×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
4 mei voor mij

4 mei voor mij


Mijn ouders zijn van 1949, ik van 1975. En toch houd ik vast aan de respectvolle stilte op 4 mei. En elk jaar weer ben ik stil van de beelden van de dam. Zoveel mensen, het koningspaar, het geluid van de vogels en verder niks als stilte als de laatste klanken van de trompet heeft geklonken. En na twee minuten er een koude rilling volgt zodra het Wilhelmus klinkt.


Waarom is het voor mij zo belangrijk?

Mijn ene opa ontsnapt net voor de Duitse grens op het moment dat hij per trein naar een van de Duitse fabrieken word afgevoerd. Al die tijd daarna heeft hij ondergedoken gezeten. Mijn andere opa nog een tiener, sabortteert met zijn vader Duitse gevechtsvoertuigen terwijl zijn moeder (van Duitse afkomst) noodgedwongen in een van de staalfabrieken werkt. Op jonge leeftijd sluit hij zich aan bij het vrijwilliger leger om vervolgens onder een poolse generaal in normandie mee te vechten.


Zo hebben we allemaal een verhaal in onze familie. Misschien niet zozeer van de wwII maar ook latere oorlogen. Dappere strijders voor onze vrijheid en veiligheid.