Waarom voor jezelf beginnen?


Heb jij ook wel eens, dat je speelt met het idee om je 9 tot 5 baan achter je te laten en gewoon voor jezelf te gaan beginnen? Ik heb al sinds mijn studie een eigen bedrijf en dit zijn de redenen waarom ik toch echt liever voor mezelf werk.

1) Ik ben niet gemaakt voor loondienst

Dit klinkt heel stom, maar ik ben gewoon niet gemaakt om te werken voor een baas. Ik doe dingen graag op mijn eigen manier, deel graag mijn eigen tijd in en bepaal heel graag zelf mijn prioriteiten. Ik kan prima werken in een team, maar het voelt toch prettiger om te werken voor jezelf. Dat wat ik doe, doe ik echt voor mezelf en niet omdat ik het bedrijf van een werkgever er mee zou helpen. Dat voelt voor mij heel fijn.

2) De flexibiliteit
Het allerfijnste aan het eigen-baas-zijn is de flexibiliteit die je hebt. Helemaal als je geen personeel hebt, waar je voor op de zaak moet zijn, want dan kan je echt helemaal zelf je tijd indelen. Ik heb wel semi-vaste werktijden, maar als daar een keer iets tussendoor komt, ik voel me niet zo fit of ik heb simpelweg geen zin, dan kan ik prima een dag niet werken. Het werk moet natuurlijk op den duur wel ingehaald worden en de standaard dingen als pakketten inpakken moeten ook, omdat klanten daarop wachten. Maar alles er omheen kan ik lekker zelf indelen. Als de kinderen een keer ziek zijn of een marge-dag hebben, heb ik geen gedoe met opvang zoeken, maar schipper ik gewoon wat tussen werk en kinderen.

3) De werk-privé balans
Mede door het zelf kunnen indelen van mijn tijden, heb ik een heerlijke werk-privé balans. Ik kan veel helpen op de school van de kinderen, ik ben flexibel in afspreken met vriendinnen of hulp bieden aan familie/vriend die dat nodig heeft. De keerzijde hiervan is dat ik ook vaak werk als anderen vrij zijn. Ik kan rustig 's avonds laat nog aan het werk zijn, terwijl anderen lekker voor Netflix zitten. Of op vrijdagavond en zaterdag een beurs hebben, terwijl anderen hun weekend allang begonnen zijn.

4) Scheelt in kosten

Omdat ik zelf mijn leven in kan delen, hebben we bijvoorbeeld ook geen opvang meer nodig nu de kinderen naar school zijn. Dit scheelt ontzettend in kosten. Ik werk dus niet 1 dag in de week voor de kinderopvangkosten. Daarnaast heb ik geen reiskosten, geen verloren tijd in de spits en geen werkkleding nodig.

De keerzijde
Dit klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi, maar er is ook zeker een keerzijde aan het kiezen voor een eigen onderneming ipv in loondienst te gaan. Je inkomen is nooit zeker, je moet ontzettend veel multitasken, je kunt altijd werken en dat doe je dan ook eigenlijk altijd. Daarnaast ben je je onderneming. Er is dus niemand die het even kan overnemen of die het werk even voor je kan doen. Als je ziek bent, moet de BTW aangifte ook gewoon gedaan worden. De administratie moet gewoon gebeuren, ook als dat niet helemaal jouw ding is. En zo zijn dus zeker meer redenen om loondienst boven eigen onderneming te verkiezen. Maar het komt vooral neer op het type persoon wat je bent. Wat vindt je belangrijk in het leven? Is dat zekerheid, een goed salaris? Dan past loondienst veel beter bij je. Maar ben je wat eigenwijs en wat minder risico-mijdend, dan is een eigen onderneming altijd een goed idee.

Heb jij ook een eigen onderneming? Waarom wel of niet?