×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Diagnose PTSS en DIS. Als je het even niet meer weet en zomaar alles vergeet.

Diagnose PTSS en DIS. Als je het even niet meer weet en zomaar alles vergeet.


Nog een plazilla verhaal van 6 jaar geleden, inmiddels al 2821 x bekeken. (zal het hier ook zoveel succes hebben)

Een beetje vreemd, maar wel lekker. ik ben niet gek zei de gek, maar wel prettig gestoord. mijn knallende kop zet voort.

Het is al even weer geleden, dat ik voor het laatst iets zinnigs geschreven heb, maar er is ook zoveel gebeurd. Dat het mij de grootst mogelijke moeite kosten om überhaupt mijn hoofd recht overeind te houden. Klinkt allemaal niet best, zou je denken, correct! dat is het ook niet. Mijn verhaal.

Juni 2006, broodmager en dodelijk vermoeid. Burn-out is de diagnose, maar was het dat werkelijk? Tijdelijke oplossing; psycholoog en diëtiste. Resultaat; diëtiste krijgt meer gedaan dan psycholoog. Conclusie; het probleem is niet verholpen, maar tijdelijk geparkeerd.

Maart 2011, wederom dodelijk vermoeid, hoofd draait op volle toeren, er speelt een film, maar die zie ik liever niet. Het houdt niet meer op, het neemt de overhand. Ik neem via de huisarts/maatschappelijk werk contact op met het GGZ. Een intakegesprek volgt, binnen 6 weken zou ik geholpen worden...

Maart 2012, ruim een jaar na de eerste schreeuw om hulp barst een bom.

Mijn man onderschept een mailtje waarvan ik niks meer weet, ik heb dingen gedaan waarvan ik niks meer weet. Ik wijt mij niet verder uit over het hoe en wat. Ik ben niet ontrouw geweest (want dat zal waarschijnlijk het eerste zijn waar men aan denkt) maar ik heb hem wel heel veel zorgen en verdriet bezorgt. Het ontdekken van mijn wazige kant beangstigde mij enorm. wat was er aan de hand? Was ik gek? Was ik een scizzo? Wanneer zegt iemand eens wat?

Ons huis werd overspoeld door mensen, mijn ouders, mijn schoonouders raapte de eerste brokken bij elkaar. Maar het was zo duidelijk als wat, de profesionele moesten aan de bak. De psycholoog zet een SPV-er in.      

Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV), is een behandelaar in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. De SPV kan werkzaam zijn in de huisartsenpraktijk, acute psychiatrie, kortdurende psychiatrie, langdurende psychiatrie en bemoeizorg. Naast de contacten met patiënten of cliënten in de spreekkamer kan de SPV zo nodig aan huis, op het werk of elders komen. De SPV houdt zich bezig met soms complexe psychosociale en psychiatrische problematiek. Begeleiding door een SPV kan op zichzelf staan, maar zal vaak deel uitmaken van behandeling en begeleiding tezamen met andere disciplines zoals een psychiater, gezondheidszorgpsycholoog, maatschappelijk werk of thuiszorg. De SPV kan dan een coördinerende rol spelen. bron wikipedia.

De spv-er is de korte lijn tussen patient (ik dus) en alle (niet meewerkende) organisaties. In het begin leek het allemaal veel belovend. Van alle kanten zou hulp komen. Gesprekken met deze, gesprekken met die. Een kopteam zou worden ingezet voor de kinderen, een hulp voor de huishouding.

Veel belovend, maar dat gevoel duurt altijd maar zo kort.. De hulp was er wel hoor op het kopteam na, maar alles loopt anders dan beloofd, afgesproken en gepland. 

juni 2012, gisteren ben ik bij het GGZ geweest en heb ik dan eindelijk mijn langverwachte uitslag gekregen. Ik heb inderdaad PTSS zoals ik al in mijn eerdere verhalen had aangegeven. Maar wist ik veel dat je een matige tot ernstige en verschillende varianten had. Dus wel.


Mijn diagnose 

​Ernstige PTSS

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de angststoornissen. De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch.

Complexe PTSS

Men spreekt over een chronische PTSS als de symptomen minstens drie maanden of langer aanhouden. De diagnose van PTSS beschrijft symptomen die ontstaan wanneer een persoon een kort durend trauma heeft ervaren. Bijvoorbeeld; een auto ongeluk, natuur ramp, beroving of bedreiging met geweld, eenmalige verkrachting etc., worden beschouwd als kort durende traumatische gebeurtenissen.

Echter, chronische trauma’s kunnen maanden tot jaren voortduren. Wetenschappelijke onderzoekers menen dat de huidige diagnose PTSS onvoldoende is om de symptomen en het ernstig psychologisch letsel te beschrijven dat optreedt na langdurig en herhaald trauma. Om die reden wordt dit gediagnosticeerd als: een chronische of complexe PTSS.

Dissociatieve stoornis NAO

(niet anderszins omschreven) is de restgroep in de categorie dissociatieve stoornissen zoals omschreven in het psychiatrische handboek DSM-IV. Bij stoornissen in deze subcategorie treedt dissociatie sterk op de voorgrond (dus verstoring van bewustzijn, waarneming, identiteit of geheugen), maar is niet voldaan aan de voorwaarden voor diagnose voor een van de vier specifiek omschreven dissociatieve stoornissen.

Volgens de DSM-classificatie vallen in deze groep enige stoornissen die in het handboek ICD-10 wel specifiek zijn beschreven, zoals dissociatieve motorische of zintuiglijke stoornissen of dissociatieve convulsies.

DIS

Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) (in de ICD-terminologie: meervoudige persoonlijkheidsstoornis) of multipele persoonlijkheidsstoornis (MPS) is een psychische aandoening waarbij iemand afwisselend twee (of meer) van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden kan aannemen. Ten minste twee van deze persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag volledig over. Vaak heeft de patiënt 'gaten in het geheugen' die niet door vergeetachtigheid te verklaren zijn. Vaak weet de oorspronkelijke persoonlijkheid niets van de andere persoonlijkheden (ook wel alter ego's, alters of binnenmensen genoemd). De andere persoonlijkheden weten soms wel af van de oorspronkelijke identiteit en van elkaar. De alternatieve persoonlijkheden zijn in die zin volledig, dat ze een eigen karakter en verleden hebben en soms ook andere uiterlijke kenmerken (een ander stem- en taalgebruik). De alterego's kunnen allemaal een eigen naam hebben, maar het hoeft niet per se. Sommige mensen met DIS hebben geen namen voor hun alterego's, maar toch zijn het andere persoonlijkheden.

Vaak wordt gedacht dat meervoudige persoonlijkheden een uiting van schizofrenie is, maar dit is onjuist.

Ernstige Depersonalisatie

Depersonalisatie is een term uit de psychiatrie. Het is het gevoel buiten de werkelijkheid te staan. Voor iemand die aan depersonalisatie lijdt, lijkt het of hij een andere rol in de wereld speelt, vaag, als in een droom, onbelangrijk. Een patiënt ervaart een scheiding tussen zichzelf en de wereld, zijn identiteit of lichamelijkheid. Mensen die deze gemoedstoestand hebben ervaren, beschrijven het leven vaak alsof het een film is, onecht of wazig. Het besef van de eigen persoonlijkheid wordt minder (vandaar de naam). Wie de symptomen heeft en in de spiegel kijkt, lijkt een onbekende te zien, maar is tegelijkertijd op de hoogte van zijn identiteit. De oorzaak van depersonalisatie ligt vaak in een psychisch trauma.

De gemoedstoestand komt voor als onderdeel van verschillende psychische aandoeningen, met name klinische depressie, bepaalde neurosen en angststoornissen. Als er ook sprake is van wanen, kan depersonalisatie een teken zijn van schizofrenie. Een lijder aan depersonalisatie kan in ernstige gevallen neigen naar zelfmoord. In het DSM-IV is de specifieke depersonalisatiestoornis ingedeeld bij de dissociatieve stoornissen.
Naast de term depersonalisatie wordt ook de term derealisatie gebruikt. De grens is niet altijd duidelijk, maar de richtlijn is dat bij depersonalisatie de persoon zijn geest of lichaam als vreemd ervaart en dat hij bij derealisatie zijn omgeving ziet als onwezenlijk of onecht.

Ik word er haast depressief van en dat is toch echt weer wat anders. Maar goed ik heb na heel lang geduld mijn diagnose en wat nu...nog meer geduld hebben voordat ik in therapie kan.

2 to 5 jaar is de wachttijd. Ze erkennen de ernst van de situatie en de last die ik dagelijks moet dragen. Maar ze kunnen niks, staan met de handen gebonden, door bezuinigingen van onze geliefde overheid.

Het gaat betekenen dat ik mezelf pas (op zijn laatst) over 10 jaar weer volledig kan vertrouwen. Ik zal jullie proberen op de hoogte te houden, mijn ervaringen delen..maar het is nu nog allemaal vers, ik moet het ook een plekje geven. Nog even 5 jaar geduld...Tot die tijd is het pappen en nathouden.

Ik ben inmiddels al twee GGZ afdelingen verder zonder resultaat. Is mijn diagnose van Ernstige complexe PTSS etc naar ADHD, Bordeline met PTSS gewijzigd om vervolgens weer terug gewijzigd te worden omdat een onafhankelijke arts deze conclusie ook had. De diagnose is om mij niet belangrijk meer en ben nu naar een andere instelling gegaan in de hoop dat deze beter resultaat kunnen bereiken. We hebben het niet langer meer over wat het is, maar meer hoe het op te lossen. Want ik word echt moedeloos van het welles nietes spelletje. 


Het probleem is dat er maar weinig instellingen zijn die om kunnen gaan met dis. En daar behandelingsmethodes voor hebben. Met deze reden word de diagnose als niet erkend gekenmerkt. Wat het voor de patiënt erg complex maken.

Dis is een coping mechanisme om met traumatische ervaringen om te gaan. Ik ben er van overtuigd dat als men werkt aan traumaverwerking. En de patiënt sterker maken om te leren  in contact te staan met zijn gevoelens en dat deze er mogen zijn zonder gevolgen. Dat op de duur de aanwezigheid van dis zal verminderen omdat deze geen functie meer heeft. 

HET IS MAAR GOED DAT IK NIET GEK BEN

 me, myself and IKarin van der Straaten
Als Complex PTSS er begrijp ik je verhaal en hoop dat je heel wat sneller dan die tien jaar ervoor nodig hebt om je balans innerlijk te kunnen vinden, t is heavy, veel sterkte
16-09-2018 14:06
16-09-2018 14:06 • 1 reactie • Reageer
Veronique
Ik zit inmiddels op bijna 8 maar het voelt soms nog of ik net begin
16-09-2018 22:20
16-09-2018 22:20 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Deze blog had ik gemist! Wat stel je je enorm kwetsbaar op, dat vind ik enorm bewonderenswaardig!!! Ik kende iemand met DIS, mijn oudste vriendin heeft ernstige PTSS, dus ik kan me een klein beetje voorstellen waar je doorheen gaat, alhoewel, ik zie natuurlijk de buitenkant, wat er in je hoofd gebeurt kan ik me (gelukkig) niet voorstellen. Ik kan je alleen enorm veel sterkte en kracht wensen!
10-02-2018 02:20
10-02-2018 02:20 • 1 reactie • Reageer
Veronique
Dank je wel. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen beter begrijpen hoe het werkt. Ik heb nog een specifiek over dis
10-02-2018 06:41
10-02-2018 06:41 • Reageer
Bloggerda
Ik ga je volgen, heb ook vele vele jaren PTSS gehad.
08-03-2017 21:45
08-03-2017 21:45 • 1 reactie • Reageer
Veronique
Je zegt gehad. De therapie heeft je geholpen
09-03-2017 05:06
09-03-2017 05:06 • 1 reactie • Reageer
riekblogt.nl
Sterkte hoop voor jou op meer duidelijkheid.
27-02-2017 16:45
27-02-2017 16:45 • Reageer
Pandtine
Heftig zeg! Sterkte :)
16-02-2017 11:29
16-02-2017 11:29 • Reageer
DvdVelden Blog
Wat heftig zeg! Sterkte ♡ Is zo PTSS hond niets voor je?
16-02-2017 11:01
16-02-2017 11:01 • Reageer
Sofievdb
Toch vreemd dat er verschillende diagnoses worden gesteld terwijl je zou denken dat bepaalde kenmerken toch een duidelijke diagnose zou geven
16-02-2017 10:09
16-02-2017 10:09 • 1 reactie • Reageer
Veronique
binnen het gzz heb je verschillende afdelingen, bv trauma en persoonlijkheids stoornissen. de laatste erkend de diagnose dis niet omdat dit niet binnen hun therapie past. En bom je hebt meteen een ander label opgeplakt. Ze weten het zelfs soms niet.
16-02-2017 10:34
16-02-2017 10:34 • 1 reactie • Reageer
Dana
Duidelijke onduidelijkheden. Ja, MPS wordt vaak verward met Schizofrenie, vraag me af hoeveel mensen met de verkeerde diagnose rondlopen (of zonder)
16-02-2017 10:00
16-02-2017 10:00 • 1 reactie • Reageer
Veronique
ik ook. want deze mensen zouden veel beter geholpen kunnen worden
16-02-2017 10:35
16-02-2017 10:35 • Reageer