Glanskop of matkop?
We liggen met het schip ten noorden van Maagdenburg, boven sluis Rothensee. Vanuit de stuurhut heb ik een mooi zicht op twee meren, Barleber see I en II genaamd. De meren zijn in 1930 ontstaan door zandwinning voor de aanleg van een snelweg en het Mittelandkanaal.  Het ene meer is in de loop van tijd een natuurgebied geworden,  het andere een recreatiegebied met kampeer, zwem en vismogelijkheden.

We zijn de meren al verschillende keren gepasseerd, nu lagen we daar een volgende vrachtreis af te wachten en had ik de tijd om deze omgeving te verkennen. Ik nam mijn camera  en vertrok op de fiets. 

De meeste campinggasten waren vertrokken en de kampeervelden oogden leeg. Op één plekje na, daar  was het een drukte van jewelste. Wintergasten vlogen aan en af en aten hun buikjes rond. Ik besloot om er gezellig bij te gaan zitten. 

Mezen, mussen, groenlingen, vinken, een enkel roodborstje, een boomklever en zelfs een specht deden zich te goed  aan zaden afkomstig van een grote voedertafel. Ondertussen was ik geduldig, voetje voor voetje dichterbij geschoven naar een boom waar een halve kokosnoot hing. Uiteraard ging mijn aanwezigheid niet geheel ongemerkt voorbij maar enkele brutale exemplaren trokken zich weinig aan van deze ongenode gast en poseerden behendig voor mijn lens.

Eén ervan had een zwart kopje, had veel weg van een mees en was helemaal niet schuw. Terug aan boord gekomen ging ik het net afspeuren en kwam ik er achter dat dit een zwartkopmees is.  Er bestaan twee soorten, glanskoppen en matkoppen die beiden nestelen in verrot en zacht hout waarin ze zelf een nest uithakken. Ik durf heel voorzichtig te zeggen dat deze holenbroeder  waarschijnlijk een glanskop is. Heel voorzichtig omdat de uiterlijke verschillen verder minimaal zijn en  pas opvallen als je de vogels goed kunt vergelijken met elkaar. De glanskop is een typische bosvogel van loof -en gemengde bossen. De soort komt voor in parken, in grote tuinen met struiken en bomen en in boomgaarden. Een glanskop wil nog wel eens op de voedertafel komen, lees ik, een matkopmees wordt daar zelden aangetroffen.  De matkop verkiest moerasachtige gebieden als biotoop en heeft een zogenaamde stierennek. Het verschil tussen beide soorten is beter te horen aan hun zang maar voor een deuntje had deze zwartkopmees toch echt geen tijd.  Ik heb weer wat bijgeleerd en ik hoop dat jullie van mijn foto's genieten!


"Op Colombustoer"met de fiets, een fotoblog met meer bijzondere ontmoetingen langs het Mittelandkanaal:

Ik kwam nog een dier tegen die ik voor het eerst zag,  dat kan je binnenkort lezen in een volgend blog!


Ben jij ook een natuurliefhebber en wil je graag hier je foto's plaatsen ? Meld je hier aan en word net als ik lid van Yoors!