Hoe pakken we dat kind aan? Een handleiding.


Wat vind jij van het #klimaat ?
-

Ik ben er tegen en dus is iedereen die zich zorgen maakt gek, het zijn klimaatgekkies dus.

-

Hoezo ben jij tegen?
-

Weet je wel wat dat gaat kosten? Daarom ben ik tegen, ik ben het zat, #spuugzat .

-

En inhoudelijk, ben je daar ook tegen? Er zijn heel wat wetenschappelijke rapporten.
-

Weet je, het is een keuze. Ik heb je al gezegd dat ik tegen ben en waarom, dus zijn alle wetenschappelijke rapporten onzin. Je denkt toch niet dat ik ze dan nog allemaal lees en begrijp?

-

Je snapt ze dus niet?
-

Maar dat hang ik niet aan de grote klok, ik doe natuurlijk alsof ik een expert ben.

-

En dat is niet zo?

-

Nou, met een paar uurtjes op het internet kom je een heel eind, dan weet je echt wel net ongeveer zoveel als al die wetenschappers. Bovendien zijn er tussen al die wetenschappers vast wel een of twee gepensioneerden die niet helemaal meer op de hoogte zijn (of inmiddels al wat los van de realiteit) waardoor ze de algehele conclusies over wereldwijde temperatuurstijgingen en zo niet onderschrijven.
-

Er zijn toch ook onderzoeken uitgevoerd met medewerking van vele duizenden wetenschappers?

-

Ook al geen probleem. Ik kom gewoon met een complotverhaaltje dat er ooit een onderzoek is geweest dat is gemanipuleerd, of ik wijs erop dat natuurorganisaties er een rol in de resultaten spelen. Mensen trappen zo gemakkelijk in dit soort onzin.
-

Aha. En er wordt niet gemanipuleerd door de ontkenners?

-

Natuurlijk niet, wat zouden bijvoorbeeld olieproducenten daarbij te winnen hebben? Of populisten?

-

En dat klimaatmeisje dan?

-

Ja, dat is een vervelend en vasthoudend grietje, die blijft maar doorgaan met haar protesten. De wetenschappers kan ik natuurlijk niet rechtstreeks aanpakken, want dan val ik door de mand. Maar dat meisje zal er eens goed van lusten, ik maak haar gewoon kapot.
-

Hoe?

-

Ik maak haar op de eerste plaats natuurlijk belachelijk, zoveel als ik kan. Met een beetje geluk maken we haar helemaal kapot, wat denkt zo'n grietje wel?
-

Hoe doe je dat?

-

Dat is niet zo moeilijk. Allereerst wijs ik op haar toon. Belachelijk hoor, ze is zo boos dat ze de aandacht op de problemen weet te leggen.
-

En wat verder?

-

Ik vergelijk haar ideeën met 'mein kampf' onder de titel 'mein Klima' (uiteraard in het lettertype dat ook de SS werd gebruikt), laat zien hoe we op een grappige manier haar wegwerken (gewoon humor, dat werkt altijd), breng haar in diskrediet, want ze wordt natuurlijk beïnvloed, ze zal als 16-jarige toch niet zelf over dit soort dingen kunnen nadenken? Bovendien zal ze toch ook wel eens ooit een stukje plastic hebben gebruikt of in een auto hebben gezeten.
-

Lost dat het probleem op?

-

Natuurlijk, uiteindelijk houdt ze haar kop wel.

-

Lost dat het probleem op?

-

Ja, want dan horen we op een gegeven moment niks meer van haar.
-

Lost dat het probleem op?

-

Ja, want dan hoeven we er geen aandacht meer aan te schenken, dan hoeven we er niks aan te doen.
-

Lost dat het probleem op?

-

Ja, want dan kost het ons geen geld.
-

Lost dat het probleem op?

-

Eh....


(c) Kukeltje