Op Colombustoer met de fiets.

Op "Colombustoer" met de fiets.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Afgelopen seizoen was er een programma op de Vlaamse VRT die "De Colombus" heette.  Met zijn omgebouwde schoolbus nam de programmamaker Wim Lybaert  een bekende Vlaming mee voor een vier dagen durende reis.  Aan boord van de mobilhome stond een kauwgomballen bak met bestemmingen in. De bekende Vlaming mocht met een euro een bal met de bestemming eruit draaien en de reis kon beginnen! Wat de gast niet wist is dat de bestemming eigenlijk veel te ver was, waardoor het een reis op goed geluk was. 

Met dat idee stapte ik op een woensdagmiddag op de fiets. We lagen met het vrachtschip in het Duitse Sachsenhagen, aan het Mittelandkanaal en ik wilde richting het Steinhuder Meer fietsen. (blauwe vlek, boven in de kaart ) Het hele gebied is hier nog onbekend voor mij en ik zou wel zien waar ik uiteindelijk belandde.

Het was de ochtend dat ik de vos ontmoette, dus mijn dag kon eigenlijk al niet meer stuk.

Na ongeveer twee kilometer ging ik via een brug het Mittelandkanaal over en zag ik een zwart met wit gestreepte vlinder op vliegen.  Zwart met wit?! Het was te klein voor een landkaartje, zou het een kleine ijsvogelvlinder geweest zijn? Ik stopte meteen en hoopte hem nog terug te kunnen vinden.

En ja hoor, wat verderop zat hij op de grond! En nu ik hem beter kon bekijken, zag ik dat het inderdaad een kleine ijsvogelvlinder was. Een soort die ik één keer  eerder in de Maasduinen in de buurt van Venlo tegen kwam.

Ik liep nog wat verder, een zijpad in en ... daar vlogen er tientallen rond!  Wat een feest!!!

  Ik besefte dat ik weer veel geluk had omdat deze vlindersoort vooral hoog in de bomen leeft. 's Morgens komen ze  naar beneden om te drinken van mest, rottend fruit of vocht van de grond.  We hadden wel een stralende zonsopkomst gehad maar later kregen we  bewolking. Na de middag kwam de zon weer tevoorschijn, misschien was dat de reden dat ze pas 's middags met z'n allen naar beneden waren gekomen.

Even later kwamen er twee grote, oranje-bruin achtige vlinders voorbij fladderen.  Ik kon mijn geluk niet op! Deze soort zag ik voor het eerst, ik dacht aan een parelmoersoort. 


Hier in dit bos bij Sachsenhagen zag ik er een tiental. Ze waren wel heel snel en bleven maar voor korte tijd ergens zitten.

Zo waren er al snel twee uren gepasseerd en ik besloot een stukje verder te fietsen waarbij ik heerlijk genoten heb van de omgeving toen ik uit het bos fietste.

Bij de Colombus was de afspraak dat als de zon onderging er een slaapplek werd gezocht,  rond 17u  zag ik een bewegwijzering met "Sachsenhagen" er op en ik besloot om langs de "grote"weg terug te keren.

Ik heb bijlange na mijn doel niet gehaald, maar wat heb ik genoten! Het is een dag geworden met een gouden randje erom heen!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (17 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Een mooi verhaal met De fiets op colombustoer
| 12:32 |
Een mooi verhaal met De fiets op Colombustoer
| 12:31 |
Jij hebt wel oog voor dieren. 
| 05:02 |
Dank je wel! 
| 08:25 |
Wat een leuk idee dat programma gebruiken. Ging je alleen op weg/fietsen? Knap dat je al die vlinders herkend.
| 01:50 |
Ik trek er alleen op uit,  het idee van het programma vind ik heerlijk. Gewoon genieten van wat ik op mijn pad tegenkom. 
| 08:28 |
Wat leuk zeg! En een geluk ook dat je die vos en vlinders tegenkwam. En dat je er dan ook prachtige foto's aan over houdt!
| 03:14 |
Ik voelde mij een echte bofkont die dag! 😊
| 08:29 |
Dat geloof ik best! 😊
| 15:44 |
Wat een schitterende vlinders. Wat een gelukkie dat jij die hebt mogen zien.
| 20:14 |
Dank je wel, Mona! Het kon niet op die dag 😉
| 08:29 |
Ik sluit me aan bij de reactie van Hans!
| 13:35 |
Leuk om te horen!
| 08:30 |
Mooie fietstocht en wat maak je toch mooie foto's!
| 08:36 |
Dank je wel, Hans!
| 08:30 |
Leuke blog.  De oranjevlinders zijn inderdaad de grote parelmoervlinder.  Die komt, net als de kleine ijsvogelvlinder in Centraal-Europa redelijk veel voor.  Al moet ik zeggen dat de grote parelmoervlinder tegenwoordig ook regelmatig in de Hollandse duinen wordt gespot
| 01:23 |
Dank je wel, Leonardo!
| 06:10 |
Dank je wel, Leonardo!
| 06:21 |
Dat zijn dagen om te koesteren
| 20:45 |
😊
| 06:10 |
Zalige feel-good-tv vond ik dat ! Leuk ideetje, met je fiets. Zouden we met z'n allen eens meer moeten doen, zo van 'we zien wel'.
Al geloof ik niet dat ze die slaapplek nog moesten 'zoeken' als de zon onderging. En ook niet dat ze 'toevallig' altijd eten vonden dat ze gewoon konden plukken en klaarmaken. Het blijft tv natuurlijk. Als je mensen kent die voor tv werken, hoor je hoeveel voorbereiding aan zo'n programma vooraf gaat... 😜
| 20:38 |
Hahaha... een illusie armer 😉  Het idee blijft super 
| 06:21 |
Misschien je toer niet gehaald, maar wel hele mooie foto's kunnen maken! 
| 19:53 |
Ik heb enorm genoten!
| 06:17 |
Dat het geen grote parelmoervlinder is, ben ik met je eens daarvoor klopt het leefgebied niet. Zou het ook een keizersmantel kunnen zijn? Ik vind de onderkant van de vleugels meer op die van een keizersmantel lijken als van de bosrandparelmoervlinder. Laatst genoemde heeft een hele mooie tekening, bij de keizersmantel is de tekening anders, vooral op de onderkant van de bovenvleugel.
| 17:40 |
Ik zie die 'strepen' op de voorvleugel niet terug bij de keizersmantel en wel bij de bosrandparelmoervlinder.
Als je deze vergelijkt:
zoom.nl/foto/macro/bosrandparelmoervlinder.1188403.html
www.mariovanweerd.nl/wp/vlinders/parelmoervlinders-nymphalidae/keizersmantel/
| 18:52 |
het klinkt ook als een geweldige dag, wat heb je weer mooie foto's gemaakt
| 17:26 |
Dank je wel, Carina!
| 06:16 |
Wauw wat super allemaal en zo mooi op de foto gekregen, dat is een top dag geweest!
| 16:49 |
Zo denk ik er ook over 😉
| 06:16 |
Heerlijk om te lezen met mooie foto's,fijn dat je zo kan genieten. Mooie blog.
| 16:32 |
Dank je wel!
| 06:15 |
Ik heb me nog even in de paremoervlinders verdiept. Ik denk dat je hier de Bosrandparelmoervlinder te pakken hebt.
| 15:10 |
Dank je wel, van die naam had ik nog niet gehoord... ik kijk gelijk ook!
| 17:19 |
Mooie ontdekkingen heb je gedaan!
Beide vlinders heb ik nog niet eerder gezien.
| 15:00 |
Hoe dan ook een schitterend fietstochtje in een prachtige omgeving.
| 14:58 |
Zeker weten!
| 06:15 |
Oh wauw, wat een prachtige fietstocht met mooie ontdekkingen. Prachtige foto's. 
| 14:47 |
Het was een heerlijke dag!
| 06:14 |
Fijn!
| 07:55 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen