Vervolg 25 : Tweesprong

Vervolg 25 : Tweesprong


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ik stond allesbehalve achter  een collocatie , maar het had niet veel zin om  tegen te pruttelen . De rechtbank en mijn familie hadden deze beslissing genomen  en zo waren ze van het probleem , ik dus , vanaf . 

Ik kwam op een afdeling terecht  in Zoersel  met de naam "Tweesprong".   De naam was best toepasselijk op mijn levensloop aangezien  ik totaal geen blijf meer wist met mezelf  en al helemaal niet welk pad ik moest bewandelen . 

Een collocatie  werd enkel toegepast in uiterste noodzaak en als je een bedreiging vormde voor jezelf en/of je omgeving . 

40 dagen  moest ik zien  te overbruggen . Ik zou liegen als ik zou vertellen dat een 2de ontsnappingspoging niet door mijn hoofd was gegaan . Maar mijn energie was tot diep onder het nulpunt gezakt.  

De gesloten afdeling leek in niets op die van Mortsel . Deze afdeling  was groter en voor zover ik kon opmerken , zag ik geen mensen met een psychose of een andere opvallende problematiek rondlopen. 

Mijn kamer moest ik ook hier met 4 mensen delen die allemaal een stuk ouder  waren dan mij . 

De eerste  week had ik nog geen therapie-shema en was  bedoeld om tot rust te komen . Ik hield me zo afzijdig  mogelijk van iedereen    en spendeerde het merendeel van mijn  tijd met slapen  . 

De eindeloze vermoeidheid was nogmaals opgedoken  . Ik sliep soms wel 16 uur aan één stuk door. Ook eten deed ik nog amper . Ik was mentaal helemaal opgebrand . Het was zelfs zo ver gekomen dat de verpleging  me moest  komen wekken om te eten of om te drinken.  Slaap was mijn  beste vriend geworden en bracht me van de ene intense droom naar de andere .

Een aantal keren  werd ik wakker en was mijn  arm voor  een paar minuten   verlamd . Ik schoot helemaal in paniek en schudde er hevig mee om de bloedsomloop terug  te laten doorstromen  . 

Op het ergste van mijn depressie, woog ik nog slechts 46 kg . Ik smeekte mijn behandelende psychiater om me het antidepresiva " Prozac" voor  te schrijven . Mijn moeder  had dit indertijd ook genomen en had me verteld dat ze er een hele dag vrolijk van rondliep.

Die gedachte alleen al, gaf me weer een beetje hoop . Het gevoel "gelukzaligheid " , had ik al in geen tijden meer gevoeld en aangezien slaap me ook niet verder kon helpen, werd er beslist om de medicatie  op te starten  . 

Naïef en ongeduldig als ik was , verwachtte ik dat de inname van 1 pilletje al direct het nodige  effect op mij ging hebben . Mijn hoop werd al gauw met de grond gelijk  gemaakt  toen de psychiater me zei dat de eerste  effecten van een antidepresiva pas na 3 weken voelbaar zouden zijn . 

Overdag vervulde ik mijn uren dus met slapen . De nachten overbrugde ik met het lezen van psycho-analytische boeken en ook filosofische lectuur  over Nostradamus, Plato, Socrates en Nietzsche. 

In die boeken , probeerde ik  een antwoord te vinden op al mijn existentiële vragen  waar ik mee worstelde.  Ik voelde me verbonden met mensen die een eenzaam bestaan hadden geleden en filosofeerde over het leven . 

Na een week rust , was het tijd om deel te nemen aan de verplichtte therapieën  . Beeldende therapie  kwam aan bod , maar ook het koken in groep en individuele  gesprekken met een vaste  psychologe . 

Weer moest ik mijn  verhaal voor de zoveelste keer vertellen aan iemand die ik niet kende . Ik kon elk detail dat ik me herinnerde op een emotieloze manier vertellen , net alsof het werd afgespeeld via een bandrecorder . Mijn emoties waren afgesloten  van de werkelijkheid en waren enkel  maar  voelbaar  en zichtbaar voor  mezelf . 

Tussen  de therapieën door, moest ik allerlei psychische testen afleggen.  Zo werd er een intelligentie test afgenomen en een vlekkentest , ook wel de Rorschachtest genoemd  , dit is een test waarbij je via inktvlekken moet vertellen wat je erin ziet , werd gedaan . Het bezorgde me de nodige  stress allemaal omdat ik het zag als presteren ,  iets wat uiteindelijk maar een moment-opname  was . Ik begreep ook niet goed waarom men net nu in het diepste  van mijn depressie een intelligentie test deed aangezien mijn concentratie beneden alle peil lag.

Achter de resultaten moest ik zelf vragen  na een aantal weken . Gelukkig bleek met mijn intelligentie op zich niets  mis te zijn. Ik had een score van 120 , wat betekende dat ik een normale begaafdheid bezat . Enkel  een diagnose voor mijn gedragingen en angsten , bleef uit . 

Op een dag  kwam mijn Oma op bezoek . Ze had een klein foldertje in haar handen dat ze aan me liet zien  . "Dit moet je eens lezen , het lijkt sprekend op jou !" Antwoorde ze . Op het foldertje stond in grote letters  het woord "Borderline" te lezen . Toen ik de tekst overliep en de herkenningspunten las , kon ik niet anders dan verbaasd kijken naar mijn oma . 

Had zij zojuist het antwoord op de vraag waar ik al jaren mee kampte in de vorm van een   folder gegeven aan me ?  Nieuwsgierig maakte ik diezelfde  dag nog een afspraak  met mijn psychologe en overhandigde haar het foldertje . "Is dit wat er mis is met mij  ? " vroeg ik ongeduldig.    

Ze las vluchtig  de in het vet gedrukte letters plus de herkenningspunten en knikte instemmend  . De diagnose bezorgde me een overweldigend gevoel  van opluchting  . Het was een bewijs dat ik niet volledig geschift  was zonder  enige  reden en dat er misschien  wel een oplossing bestond om met mijn heftige emoties  en gedragingen om te gaan  . 

Alle herkenningspunten die in de folder stonden , gaande van :

Verlatingsangst, impulsief  gedrag, zwart-wit denken, stemmingswisselingen , gevoel van leegte, zelfverminking, suïcidale neigingen ,dissociatie en instabiele  relaties  , 

Ze waren allemaal  van toepassing op mij . Het was net alsof  iemand  een korte maar volledige  beschrijving  had gemaakt  van mij als persoon . Het voelde beangstigend correct en bevrijdend op hetzelfde  moment.  

Mijn eerste vraag aan mijn psychologe was of ik er op de ene of andere manier  vanaf kon geraken van deze diagnose . 

Ze antwoordde dat borderline een persoonlijkheidsproblematiek was waarmee je moest leren leven  . Enkel bepaalde therapie-vormen, konden de harde kantjes  ervan doen verminderen.  Mijn  teleurstelling was zichtbaar . Het was dus niet iets waar je met bepaalde medicatie of eventuele korte gesprekken zomaar vanaf  kon geraken .

Zo oneerlijk leek het me allemaal . Het was nog niet  heftig  en erg genoeg om een turbulent verleden te hebben gehad , nu moest ik ook nog  eens leren leven met de gevolgen . 

Toch was ik bereid om er alles voor te doen  om dit mentale  monster te bestrijden ! 

Wordt vervolgd  ...

help
signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
weten kan je wellicht ook helpen in de juiste aanpak voor jou. en te weten dat je niet 'gek' bent, maar soms last hebt met en van je gedrag. Met het ouder worden gaan de scherpe kantjes er ook vaak wat vanaf . En je kunt nu gerichte hulp zoeken mocht je dat willen lieverd. natuurlijk is het niet 'leuk'... toch kun je er nu mee leren omgaan wellicht. dat gun ik  je
| 16:39 |
Het is een hele lijdensweg geweest om ermee te leren leven ondanks de juiste therapieën  later   . X
| 23:37 |
ik lees 'geweest'...dat klinkt goed. Ik begrijp dat een en ander een plekje heeft gekregen ?
| 11:14 |
Ik hoop na een dagtherapie van 18 maanden  dat het alleszins  draagbaarder zal worden   al zal ik dit  pas ervaren na enige tijd xxx
| 22:10 |
hmm enige tijd , hoe dan ook ik GUN het je lieverd
| 19:49 |
Xxxx dankjewel
| 22:53 |
Een tweesprong in je leven, benieuwd welke kant je kiest
| 11:22 |
Ik begrijp je teleurstelling van dat moment, maar het geeft ook een houvast om te begrijpen waarom je bent zoals je bent.
| 09:21 |
Ik voelde  naast die teleurstelling  ook een enorme opluchting  . Eindelijk wist ik waarom ik deed wat ik deed en voelde wat ik  voelde  . Dat moment herinner ik me nog alsof het gisteren was 😊
| 10:30 |
Dat begrijp ik heel goed!
| 10:41 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen