De kunst van het schrijven.

De kunst van het schrijven.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ik ben geen woorden virtuoos. Geen dichter, heb geen talenknobbel.

Ik ben...nee was dyslectisch. Schrijven en lezen heeft zoveel verandert in mijn leven. Je speelt met woorden, vormen van zinnen om het geheel kloppend te maken. Kloppend bij het gevoel dat je wilt uitdragen.


Ooit gaf mijn leraar Nederlands mij een één voor mijn werkstuk en hing het aan het bord. Als voorbeeld voor iedereen hoe het niet moest. Dit ging onder enige hilariteit van zowel hem als mijn klasgenoten. Ik had er zo mijn best op gedaan en snapte er niks van. Ik was zo trots op mijn werk. Tot ik het werkstuk van het bord pakte. De woorden die er stonden waren losse fladderen. Kon er geen wijs uit worden. Mijn eigen verhaal niet.

Ik onderging de gek makerij zonder een kick te geven. Terwijl school tot de conclusie was gekomen dat ik dyslectisch was. Was ik vastberaden dat dit nooit weer een mikpunt zou worden. Niemand maar ook niemand zou mij ooit weer zo voor schut zetten om mijn woorden op papier. En terwijl school de hoop had opgegeven, begon ik met oefenen. Eerst lezen van het duizend woorden boek ( ja een kinderboek) heb de woorden 10 tallen keren herhaald. Nog vaker opnieuw opgeschreven. Steeds verder steeds een niveau hoger. Lezen lezen en nog eens lezen. En schrijven. Ik begon recensies te schrijven voor een demo uitgeverij van metal muziek. Ik schreef kleine stukjes voor de schoolkrant. Later bloggen, net zoals nu.

Het zal niet altijd taaltechnisch verantwoord zijn geweest of nog steeds niet zijn. Bedoel er zit een stukje identiteitscrisis in. En een dyslect geneest nooit helemaal. (En gek genoeg heb ik er verbaal nog het meest last van. Kan sommige woorden maar niet uitspreken. Elke gek houdt een gebrek. ) Maar ik leg mij er nooit bij neer, dat een gebrek mij in de weg zit van het doel dat ik wil bereiken.

In dit geval was het halen van een één de drijfveer voor kei hard werken om één leraar te bewijzen dat ik geen één waard was. Ik had veel meer in mijn mars.

Schrijven is dus op vele manieren helend. Je leert ervan. Je schrijft ellende van je af. Het verbind je met andere, geeft inspiratie en soms hoop. Geeft gevoel een stem. En een mening vorm.

Misschien dat ik mijn leraar nederlands nog een keer verbaas als er een boek onder mijn naam in de kast staat.Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (7 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Een prachtig verhaal van willen, kracht en doorzettingsvermogen. Heel motiverend!
| 11:39 |
Dank je wel ik hoop het. Een stempel betekent nig niet het einde van de wereld. Maar je moet het zelf willen veranderen
| 11:19 |
Bravo! Heel mooi verhaald, zeker, met doorzettingsvermogen en een hele krachtige wil, kan je megaveel bereiken. Oefenen, oefenen, oefenen. Men zegt niet voor niets oefening baart kunst, dit is maar weer eens het bewijs. Vreselijk vernederend die leraar. Die moet zeker weer naar school, al is het maar om te leren hoe het niet moet. Een positieve benadering, werkt beter dan een negatieve, en in dit geval is het 'beter' wel heel licht uitgedrukt.
Mijn leraar Nederlands had er ook een handje van om zijn leerlingen de grond in te boren. Hij lachte mij eens een keer vierkant uit toen ik zei dat ik het liefst schrijver wou worden en beloonde mijn werkstukken, opstellen en verhalen altijd structureel met een dikke onvoldoende (4-en vooral, een 1 heb ik nog nooit gekregen
| 11:11 |
Zal het iets met leraren Nederlands te maken hebben?
| 11:20 |
Dat zal zeker zo zijn mooi geschreven
| 09:52 |
Wat een knappe doorzettingsvermogen. Top gedaan. Mooie blog.
| 09:23 |
Nooit eerder gehoord dat dyslexie kon worden 'genezen'. Weer wat geleerd.
| 06:48 |
Ik heb ook nog nooit van iemand anders gehoord die het gelukt is. Misschien moet ik mijn titel aanpassen en kijken of er meer reageren. Want anders heb ik maar een verklaring.
| 08:08 |
Ik laat de titel voor wat het is. Ik had onderzoek doen en er een andere blog aan weiden...word vervolgd
| 10:40 |
Ehm lange ij wijden ;-)
| 10:41 |
Wauw! wat knap van je!
Heel erg naar wat die leraar gedaan heeft maar jij bewijst maar weer
wat je allemaal kan bereiken met veel oefenen en de wil die je erin hebt om te laten zien wat je allemaal kan!
je bent een topper
| 05:40 |
Misschien moet ik heb dankbaar zijn hij heeft mij gedreven tot de actie
| 08:10 |
Dat misschien wel maar dat had hij ook op een minder venederende manier kunnen doen. Die kracht komt wel echt vanuit jou♡
| 12:10 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen