Optutten


Het is nog vroeg als ik de woonkamer op mijn werk inloop. Iedereen ligt nog op bed en ik ga bezig de twee tafels te dekken voor het ontbijt. Als ik klaar ben brengt mijn collega van de zorg de eerst bewoner binnen. Ik schenk koffie in, aangelengd met koud water. We zetten de koffie sterker, omdat we dit voor alle bewoners doen. Zodra ze drinken zien is hun impuls om direct een slok te nemen en op deze manier is het direct drinkbaar. Deze persoon heeft hulp nodig bij het maken van een ontbijt en ik informeer welk broodbeleg gewenst is. Al vlot brengt mijn andere collega nog een bewoner. Meneer is erg vrolijk vandaag en zit vol met babbels. We hebben de grootste lol en ik raak er een beetje melig door.

Later komt wordt er nog een bewoonster gebracht. Ik breng haar koffie en mijn collega komt weer binnen. Ze heeft een doosje bij zich met make-up en parfum, 'Zou jij mevrouw haar make-up willen doen?' Ik heb dat nooit gedaan, maar ben bekend om anderen op te maken, dus dit lukt me ook wel. Eerst laat ik mevrouw ontbijten en dan pak ik zelf ook een kop koffie en ga ik bij haar zitten. 'Mag ik u een beetje opmaken?', vraag ik. Ja dat vind ze leuk. Ik kijk wat er in het doosje zit. Ik doe wat oogschaduw bij haar op. Dan zie ik 3 verschillende lippenstiften. Het blijken ook 3 zeer verschillende kleuren te zijn. Ik vraag welke kleur ze op wil, maar dit weet ze niet goed te vertellen. Dan stel ik voor, 'Ik doe de oranje op uw bovenlip, op onderlip die roze en met de rode lippenstift maak ik blosjes op uw wangen.' Ze kijkt me verbaasd aan en zegt, 'Dat kan toch niet?' Ik begin te lachen en zeg dat het een grapje was. Ze schiet in de lach en het duurt niet lang of ze zit te schateren. Ik lach uitbundig mee en het duurt niet lang of de 2 bewoners aan de andere tafel beginnen hard met ons mee te lachen, al hebben ze geen idee waarom. Het is een dolle boel geworden.

Als mijn collega later vraagt waarom we zo hebben gelachen vertel ik het verhaal. Ze schiet in de lach, 'Als wij weer samenwerken doe jij de make-up!'

#dementie