Ik vertrouw jou - Liever dood dan levend

Ik vertrouw jou - Liever dood dan levend


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Sinds kort ben ik in therapie. Al jaren loop ik rond met een depressie, en eigenlijk had ik dat niet door. Ik weet nog goed het moment dat ik besefte dat ik anders was, dat mijn gedachtepatroon niet 'normaal' was. Ik las een boek (dat ik persoonlijk heel vervelend geschreven vind maar dat is nu niet relevant), waarin de hoofdpersoon (hp) depressief is. Tussen de hp en een verpleegster is op een gegeven moment een gesprek (ongeveer): 

'Ik dacht dat iedereen liever dood was dan levend.'

'De meeste mensen leven liever dan dat ze dood zijn.'

'Echt?'

En net zo verbaasd als de hp nam ik een vriendin in vertrouwen. Heel voorzichtig bracht ik eindelijk dit gesprek ter spraken. En net zoals in het boek zei de vriendin tegen mij: 'Dat willen de meeste mensen niet.' 

Een beetje van mijn stuk gebracht sprak ik toen een hele tijd niet meer over mijn geheime doodswens. Bij mij is die doodswens extra lastig, omdat ik nog veel liever leef. Moeilijk uit te leggen misschien; ik wil enorm graag dood, echt enorm graag, maar nog net iets liever wil ik leven. Ergens geloof ik dat in de toekomst een 'ik' bestaat die gelukkig kan zijn en die wil ik heel erg graag meemaken. 

Daarnaast hou ik zo ongelofelijk veel van mijn familie en hebben zij al zo veel troep meegemaakt. Ik vind mezelf echt niet waardevol genoeg om ze nog meer pijn te doen. Mijn gebrek aan eigenwaarde is dus ironisch gezien ook iets dat me in leven houdt. 

Iets wat bij mijn depressie een grote rol speelt is schaamte. Ik schaam me heel snel. Ik wil een geweldig persoon zijn, waar mensen van houden en die ze leuk vinden. Ik wil altijd dat iedereen zo blij mogelijk is als ik ze kan maken. Een depressief persoon valt daar niet echt onder. En dus, toen ik erachter kwam dat die gedachten van mij (ik ben liever dood dan levend) niet 'normaal' was, besloot ik hem weg te stoppen. Al jaren draag ik een masker. Doe ik mijn uiterste best en vrolijk en leuk uit te zien, zodat ik maar niemand tot last ben. Tot ik daar opeens een inzicht kreeg: als die gedachten niet normaal is, dan is er misschien een kans dat ik kan veranderen, genezen, verbeteren... 

En dus besloot ik na enige tijd een afspraak te maken bij de huisarts. De eerste stap naar verandering, genezing, verbetering..

 
signup

Word lid en reageer op berichten :) 

 


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (8 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat vreselijk voor je als je die gedachten hebt. Ik hoop dat je de juiste hulp krijgt.
| 08:01 |
Dankjewel!
| 12:24 |
Ik lees achterstevoren begrijp ik... maakt niet uit. Blijf schrijven, ik hoop op verbetering voor je!
| 15:51 |
Voor de dood kiezen lost niks op. Je moet nu eenmaal lessen leren in het leven. Je bent blijkbaar op de goede weg. Sterkte.
| 19:46 |
Dat probeer ik te geloven. Dat ga ik leren te doen.
Voor mij klinkt de dood nog echt als een oplossing nu! :)
| 20:19 |
Mag niet. Het universum en reïncarnatie bestaat. Je moet jouw lessen in dit leven door, hoe zwaar ze ook zijn. Maar ooit schijnt het licht. Je moest eens weten waar ik allemaal heb moeten doorspartelen. Beetje bij beetje begint het beter te gaan. En zo zijn er veel mensen bij yoors
| 20:33 |
Ik vind mag niet wel heel intens klinken. Hoewel ik je ergens geloof. Ik heb een interne drang om door te gaan, anders had ik al zovaak opgegeven. Dus ik hoop oprecht dat ik dat licht uiteindelijk ga zien. Deze uitlaatklep is iig behulpzaam. En het feit dat mensen de moeite nemen te reageren is ook erg fijn, geeft het idee van waarde.
| 22:33 |
Wat heb je dit knap beschreven. Zal niet makkelijk voor je zijn geweest
| 14:33 |
dankjewel! :)
Het was eigenlijk heel erg fijn om het eens op te schrijven
| 20:18 |
Schrijven kan zo helend werken!
| 20:52 |
Het is heel goed om dit bespreekbaar te maken, dat is toch de eerste stap. Heel veel succes!
| 14:02 |
Heel erg bedankt
| 20:17 |
Goed dat je er (anoniem, onder een pseudoniem) dit toch bespreekbaar maakt. Veel sterkte naar het vinden van jou gelukkige ik. 'Kijk omhoog, naar de Zo(o)n'
| 11:58 |
Ja, ik hoop echt dat ik die ga vinden!
Dankjewel
| 13:51 |
Kijk eens op www.krachtvoorherstel.nl wellicht vind je 'Hem' en 'het' daar wel ;-)
| 17:11 |
Dankjewel voor de tip!
| 20:17 |
Graag gedaan, een van de websites die ik op heb gezet ;-)
| 21:29 |
Het begint bij bewustwording ja. Succes.
| 10:57 |
Dankjewel!
| 13:51 |
Wat knap van je.
Succes!
| 01:26 |
Dankjewel!
| 13:51 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen