Mijn verhaal ... 8. Mijn bangheid voorbij

Mijn verhaal ... 8. Mijn bangheid voorbij


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Toen ik hier mijn eerste post plaatste had ik nog weinig of niets te verliezen. Logisch wellicht, want die post ging niet over mezelf, maar over een fantasie. De enige lichte onzekerheid die ik voelde was – of mijn manier van schrijven wel toegankelijk was. Of het verhaaltje soepel las. Of mijn woordgebruik niet al te kinderlijk zou zijn.

Ik deelde de post in een groep op faceboek (post: singles). De reacties die ik erop kreeg gingen over de inhoud, niet over de schrijfstijl. Ze gaven me wel de indruk dat ik er in slaag mensen ergens te ‘boeien’.

In mijn persoonlijke en professionele communicatie naar mensen toe krijg ik die reactie soms ook.  Mensen schijnen me graag te lezen. En ik ervaar dat ze het dan zowel over de inhoud als ook over de manier van schrijven hebben. Ik probeer bijna altijd wat humor te verwerken in serieuzere onderwerpen om het niet te zielig of negatief te laten klinken.

Met Wil heb ik dat ook.

Wil is een pennevriend – een typvriend als ik het correct wil zeggen. :)

We begonnen mekaar te schrijven via een dating site. En we merkten beiden al snel dat we mekaars manier van communiceren erg prettig vonden, dus we bleven schrijven.

Tegen wil kon ik heel openhartig zijn. Het was gemakkelijk om aan hem mijn verhaal te vertellen. Hij was misschien wel de eerste waaraan ik me zo bloot gaf. Hij nodigde me dan ook subtiel uit om te vertellen, te verklaren. En dat deed ik. In alle eerlijkheid beken ik dat de eerste 2 delen van mijn verhaal eigenlijk bijna een copie zijn van wat ik naar hem schreef. Ik heb er een paar dingetjes in aangepast en aan toegevoegd, maar die zijn te verwaarlozen.

Een fijne kwinkslag in onze conversaties via mail is dat we ons mailtje (bijna altijd) afsluiten met een ‘nummertje’. Klinkt dubbelzinnig, maar het gaat hier wel degelijk om een muziekje, een link naar YouTube. In de loop van onze communicatie heb ik er een playlist van gemaakt op mijn profiel. De playlist noemde ik “Ik-wil-schrijven”.

Wil is er nog, zij het op de achtergrond. We hebben elkaar één keer ontmoet, brachten een erg fijne middag samen door. Maar wat we ook tijdens de conversaties via mail al uitspraken werd bevestigd. We kunnen perfecte vrienden zijn, maar weten allebei dat onze verwachtingen voor de toekomst zich niet lenen voor meer dan vriendschap. Het schrijven is verminderd, de drang om elkaar te schrijven is van beide kanten uit verzwakt, maar nog niet verdwenen.

Nu ben ik Wil erg dankbaar. Mijn goesting om meer te schrijven werd door hem misschien wel het meeste in gang gestoken. Zijn fijne reacties en aanmoediging waren brandstof voor dat vuur dat sinds lange tijd in me brandt.

Dus mede door hem ben ik – in plaats van mijn verhaal naar één iemand te sturen – zo ver dat ik het met jullie deel. Jullie lezers en schrijvers.

En jullie reageren prettig. Jullie moedigen me verder aan om door te gaan, en dagen me uit om me hier verder in te ontplooien.

Daarom wil ik jullie ook oprecht vragen om eerlijk te zijn als je me leest en reageert. Over de inhoud, maar zeker ook over wat je van mijn schrijfstijl vindt. Possitieve reacties krijgen is erg fijn. Ik zou het nog veel fijner vinden als jullie me de opbouwende kritiek kunnen geven die me prikkelt om ‘beter’ te schrijven, om meer ‘structuur’ in mijn teksten te brengen, om mijn woordkeuze te helpen vergroten.

Mijn cursus ‘creatief’ schrijven is een week geleden gestart. 5 avonden les en een wekelijkse portie ‘huiswerk’ gaan me hopelijk al wat bijleren. Ik hoop dat jullie het ook gaan merken.

Voor mijn schrijf-première heb ik mijn podiumvrees overwonnen, maar het publiceren van ieder nieuw stukje verhaal maakt me toch weer lichtjes nerveus. Gaat het publiek wel applaudiseren? Maakte ik geen blunders? Vergat ik geen stukje tekst? Kon ik het publiek het hele stuk door geboeid houden? Werden ze geprikkeld en nieuwsgierig?

Jullie zijn mijn publiek, ik ben benieuwd naar jullie recensies. :)

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Voor zover ik kan 'beoordelen' is het plezierig om je te lezen. Mijn eigen ervaring is dat de woorden vanzelf zinnen worden als ze oprecht vanuit je hart komen en moeizaam als je een ander probeert te zijn. De juiste schrijver krijgt altijd de juiste lezers en ik ga je vanaf nu ook volgen. Heel veel succes, maar vooral ook plezier met de schrijfcursus x
| 09:58 |
Dankjewel voor deze reactie! Ik volg je 100%. Het zal natuurlijk anders worden wanneer ik een 'fantasie' ga neerschrijven. Dat is de grootste uitdaging. Want dan moet je wel in de huid van een ander kruipen hé. Precies daarom volg ik die cursus. :) 
| 11:42 |
'Fantasie'schrijven is ook heel leuk. Het geeft je de mogelijkheid om vanuit andere (verborgen) aspecten van jezelf te schrijven. Heerlijk om te doen, het voelt een beetje als een reis maken in je hoofd. Ik ben heel benieuwd naar je volgende post :-)
| 11:51 |
Ik vind het ook heel prettig om je te lezen, zowel qua inhoud als schrijfstijl.
| 09:24 |
Dankjewel. Ik reken er op dat je het me ook zegt als je één van mijn toekomstige posts niet prettig leest! ;)  
| 11:43 |
Ik ben eigenlijk niet zo'n expert. Dus ik weet niet of je wat van mij zou kunnen leren. Ik schrijf wel veel, maar alleen zakelijke verslagen voor mijn werk. Vanaf januari zit ik op Yoors en sindsdien durf ik af en toe ook een verhaal te schrijven. Dat komt omdat iedereen zo positief reageert. Ik ben ook geen echte blogger, maar meer een "curator" (ik beheer een Facebookpagina met veel volgers).
| 15:50 |
Succes met de schrijfcursus! Vergat ik nog te schrijven.
| 15:51 |
Ik sluit me aan bij Mieke.
Als aanvulling: ik vind je tekst fijn om te lezen. Er zit een duidelijke boodschap in.
Succes met de cursus!
| 00:18 |
Dankjewel. Vandaag les 3 . :)
| 11:44 |
Mijn advies is: 'Al doende leert men'. 

Als ik kijk hoe ik in oktober 2014 verslagen opmaakte en hoe ik vandaag iets van me afschrijf, dan ben ik trots op mezelf.   Een cursus 'schrijven' volgen heb ik bewust afgehouden. Zelfs boeken lezen over bloggen en schrijven heb ik snel stopgezet. Ik schrijf mooier en beter dan vroeger. Ik ga ervan uit dat dit bij iedereen zo werkt. 

één tip: Schrijf je verhaal eerst in word en lees het dan na zodat je typefoutjes opmerkt voor iets online staat. Kijk eens naar regel 8 !!! Normaliter zet ik zoiets nooit publiek onder een blog, ik stuur dit liever in een PB, maar je vraagt het expliciet.  Ik neem aan dat je het snel aanpast. Verder wens ik jou heel veel succes bij  Yoors en in al het schrijven dat je onderneemt.      
| 16:43 |
Ah, dat schrijven in word doe ik al. Het is me in het begin een paar keer overkomen dat ik mijn tekst meteen hier in de blog typte en er om één of andere reden een connectie probleem ontstond waardoor ik alles kwijt was. Dus heb mijn lesje al geleerd ;). 

En ik ben het met je eens, hoe meer je schrijft hoe vlotter het uit de pen komt rollen. Ik kan best nog oefening gebruiken. :) 
| 11:47 |
Mooi onder woorden gebracht!
| 14:21 |
Dankje. Soms komt een tekst er ook echt gewoon uitrollen hé :)
| 11:49 |
Ik lees jou ook heel graag. Doe zo verder. Ik kijk alvast uit naar jou volgende schrijfsels.
| 11:20 |
Het jeukt om te schrijven. Helaas heb ik voorlopig nog niet voldoende tijd om meer te schrijven, maar hopelijk veranderd dat in de loop van volgende maanden!
| 11:50 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen