×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Alcohol, een trage zelfmoord

Alcohol, een trage zelfmoord


 

Column over het alcoholgebruik bij jongeren
naar aanleiding van de aflevering van Pano van 23/11/16

Geschreven door Aurelie (19) op 24/11/16

De volgende keer als mensen me vragen waarom ik geen alcohol drink, zal ik hen wijzen op de gevolgen van alcohol en hen zeggen dat ik mijn leven nog niet beu ben. Het drinken van alcohol heeft grote gevolgen voor de gezondheid.

Zelf ben ik opgegroeid tussen de alcohol. Mijn ouders hebben een drankenhandel, maar drinken zelf zelden. In mijn omgeving is er altijd alcohol aanwezig geweest. Toch heb ik nog geen druppel alcohol gedronken. Ook al zit ik mijn tweede jaar op kot. En hier ben ik fier om.

Het alcoholgebruik bij jongeren is sterk veranderd tegenover 20 jaar geleden. Vroeger ging men naar de discotheek en daar dronk men. Vandaag de dag verloopt een avond uitgaan op een totaal andere manier.

De eerste fase van een avondje uit begint onder vrienden bij één van hen thuis, op kot of in een lokaal van de jeugdbeweging. Ieder brengt een fles mee die onder iedereen wordt gedeeld. De flessen gaan de kring rond en er worden alcoholspelletjes gespeel om in de stemming te komen. Deze manier om te drinken is goedkoper dan drank op een fuif of in een café.
De pre-drink zoals dit wordt genoemd heb ik vorig jaar meerdere malen mogen aanschouwen. Een aantal kotgenoten en hun vrienden gingen meerdere malen per week uit. De avond startte meestal bij ons in de gemeenschappelijke keuken. De volgende ochtend trof ik de lege flessen sterkedrank aan in de keuken, samen met de kaarten, shotglaasjes e.a. Er werden vaak nog flessen drank bijgehaald in de nachtwinkel aan de overkant van onze straat.

Daarna wordt het feest verdergezet in de verschillende dans- en drinkcafés in de buurt.

Na het uitgaan, op weg naar huis, stoppen jongeren nog aan de nachtwinkel. Op een bankje langs de straat worden nog eens een paar flessen doorgegeven.

 

Af en toe eens een glaasje drinken kan natuurlijk geen kwaad, maar zorg ervoor dat je geen misbruik gaat maken van alcohol, want dan zijn de gevolgen zwaar.

 

Bekijk de aflevering van “Pano” over alcoholgebruik bij jongeren op de website van één.be
https://www.een.be/pano/drinken-onze-jongeren-te-veel

 
 
signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Ingrid Tips en meer
Top dat je hier mensen van bewust wilt maken!
24-09-2018 15:47
24-09-2018 15:47 • Reageer
Roodkapje
Ja, met twee exen als alcoholist en een zoon als alcoholist kan ik erover meepraten. Toch Zoë ik alcoholisme als een ziekte, het gevolg van.... Als Je verslavingsgevoelig bent dan raak je hier gemakkelijk aan verslaafd, net als roken, omdat je het gemakkelijk overal kunt kopen. Gelukkig us er nu een leeftijdsgrens gesteld, maar aan de andere kant vind ik dat ook weer een verkeerde beslissing. Wat niet mag, daagt uit, dus is het nog meer in trek en zijn er de bierketen, of caravans waar de jeugd zit te drinken. Beterevoorlichting door mensen zoals jij en ik op scholen zou meer helpen. Want wij zijn ervaringsdeskundige en kunnen ons gevoel over alcoholisme beter uiten en overbrengen.
11-06-2018 23:25
11-06-2018 23:25 • Reageer
Ellen
Je mag fier zijn op jezelf! Drinken is voor heen enkele leeftijd gezond. Genieten van een glaasje kan geen kwaad. Wie geen drinker is, zal nog stilstaan bij de ambacht van een lekker wijntje, een biertje.
11-06-2018 15:08
11-06-2018 15:08 • Reageer
jolandemooij
Die drinkende jongeren moeten maar eens bij ons in het verpleeghuis komen kijken, hoe je wordt als je teveel drinkt.  Ik heb nooit begrepen hoe mensen zich beter denken te vermaken met alcohol op!
09-06-2018 14:07
09-06-2018 14:07 • Reageer