×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Zorgkundige, mijn uitdaging voor ouderen en senioren

Zorgkundige, mijn uitdaging voor ouderen en senioren


Zorgkundige, mijn nieuwe uitdaging

Opnieuw naar de schoolbanken om een nieuwe richting in te slaan. Op dag van schrijven 58 jaar jong en nog een zevental jaar te gaan voor ik met pensioen mag.

Jarenlang zelfstandig geweest in de bouwsector als stucadoor. Ken het reilen en zeilen zoals geen ander, maar door omstandigheden de zaak stopgezet en ook meteen gestopt als bouwvakker. Recht op een uitkering had ik niet en had dus ook geen inkomen en moest op zoek naar werk. Mij ingeschreven in allerlei interims en aanverwante, ook de VDAB zoals het hoort in BE.

Aanbiedingen zat door mijn werkervaringen en mijn kennis. Maar jammer genoeg was dit steeds bouwgericht en daar wou ik nu net vanaf. Toen een paar tijdelijke jobs uitgevoerd, want zeg nu zelf: zonder brood op de plank is het maar een sobere bedoening hé. Op mijn laatste job een zwaar werkongeval gehad en na een inactieve periode gewoon de bons gehad omdat ik te lang thuis was geweest. Stel je voor zeg????

Terug naar af, maar had ondertussen wel dagen genoeg zodat ik toch gerechtigd was/ ben op een uitkering. Alhoewel dat ik zeker niet te breed zal mogen leven met het schamele dat ik zal krijgen.

Wat kon ik nu nog doen? En dan kreeg ik het idee om een scholing te volgen en mij een nieuwe richting te doen uitgaan. Hoe ik op het idee kwam is omdat ik vrijwilligerswerk doe in een WZC voor bejaarden. Stel dat ik mijn aanvraag zou doen voor zorgkundige en het wordt goedgekeurd, dan had ik iets wat ik echt wel graag doe en dat is met ouderen bezig zijn.

Dus heb ik een info sessie gevolg en een intake gesprek was de volgende stap die genomen moest worden. Afspraak gemaakt en uiteindelijk goed bevonden voor de dienst en afspraken gemaakt om definitief te starten met de opleiding van zorgkundige.


De opleiding ziet er als volgt uit

De opleiding verzorgende duurt 11 maanden. Ze bestaat uit een combinatie van theorie en stages, met bijhorende individuele begeleiding en groepsbegeleiding.

Inhoud van de opleiding

Theorie

  • Woon- en leefklimaat: koken, was en strijk, onderhoud, verstellen, huishoudvoering
  • Verzorging: gezondheidsleer, dieetleer, kraamzorg
  • Participatie aan de arbeidswereld: sociale wegwijzer, plichtenleer, zorg met aandacht, recht
  • Omgangskunde: psychologie, communicatie
  • Kennismaking met bijzondere doelgroepen

Stage

Het stagegedeelte van de opleiding bestaat uit 325 uur stage in de thuiszorg en 275 uur stage in een woon en zorg centrum. Je kan deze stages in je eigen regio doen.

Bijkomende module zorgkundige

Na de opleiding verzorgende kan je een module zorgkundige volgen. Deze bestaat uit 70 uur theorie en 50 uur stage.

Ik popel om te starten. Je kan me volgen voor verdere ontwikkelingen en updates.....

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties