×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Wees alert bij het kopen van een auto

Wees alert bij het kopen van een auto


Ik las een verhaal van een jongen en zijn vriendin die tegen wat problemen aanliepen met de koop van hun eerste auto. En toen ik dat las, dacht ik aan onze audi.

Na de verkoop van de stacaravan, hadden wij bedacht dat het wel eens tijd werd om een goede auto te kopen. We hadden een aantal oudjes gehad, meestal particulier gekocht voor een paar honderdjes. Nooit een centje pijn van gehad, maar omdat we nu wegens de wissel (ik ben gescheiden en ik heb een dochter uit mijn eerste huwelijk. Tijdens de echtscheiding zijn mijn ex en ik overeen gekomen dat we halverwege wisselen. Halverwege betekend voor ons hoorn nh, terwijl we Veenwouden Friesland wonen.) wilde een goede auto hebben, beetje luxe, maar voornamelijk comfortabel. Mijn man is een audi/bmw fan. En houd van snelle auto’s. Dus hij opzoek naar een Audi A4 met een V6 motor erin. Het moest een beest worden, met power… en hij vond hem. Uiteraard via speurders bij een autohandel in Hoogeveen. Zal geen namen noemen.


Ik bellen en jawel hoor hij was nog aanwezig, we konden komen kijken. Dus wij op een middag in onze oude Audi richting Hoogeveen. Aangekomen daar konden we de auto uiteraard niet meteen vinden. Na een begeleiding van een vriendelijke autoverkoper werd ons speuren beloont. Daar stond hij dan (al enige tijd te wachten). Op slag verliefd. Wilt u een testritje? Uiteraard! De auto wil niet starten. Er knaagde iets in mij, t voelde niet goed en had ik maar geluisterd, maar ik zag het gezicht van mijn echtgenoot. Na een starthulpje (accu was kennelijk leeg) ronkte de motor vrolijk. Mijn man nog vrolijker. Rijden maar…wauw wat een bak, alles even mooi, even luxe, wel iets heel anders wat we gewend waren. Hier zouden we nog lang plezier van hebben, dat zou het geld meer dan waard zijn. Maar er moest nog wel iets aan gebeuren. De verkoper bekende, de distributieriem was aan vervanging toe, apk moest nog gekeurd worden. Dus wij wat van de prijs afpraten, hun er een beetje bij..uit eindelijk zijn we in het midden gaan zitten. Maar zoals ik al zei, hij moest nog wel even naar de garage. Prima geen probleem, we hadden wel een auto, we konden we even wachten. De week daarop zou hij klaar zijn en we zouden gebeld worden. Maar al wat we kregen was dat telefoontje.


Dus ik maar even bellen. De auto was nog niet klaar, hij kon niet zeggen wanneer, maar het kwam goed. UHUH!! 5 weken later was ik het wachten wel beu, nadat de verkoper dit ook doorhad, werd mij toegezegd dat hij vrijdag klaar zou zijn, gepoetst en wel. We spreken een tijdstip af. Nu kwam het echt in orde.


Vrijdag aangekomen bij de autoverkoper op afgesproken tijdstip…geen auto. Stond nog in de garage, moest nog even het een en ander gebeuren en hij moest nog gepoetst worden. Lichtelijk geïrriteerd, maar het maar voor lief nemen, gingen we aan de koffie/thee, wachten op de auto. Onderhand naar het gladde praatje voor de verkoper luisteren. (waar ik niet voor kwam) De auto werd het terrein opgereden, contract getekend, restant geld betaald, de sleutel en wij konden weer naar Friesland.
Thuis aangekomen, man helemaal in de zevende hemel, wil zijn nieuwe auto aan iedereen laten zien. Daar hoort het opendoen van de motorkap, om te laten zien wat voor een dikke motor er in ligt, wel bij.
Helaas…mijn man had het hendeltje van de motorkap in de handen. Hoe is dit nu mogelijk?? Met die vraag naar onze garage. Welke het mysterie enkel kon oplosten, door via de koplamp (welke vervangen mocht worden) de kap open te krijgen. Het hendeltje was niet vastgezet in de motorkap en er lagen nog meer lossen moeren en bouten op de motor. Diverse onderdelen lagen los in de auto. Levensgevaarlijk! Terug naar de verkoper zou je zeggen. Ja hadden we dat maar gedaan, maar de kosten van de reparatie waren zo laag dat wij zoiets hadden van laat maar..we gaan niet weer dat hele pokken eind rijden.
Auto weer gemaakt, wij helemaal blij. Onze auto, welke ook onze trouwauto zou zijn reed als een trein..tot die ene noodlottige dag.

Wij met de kids naar de dierentuin nabij Leeuwarden. Na de tijd opperde mijn man dat we wel even naar de praxis in Leeuwarden konden gaan, kijken naar spullen voor de vijver. Goed plan, dus wij die kant op. Aangekomen op het parkeerterrein, viel zomaar uit het niets alles uit.
Eerst dacht ik dat mijn man een grapje maakte, maar helaas. En beetje gesputter, meer was het niet.
Daar sta je dan, met een auto vol spul en kinderen. Zijn heit maar bellen, die zou ons wel ophalen. Andries heeft samen met een maat later die middag onze auto daar weggesleept.
Opnieuw bij de garage. Multiriem geknapt, distributieriem meegenomen en de hele motor kapot geslagen. Zo goed als alle kleppen moesten vervangen worden en dan nog was de vraag wat er nog meer beschadigd was. En nu komt het. De riem was vervangen en had amper gedraaid, bij verder onderzoek kwam de garage erachter dat het wiel waar deze opzat niet correct was teruggezet, waardoor de riem over een braam van het tandwiel ging en op die manier sleet. Bij het verder weghalen van onderdelen bleken er alleen nog maar meer dingen niet correct te zijn.


Nu had ik er genoeg van. Ik de verkoper bellen. Die mij uiteraard meteen afwimpelde en naar de garage doorverwees. De beste man van de garage wist in eerste instantie niet waar ik het overhad, de auto zei hem niks. Hij kreeg maandelijks tientallen auto’s van desbetreffende verkoper. Hij zou het opzoeken, aankoopdatum vermeld. En tada toevallig die maand maar 1 auto..de onze. Hij zou overleg plegen met de verkoper en we zouden horen. Niet dus…Ik maar weer bellen. Nou meneer had overleg gehad met de verkoper en naar een jaar konden zij geen garantie meer geven, sterker nog ze gaven helemaal geen garantie want ze waren niet aangesloten bij de bovag. Toen ik hem (inmiddels boos) melden wat er allemaal schorten aan hun geweldige reparatie en dat ie die medewerker misschien beter kan ontslaan of terug naar school kon sturen. Melden meneer mij vriendelijk dat het heel kundig was gedaan, want de monteur was hij zelf geweest. In eens wist hij het allemaal wel haar fijn te melden, terwijl hij zich eerder nog van de domme hield. Volgens hem hadden we zelf lopen klooien met de auto. De tranen sprongen mij in de ogen. Mijn man een echt waldpykje zou bijna in de auto stappen hun even haar fijn vertellen wat hij er van vond. Hun geluk…we hadden geen auto.

Ternauwernood hebben we maar een “luxe”Volvo van 500 euro aangeschaft, hij was duurder maar die verkoper had wel oren naar ons wrak. Voor de sloopprijs heeft hij hem overgenomen. De volgende avond kwam hij hem halen. Ik had hem zelf nog niet gezien, gril weg koplamp weg, zijplaat weg, om maar overal bij te komen. En zielig aanblik en heel veel pijn in mijn hart dat een auto die schitterde op mijn huwelijksdag, die we met zorg hadden uitgekozen en die voor ons erg prijzig was nu zo wegging. Geen krasje in de lak, nu enkel voor onderdelen, dag 4000 euro.


Mijn advies is, koop je een auto bij een dealer, autohandelaar; luister ten eerste naar je gevoel. Wees er zeker van dat hij garant staat voor wat hij aflevert. En heel belangrijk…laat je auto eerst nakijken bij een garage die jij vertrouwd.
Creatief met Gea
Ik koop mijn auto altijd bij de dealer. Mijn eerste eigen auto, een Colt komt uit Hogeveen maar ik werd voor het onderhoud doorverwezen naar de Mitsubishi dealer in Enschede. De service beviel zo goed dat toen ik een andere auto nodig had daar een bijna nieuwe Colt heb gekocht waar ik 9 jaar in heb gereden. Toen deze problemen begon te krijgen heb ik op hun advies gekozen voor een nieuwe Alto. Deze beviel heel goed maar ik vond hem saai (ik ben wel een beetje verwend) en toen bij de eerste jaarbeurd het nieuwste model met meer sier in de showroom stond mocht ik die meenemen als verjaardagskado. Daar heb ik 2,5 jaar in gereden tot ik een nog leukere auto zag, weer een Mitsubishi nu een Space Star, prachtig vond ik hem. En bij de eerste jaarbeurt........Stond mijn droomauto daar de Suzuki Jimny een terrein auto van 8 jaar oud maar met maar 43000 km en dealer onderhouden! Ik heb zoveel veel vertouwe in mijn garage dat ik het aandurfde om een 1 jaar oude auto in te ruilen op een van 8 jaar. Ik heb hem nu 3 maanden en ben zielsgelukkig met mijn Jimny.
06-12-2016 14:24
06-12-2016 14:24 • Reageer
LWAlmanak
Inderdaad, wij hebben eens een wagen gekocht bij een 'vakgarage' in Drachten, nou toen we terug reden naar huis, waren er al problemen met de gasinstalatie. Zou gemaakt worden. Nou na heel veel problemen met de gasinstalatie, was het goedkoper om die er uit te laten halen, koste me even 180 euro bij een andere garage. Daarna nog 3 jaar gereden met die auto en op 285.000 kilometer weten te zetten. Maar nooit weer die vakgarage in Drachten! We rijden nu alweer 4 jaar naar tevredenheid in een VW Transporter T4 :)
06-12-2016 12:01
06-12-2016 12:01 • 1 reactie • Reageer
Veronique
Geloof dat het allemaal wel iets van boefjes zijn
06-12-2016 20:53
06-12-2016 20:53 • 1 reactie • Reageer
johan_jongedijk
Grotere auto grotere elende is het vaak
06-12-2016 10:52
06-12-2016 10:52 • Reageer