GEWOON BEGINNEN

GEWOON BEGINNEN


settings
 • Instellingen
 • Positie

  Automatische scrolling

"Je moet gewoon beginnen, dan komt de rest vanzelf." Als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat deze zin (of iets van die strekking) tegen mij is gezegd in mijn leven, was ik nu stinkend rijk. Eerlijk is eerlijk: ik heb dat advies zelf ook weleens gegeven. Alleen voeg ik er wel altijd aan toe dat ik mij ervan bewust ben dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Want waar zit die startknop dan precies? Soms druk ik er per ongeluk op, maar na al die jaren heb ik nog steeds geen flauw idee welk knopje het nu is…


Het is vrij logisch dat je af en toe niet goed weet hoe of waar je precies moet beginnen. Bij het verbouwen van je huis bijvoorbeeld, het starten van een bedrijf, of het uitruimen van de zolder waar je achttien jaar lang spullen hebt verzameld. Niemand neemt het je kwalijk als je daar langer over doet dan je eigenlijk zou willen. En terecht! Er zijn echter ook mensen zoals ik (en dat zijn er best veel, heb ik geleerd) die op dagelijkse basis te maken hebben met (op)startproblemen. Neem van mij aan, het is écht heel lastig daarmee te leven.


Noem eens wat voorbeelden dan?

Nou vooruit, daar gaan we! Ik heb onder meer moeite te beginnen met:


 • mijn dag
  Je weet wel, opstaan en zo.
 • eten
  Ik heb wel honger, maar geen trek. Of ik kan niet kiezen uit wat ik in huis heb. Verder heb ik nog –tig andere dingen te doen, dus die doe ik dan maar eerst. Of tussendoor. Niet efficiënt, niet gezond, ik weet het. Maar het gebeurt.
 • weggaan
  Dat, en alles wat erbij komt kijken. Douchen, aankleden, opmaken, spullen pakken, reis plannen… Je snapt waar ik heen wil. Er moet zó veel dat ik als een kip zonder kop loop rond te rennen, of juist bevries en geen idee heb waar ik (je raadt het) moet beginnen.
 • telefoneren
  Vooral als het met een instantie is.
 • een mail of brief sturen
  Vooral als het naar een instantie is, maar eigenlijk ook privé. Zelfs als het om sms of WhatsApp gaat.
 • opruimen/schoonmaken
  Wáár moet ik beginnen dan? Wat is het handigst? Met de tafel beginnen kan niet, want ik heb geen ruimte voor de spullen. Eerst afwassen dan maar? Dan kan ik beter eerst koken. Oké, eerst koken, dan afwassen. Nou ja zeg, dan kunnen we net zo goed meteen eten. Goed, koken, eten, afwassen. Nu ben ik moe. Ik doe de tafel morgen wel.


Hier zou ik nog zeker een lijst van een meter van kunnen maken, maar mijn punt is vast wel duidelijk. Beginnen is een probleem. Dat was het altijd al voor me, ook als kind. Toen was het leven echter nog niet zo gecompliceerd als nu en waren er wat minder dingen die gedaan moesten worden. Het was vervelend en vaak ook zeer frustrerend, zowel voor mij als mijn omgeving. Maar hoe ouder ik werd, des te moeilijker bleek het met dit probleem om te gaan.


Inmiddels heb ik – om verschillende redenen – een hele berg therapie gehad en is ook dit punt veelvuldig aan de orde gekomen. Ik weet nu welke aanpak voor mij werkt en kan er in theorie ook wat mee. En toch… toch zal het altijd een valkuil blijven. Dit werd weer even pijnlijk duidelijk toen ik Yoors ontdekte. Eerst kostte het me een week voordat ik de onzichtbare drempel over stapte om me aan te melden en daarna wéér een week voordat ik eindelijk ging schrijven wat jij nu leest.


En? Was het uiteindelijk moeilijk?

Neuh, 't viel eigenlijk best wel mee. En het stomme is, dat ik dat van tevoren al wist. Gelukkig kan ik er ook heel goed om lachen. Dat helpt echt, geloof me.


"Je moet gewoon beginnen, dan komt de rest vanzelf." Als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat deze zin (of iets van die strekking) tegen mij is gezegd in mijn leven, was ik nu stinkend rijk. Dat ben ik niet. Maar ik ben wél begonnen met schrijven!---

ADHDidi, 6 maart 2017Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (12 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ja lastig! Ik heb hier een hele cursus overgeschreven: Opruimen van je leven. De reden dat ik het heb geschreven is niet alleen voor een ander maar ook voor mezelf :)!

Wat ik merk bij mezelf is dat ik niet altijd in contact ben met de materiële wereld, zeker wanneer ik net wakker wordt. Dan ga ik voordat ik begin aan een activiteit, dingen om me heen aan te raken. Hierdoor "land je" als het waren in de materie. Daarna gaat alles een stuk makkelijker. Dit noemen we ook aarden, en dat is heel belangrijk in ons jachtige leventje! Bedankt voor het schrijven.
| 19:44 |
Dank je wel! In het afgelopen jaar heb ik gigantische vooruitgang geboekt en ik weet precies wat voor mij werkt. En toch... val ik af en toe weer terug. Dat zal altijd zo blijven en na alles wat ik heb geleerd vind ik het gelukkig ook niet meer erg. Dat scheelt al een hoop! :)
| 13:43 |
Zeker weten! Succes!x
| 18:40 |
Bedankt!
| 10:07 |
Hahaha... lekker herkenbaar! Hier dito.

Er zijn inderdaad veel meer mensen die niet weten hoe of waar ze moeten beginnen. HeB ik ook moeten leren. Maar als je begonnen bent gaat het lekker!!!! Tot je afgeleid wordt, zie dan maar eens je klus af te maken. Voor je het weet heb je zo 5 van de klussen in 'working progress '
Ik noem het chaotisch en ik vind het een ramp!
| 08:27 |
Nou, zeg dat wel! Vooral als er dan iets tussenkomt waardoor je leven op z'n kop staat. Dan is het extra erg, want als je dan weer verder moet gaan waar je was gebleven, met welk 'project' begin je dan weer? Da's voor mij op dit moment aan de hand, dus het belooft een jaar vol van dit soort uitdagingen te worden. ;)
| 15:35 |
Ik wens je er heel veel succes mee! Voor mij is het nog een maand of 2 proberen dagelijk aan de gang te blijven.
Daarna moet ik hoe dan ook de scherven opruimen van of een positieve of een dramatische uitkomst. .
Stug volhouden! Het wordt vanzef weer zomer!
| 03:08 |
Herkenbaar inderdaad. We komen er wel, uiteindelijk. :)
| 09:14 |
ja ik begrijp at je bedoelt heb dat ook wel eens ga je volgen
| 03:53 |
Oeps, beetje late reactie, ik heb je bericht totaal over het hoofd gezien! Dus hierbij alsnog bedankt!
| 09:16 |
Sorry moet er ff om lachen ;) heb geen adhd maar loop zelf ook wel eens als een kip zonder kop rond.... Mooi geschreven
| 23:57 |
Haha thanks! :)
| 15:38 |
Ik heb met veel plezier gelezen! Mooi geschreven!
| 23:43 |
Dank je wel, wat fijn om te lezen!
| 15:42 |
Het is dat afmaken... die laatste loodjes... Die zijn zwaarder dan het begin... :)
| 22:56 |
Haha dat zei ik in een andere reactie ook al inderdaad! :) Het begin is voor mij echt de hel, vervolgens ga ik als een speer, maar dan... het volhouden en afmaken... Ook al zo verschrikkelijk!
| 23:20 |
:)
| 09:44 |
Alleen als je moet kakken, heb je dat probleem niet ;)
| 14:36 |
Whahaha! Nou, heel eerlijk: zelfs dát stel ik weleens uit!
| 20:25 |
O zo herkenbaar.
| 14:33 |
Toch best fijn om niet de enige te zijn.
| 20:42 |
Heel herkenbaar en leuk geschreven!
| 14:10 |
Dank je wel!
| 20:41 |
Herkenbaar... maar wel heel leuk geschreven!
| 13:13 |
Thanks! :)
| 20:31 |
Ik heb het ook vaak lastig om die eerste stap te zetten. Het verlaten van die comfortzone.... BBbbrrrr
Je bent niet alleen!
| 12:44 |
Het houdt het leven interessant, zullen we maar zeggen, hihi...
| 20:30 |
dat is waar, maar die ene stap om te beginnen is vaak de moeilijkste, vanaf dat je die
gezet hebt loopt het allemaal wel wat losser
| 12:38 |
En nu nog volhouden (da's deel 2, haha)! ;)
| 20:27 |
dat is waar hihi
| 20:29 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen