doist heet dat. Het werkt overzichtelijk en heel gemakkelijk. Zo heb ik mijn vaste dagelijkse taken en de taken die wisselen. Hier kan je ook een boodschappenlijstje op maken. Dat vul ik dan gedurende de hele week aan en dan is het klaar voor mijn wekelijkse boodschappen.

To dolist voor de kids: ik maak een lijstje met de dagelijkse klusjes die moeten gedaan worden. Zoals tafel dekken, afwasmachine uit- en inladen, kippen eten geven, kousen plooien enz... bij elk klusje zet ik dan een naam zodat het werk mooi verdeeld is. Door dit op zondag te maken kan ik rekening houden met hobby's, afspraken, 8ste lesuur enz.

Voor elk gezin zal dit anders zijn maar voor ons werkt dit het beste.

Tip: zie dat je white board groot genoeg is.

Succes!

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.