sint-jansvlinder of sint-jacobsvlinder?

sint-jansvlinder of sint-jacobsvlinder?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Tijdens het lossen van de houtsnippers in Landesbergen zag ik een kleine zwart-rode vlinder vliegen in het bloemrijke grasveldje waar we tegenaan lagen met het schip.  Een sint-jacobsvlinder dacht ik of een sint-jans-vlinder. Hoe zat het nu ook alweer? 

Veel tijd om erover na te denken had ik niet want we waren bezig met "verhalen". ( Als de grijper van de kraan niet meer bij de lading kan, krijgen we een seintje van de kraanmeester en verplaatsen we het schip een stuk totdat hij weer verder kan met lossen). Toen het schip 's avonds leeg was en de ruimen schoongemaakt waren, nam ik mijn fototoestel en ging ik op zoek naar Jacob (of Jan).  Jammer genoeg vond ik er geen, wel zag ik een paar hooibeestjes waarvan ik al een foto plaatste.  

 De volgende ochtend hoefden we niet vroeg te vertrekken en hervatte ik mijn zoektocht. Al snel vond ik twee stelletjes en wat verder nog één!  Sint-jacobsvlinders of sint-jansvlinders...wat het nu precies waren, ik wist het nog steeds niet... Ik  vind het ook leuk om te weten wie model stond dus ben ik het gaan opzoeken.

Beide vlinders zijn dagactieve nachtvlinders, verder zijn ze geen familie van elkaar.  De sint-jacobsvlinder is familie van de spinneruilen  en vliegt vanaf half april. De sint- jansvlinder is familie van de bloeddrupjes en een echte zomervlinder die de piek heeft in juli en augustus. En, nu komt het, om te weten om welke soort het gaat tel je het aantal stippen op de vleugels!

De sint-jacobsvlinder heeft twee rode stippen en de sint-jansvlinder heeft er zes.

De sint-jacobsvlinder vliegt vanaf half april, heeft twee rode stippen en een rode streep langs zijn vleugels.

De sint-jansvlinder is een echte zomervlinder en heeft zes rode stippen. (foto's hier onder zijn van vorige zomer(s) )

En terwijl ik de stippen tel van vorige ontmoetingen met deze zwart-rode vlinder, merk ik dat dit mijn eerste keer was dat ik een sint -jacobsvlinder voor de lens had! De rups van deze vlinder wordt ook wel zebrarups genoemd en omdat hij eet van de giftige sint-jacobsplant is hij zelf ook giftig en laten vogels hem mooi met rust!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van de foto's!

Dank jullie wel allemaal voor de leuke reacties op mijn vorige posts!

Groetjes, Els


 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (13 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Fraaie fotoblog met prachtig scherpe foto's.  Ik moet daarbij opmerken dat het fotomodel dat je voor deze blog hebt ingehuurd, over het algemeen een geduldig type is.
| 13:04 |
Dank je wel dat je een kijkje kwam nemen en voor je complimenten! Het tijdstip dat ik ze voor de lens kreeg, werkten (op de meeste foto's) al helemaal in mijn voordeel ;)
| 13:09 |
Het is Sint-Janskruid en de Sint-Jacobsvlinder, de rups van deze dag-actieve nachtvlinder noemen ze dan een zebrarups: als een mens er nog maar aan uit kan. Ik heb net je collectie eens onder de loep genomen, wat een prachtig ogende blogs allemaal, zal mijn werk hebben om ze een voor een te lezen, maar deze is verrijkend tof. Het mooie aan de vlinder is vast en zeker zijn blauwe achterlijf en de felle kleuren op de vleugels. En zoals mij reeds bekend zijn jou foto's een ware streling voor het oog. Een topper beste Els,
| 09:51 |
Deze reactie van je heb ik gemist. Dank je wel voor je reactie en positieve feedback! Nog even en ik ga ook fladderen ;)
| 13:12 |
👍 Dank voor je reactie.
| 13:13 |
Met uw benaming van het Sint Janskruid zit u verkeerd.  De bloem van het St.Janskruid lijkt inderdaad wat op de bloem van het St. Jacobskruiskruid, doch kent duidelijke verschillen. Allereerst kent de bloem van het St.Janskruiskruid opstaande stampers. Ten tweede is de bloem anders gevormd. Dat is goed te zin als je erbij staat. Het enige dat hen verbindt is de gele kleur. Verder niets.
| 13:28 |
Ik vergat nog te vermelden dat het St.Janskruid niet giftig is in de zin van het St.Jacobskruiskruid.  Maar daarentegen veelvuldig voor medische toepassing wordt gebruikt.
| 13:36 |
Gelijk heb je mag ik toegeven, het is inderdaad zo dat de zebrarups op het sint-Jacobskruiskruid zit en niet zoals ik meende.
| 13:44 |
Prachtige foto's Els! Inderdaad, de St-Jacobsvlinder en de rups zijn erg giftig en ze zitten vaak op die gele bloemen; st-Jacobsplant. Ook giftig. Mooi vastgelegd en heel informatief! Dat er dus 2 soorten zijn wist ik niet.
| 00:11 |
Dus zebra rups die vreet van st jacobsplant verpopt in een st jacobsvlinder. Mooi
| 07:57 |
Jou ga ik volgen....
| 19:57 |
Die bovenste staat nog op mijn wensenlijstje  ;-) Goede uitleg en mooie foto's weer
| 12:22 |
Mooie uitleg! Ik ga proberen het verschil te onthouden!
| 10:11 |
Wauw wat mooi zeg
| 15:32 |
Ik heb zeker genoten van je leerzame blog.
| 11:42 |
Erg leuk blog met mooie foto's. 
| 00:01 |
Wat een mooie foto's weer en super goede uitleg! Dank je wel 😄
| 19:32 |
Dank je wel, Diaantje!
| 21:06 |
Mooie foto's. De zebrarups is altijd heel duidelijk aanwezig. Met tientallen zitten ze vaak op het jakobskruiskruid.
| 17:26 |
Dank je wel!
| 21:06 |
Goede uitleg
Mooie foto's weer. 
| 14:12 |
Dank je wel, Schorelaar!
| 16:16 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen