sint-jansvlinder of sint-jacobsvlinder?

sint-jansvlinder of sint-jacobsvlinder?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Tijdens het lossen van de houtsnippers in Landesbergen zag ik een kleine zwart-rode vlinder vliegen in het bloemrijke grasveldje waar we tegenaan lagen met het schip.  Een sint-jacobsvlinder dacht ik of een sint-jans-vlinder. Hoe zat het nu ook alweer? 

Veel tijd om erover na te denken had ik niet want we waren bezig met "verhalen". ( Als de grijper van de kraan niet meer bij de lading kan, krijgen we een seintje van de kraanmeester en verplaatsen we het schip een stuk totdat hij weer verder kan met lossen). Toen het schip 's avonds leeg was en de ruimen schoongemaakt waren, nam ik mijn fototoestel en ging ik op zoek naar Jacob (of Jan).  Jammer genoeg vond ik er geen, wel zag ik een paar hooibeestjes waarvan ik al een foto plaatste.  

 De volgende ochtend hoefden we niet vroeg te vertrekken en hervatte ik mijn zoektocht. Al snel vond ik twee stelletjes en wat verder nog één!  Sint-jacobsvlinders of sint-jansvlinders...wat het nu precies waren, ik wist het nog steeds niet... Ik  vind het ook leuk om te weten wie model stond dus ben ik het gaan opzoeken.

Beide vlinders zijn dagactieve nachtvlinders, verder zijn ze geen familie van elkaar.  De sint-jacobsvlinder is familie van de spinneruilen  en vliegt vanaf half april. De sint- jansvlinder is familie van de bloeddrupjes en een echte zomervlinder die de piek heeft in juli en augustus. En, nu komt het, om te weten om welke soort het gaat tel je het aantal stippen op de vleugels!

De sint-jacobsvlinder heeft twee rode stippen en de sint-jansvlinder heeft er zes.

De sint-jacobsvlinder vliegt vanaf half april, heeft twee rode stippen en een rode streep langs zijn vleugels.

De sint-jansvlinder is een echte zomervlinder en heeft zes rode stippen. (foto's hier onder zijn van vorige zomer(s) )

En terwijl ik de stippen tel van vorige ontmoetingen met deze zwart-rode vlinder, merk ik dat dit mijn eerste keer was dat ik een sint -jacobsvlinder voor de lens had! De rups van deze vlinder wordt ook wel zebrarups genoemd en omdat hij eet van de giftige sint-jacobsplant is hij zelf ook giftig en laten vogels hem mooi met rust!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van de foto's!

Dank jullie wel allemaal voor de leuke reacties op mijn vorige posts!

Groetjes, Els


 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (11 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Prachtige foto's Els! Inderdaad, de St-Jacobsvlinder en de rups zijn erg giftig en ze zitten vaak op die gele bloemen; st-Jacobsplant. Ook giftig. Mooi vastgelegd en heel informatief! Dat er dus 2 soorten zijn wist ik niet.
| 00:11 |
Dus zebra rups die vreet van st jacobsplant verpopt in een st jacobsvlinder. Mooi
| 07:57 |
Jou ga ik volgen....
| 19:57 |
Die bovenste staat nog op mijn wensenlijstje  ;-) Goede uitleg en mooie foto's weer
| 12:22 |
Mooie uitleg! Ik ga proberen het verschil te onthouden!
| 10:11 |
Wauw wat mooi zeg
| 15:32 |
Ik heb zeker genoten van je leerzame blog.
| 11:42 |
Erg leuk blog met mooie foto's. 
| 00:01 |
Wat een mooie foto's weer en super goede uitleg! Dank je wel 😄
| 19:32 |
Dank je wel, Diaantje!
| 21:06 |
Mooie foto's. De zebrarups is altijd heel duidelijk aanwezig. Met tientallen zitten ze vaak op het jakobskruiskruid.
| 17:26 |
Dank je wel!
| 21:06 |
Goede uitleg
Mooie foto's weer. 
| 14:12 |
Dank je wel, Schorelaar!
| 16:16 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
Dier, Tuin & Natuur
Kooikersplas Houten
auto leasen
auto leasen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen