×

Yoors


Inloggen
×

YoorsOpen brief met een kerstgedachten

Open brief met een kerstgedachten


Geachte heer dorpsgenoot Ebenezer,

Er moet mij iets van het hart.

Vandaag 19 december, terwijl ik in de auto terug kwam van de laatste zwemles van onze jongste dochter. Ging de telefoon. Ik kreeg onze oudste aan de lijn. Wat is er?! vroeg ik haar. Met lichte verontwaardiging vraagt ze me, of ik haar berichtjes had gelezen. Maar aangezien ik achter het stuur zat, wel handsfree kan bellen, maar niet lezen. Was mijn antwoord nee. "Maar wat is er dan?" Nou, begon ze, ik weet niet of ik dit nog wel wil doen mem! Ik wist meteen waar ze het over had. Maar u waarschijnlijk niet, dus ik zal even bijbrengen.

Onze 16 jarige dochter loopt sinds de zomer, op elke woensdag door weer en wind, 2 kranten wijken voor een paar schaamteloze centen. Vandaag mocht ze van haar baas alle mensen die zij bezorgd, een kerstgroet geven. U dus ook.

Dapper ging ze met haar tassen gevuld op pad. Al gauw was daar al de eerste domper. Een meneer moeilijk te been foeterde haar uit, omdat hij de deur voor haar moest open doen. Maar hoe kon ze aan zijn deur zien, wat zijn probleem was? Het was enkel haar bedoeling hem een goed gevoel te geven. Dit was dus mislukt. Ik zei haar dat dat vervelend was, maar dat ze dit naast haar neer moest leggen. De man had vast anders gereageerd, als hij geen pijn had. Echt een schoonheidsprijs verdiende het niet.

"Maar dat is nog niet het ergste mem. Daarna kreeg ik een complete preek van een andere. De man had een geen verkoop en geloofsovertuiging aan de deur sticker. En ik moest mensen met zo'n sticker niet lastig vallen. Ik moest maar blij zijn met de centen, die ik krijg voor de kranten wijk. Ik was nu aan het bedelen".

Pardon?!

Nou beste antigeloofsovertuiger. Boerenlul, dit meisje deed iets wat ze normaliter heel moeilijk vind, vreemde mensen aanspreken. En u, met uw zwaar teleurstellende gedrag, bevestigde precies waarom ze dat moeilijk moet vinden.

Ze kwam niet bedelen om geld. Ze kwam u fijne feestdagen wensen en in plaats van op zijn minst, dank je wel en jij ook (had om haar al goed geweest) beantwoord u als de ware Scrooge met de gedachte dat ze enkel op uw geld uit was. Waarna ze meteen klaar was met haar goede bedoelingen.

Ik heb u heer onwetende al van alles toegewenst (in mijn eerste frustratie) op het daarvoor bestemde sociale frustratie site genaamd Facebook.

Maar ik kan ook best op een beschaafde manier u en iedereen in het dorp laten weten hoe ik over u denk. Oh ja en het hele internet. Aangezien dit voorval, onderwerp van mijn blog is geworden. Eigenlijk moet ik u bedanken. Want mensen zoals u, geven mensen zoals als ik genoeg stof om over te schrijven. Dat moet Dickens destijds ook gedacht hebben. Weer zo'n sukkel, past mooi in mijn verhaal.

Ik hoop dat u nu al heeft nagedacht. Voordat de geesten van verleden, heden en toekomst u komen bezoeken. En nee, onze dochter is geen Timmy, ze is niet zielig of arm. Dus mocht er een volgende keer komen....

Fijne feestdagen wensen kost niks.