×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Depressie op papier: 11 dingen die mijn leven hinderen

Depressie op papier: 11 dingen die mijn leven hinderen


Bijna een maand na het inplannen van Levina's intake bij de psychologenpraktijk, begint de stress. Nog twee dagen en dan is het zover. Op papier heeft ze een lijstje gemaakt met hoe de depressie haar hindert: 

- Zodra er 1 ding in mijn agenda staat is de dag eigenlijk vol. Alles daarnaast brengt extra stress mee. Ongepland dingen doen is veel makkelijker.

- Ik kan niet opstaan zonder reden (sporten, boodschappen etc. zijn geen goede redenen). Alleen verplichtingen naar anderen. 

- Soms als ik geen verplichtingen heb kan ik zo drie dagen mijn huis niet uitkomen. Ik douche niet veel, eet uitsluitend restjes die ik thuis heb en verdoe mijn tijd met gamen of series kijken.

- Omringd door mensen gaat het vaak wel goed, maar soms voel ik me opeens 'leeg' en wil ik niets meer.

- Dingen als de was doen, boodschapen, schoonmaken, huishouden kosten erg veel moeite. Extreem veel moeite.

- Altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg ben.

- Enorm veel stress over de toekomst, doemdenken. 

- Geen eigenwaarde.

- Ik denk dat ik geen vriend heb omdat ik jongens die mij leuk vinden meteen diskwalificeert omdat als ze mij leuk vinden er wel wat mis moet zijn. En als ik iemand leuk vind, dan vind ik dat diegene beter verdiend dan mij.

- Nostalgisch.

- Spontante gedachtes: 'Ik haat mezelf', 'Ik ben het niet waard om te leven', 'Het wordt toch niets met mij' etc. 


En onderaan de pagina. Driemaal omcirkeld en onderstreept staat in grote letters: ZELFHAAT. 

Als Levina iets zou kunnen veranderen, dan was het wel die zelfhaat. Hoe geweldig leek het haar om niet elke keer in de spiegel te kijken en compleet boos, teleurgesteld te zijn op het meisje dat terugkeek. 

En dan gaat de telefoon. Het is de receptioniste. 'Hé, wil je nog een intake plannen?' 

Aangezien Levina was vergeten terug te bellen (niet helemaal vergeten, ze was van plan om op de intake te bespreken met de psycholoog hoe ze verder zouden inplannen) had de receptioniste de vier afspraken die ze wel al hadden ingepland weer uit de agenda gehaald. 

Het lukt Levina nauwelijks om niet te huilen of te schreeuwen of gewoon op te hangen en in bed te kruipen. 'Maar ik wil...' Praten lukt ook niet. 

'Ik heb wel de 24e plek voor, dat is al over twee weken.' 

Levina knikte. 

'Hallo?' 

'Doe maar.'

'Dan moeten we er nog zes inplannen.' 

Levina zwijgt. 

'Kan je de week daarop op woensdag?' 

'Ja.'

'En de week daarop heb ik dinsdag een gaatje.' 

Levina herinnert die eerste keer dat ze bij de psycholoog was, dat hij perce een vast tijdstip wilde. Dat zou goed zijn. Elke maandag om kwart voor vier. Dat was dezelfde praktijk geweest, waar nu deze receptioniste werkte die duidelijk nooit een training had gehad om met mensen om te gaan. 'Ja, prima.' 

'Doen we dinsdag om half twee. Week daarop kan woensdag weer. Hoe zit je om elf?' 

'Ja, prima.' 

En zo plande ze alles is. Levina schreef de data in haar agenda. Toen de receptioniste klaar was, hing ze zonder verder iets te zeggen op. Levina liet zich op bed vallen, pakte de deken en trok die over haar hoofd heen. Gelukkig hoefde ze morgen niets te doen. Ze kon gewoon twee dagen in bed blijven. 

 
signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties