Is een empaat een INFJ persoonlijkheid?


Net iets anders

Het is weer een maandag. Vorige week maandag genoot ik immens van mijn fietstrip s'ochtends naar mijn werk.Normaal gezien is het zo’n hectisch gedoe, het fietsverkeer. Maar die dag leek iedereen nog wat te slapen. Ik voelde me klaar wakker in een nog-wakker-wordende-stad. Het schemerde en de zon sliep zelf nog een beetje. Er was dat stevig briesje wind, hier en daar een rond dwarrelend blad, en raar maar waar, de wereld leek alom stiller. Zalig! Het gaf me energie en ruimte binnen in mij. Zo'n momenten geven me inspiratie mee en zorgen ervoor dat mijn aandacht vrij is voor intuïtie en voor dat wat belangrijk is...

De meeste mensen hebben de zon nodig voor actie in de ochtend. Ik niet.

Daardoor ben ik wellicht net iets “anders” of wat “zeldzamer” dan de grote meerderheid. Een tijdje geleden deed ik een persoonlijkheidstest die dat mee onderschreef; de test van de 16 persoonlijkheden. Deze test vertrekt vanuit de afkortingen van de Myers-Briggs Type Indicator. Het MBTI model is ontwikkeld door Katherine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers rond 1920, op basis van theorieën van Carl Gustav Jung. (Hier lees je er meer over: Myers-Briggs_Type_Indicator volgens Wikipedia.)

Voor het bepalen van de 16 persoonlijkheden werden de Jungiaanse eigenschappen opnieuw gedefinieerd en werd er een andere toegevoegd. Zo komen ze op de de “Big Five persoonlijkheidseigenschappen:

  • GEEST (I/S) Dit aspect geeft aan hoe we met andere mensen omgaan introvert of extravert.

  • ENERGIE (N/S) Het tweede aspect stelt vast hoe we de wereld zien en informatie verwerken: intuitief of realistisch

  • NATUUR (T/F) Dit aspect stelt vast hoe we tot besluiten komen en met emotie omgaan: logisch op principieel

  • TAKTIEK (J/P) Dit aspect heeft betrekking op hoe we werken, plannen en beslissingen maken: plannend of zoekend

  • IDENTITEIT (A/T) Als extra aspect beïnvloedt Identiteit alle andere, en geeft het aan hoeveel vertrouwen we in onze vaardigheden en besluiten hebben: assertief of voorzichtig

Ze kozen ook vijf onafhankelijke schalen en bouwden hun typen daaromheen; de typegroepen. Deze bestaan verder uit een eerste (binnenste) laag die onze rollen definieert en een de tweede (buitenste) laag die onze strategieën weer geeft. (Lees hier meer over deze theorie.)

Toen ik destijds de test deed, was mijn resultaat: INFJ-T. Deze INFJ persoonlijkheid blijkt ook net iets anders te zijn...

INFJ: een zeldzame persoonlijkheid

De INFJ persoonlijkheden zijn zeldzaam omdat ze minder dan 1% van de bevolking zouden uit maken. Ze worden getypeerd door de eigenschappen introversie, intuitie, principe en planning. Ze vallen onder de typegroep van de "zelfverzekerde individualistische diplomaten".

Aangezien veel van de omschrijving voor mij ook wel paste bij de persoonlijkheid van een empaat, ging ik op onderzoek uit. Ik vroeg een bevriend empaat, de test te doen. Ook zij kwam de test uit als INFJ. Was dat een toeval of een feit? Het maakte me in ieder geval wel erg nieuwsgierig.

Vorige week kwam ik dan dit interessante artikel tegen waar ook de link wordt gemaakt tussen empaten en INFJ's: ""If You Have These 10+ Characteristics, You Belong To The World's Rarest Personality Type" In punt 7, over gevoeligheid en empathie, kan je lezen: "Have you heard the word empath before? This perfectly describes the INFJs of the world. They are unbelievably caring and generous people. They will always go out of their way to help those in need. They think about what would be life in other people's shoes. This is what makes them so sensitive to the feelings of others. They would never intentionally hurt someone.”

Ik bleek dus niet alleen te zijn met deze veronderstelling ;-).

Maar... naar aanleiding van dit artikel deed ik de test opnieuw en kreeg ik een ander resultaat, nu kwam ik op INFP-T uit. Deze persoonlijkheid is diplomaat, maar zoekend in plaats van plannend en valt onder de typegroep de "diplomaat van de voortdurende verbetering"... Ook dit type is zeldzaam en maakt maar 4% van de bevolking uit...

Waarom mijn resultaat nu anders is dan 6 maanden geleden, weet ik niet. Er gebeurde veel in mijn leven de laatste maanden, waardoor ik nu iets anders naar de dingen kijk?

Zijn INFJ's en INFP's dan beide empaten en zijn de eerste letters hierin cruciaal; introversie, intuïtie en principe? Ik zou dolgraag de proef op de som nemen. Help je mee?

Doe de test!

Mijn vraag is dus; doe even de test van de 16 persoonlijkheden en vul dan de korte enquête in.

Via onderstaande link kan je er naar toe gaan. Ik zal nadien de resultaten posten onderaan dit artikel.

Ik ben super benieuwd naar het resultaat!