Denken jullie dat ik gek ben?!!

Denken jullie dat ik gek ben?!!


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Toen de dagelijkse zorg voor mijn moeder te zwaar op de schouders van haar hoogbejaarde partner begon te drukken, suggereerde de casemanager dagbesteding. "Dan heeft mijnheer tijd om op te laden en dan heeft mevrouw een gezellige dag."

"Dan heeft mevrouw een gezellige dag!" Woest was ze. "Ik wil helemaal geen gezellige dag! En dan zeker als een kleuter behandeld worden! Knutselwerkjes moeten maken! Tussen al die ouwe mensen zitten! Gezellig moeten meedoen! Vermaakt moeten worden zodat ik niemand tot last ben! Ik hoor ze al over me praten: nou, mevrouwtje was vandaag wel opstandig. Ze weigerde mee te doen met kleien. Ik pieker er niet over! Ik mag dan wel dement worden, ik kan nog heel goed bepalen wat ik zelf wil doen. Denken jullie dat ik gek ben?!! Ik doe het niet. IK DOE HET NIET!"

We spraken er niet meer over. We dachten na over een alternatief.

Drie weken later ging de telefoon.

"Ja, met mij. Zeg, ik las in de krant dat er vorige maand een kleinschalige vorm van dagbesteding geopend is in onze stad. Er stonden foto's bij. En wie zag ik zitten? Hoe heet hij ook alweer, die met die vrouw. Ze woonden in dat ene huis in kom-hoe-heet-die-straat. Nou ja, je snapt wel wie ik bedoel. Hij had een zoon of een dochter en die zat bij jou in de klas. Of misschien bij je broer. Of had hij nou geen kinderen? Sorry hoor! Ik ben soms een beetje warrig. Maar wat ik zeggen wilde, wat zag dát er leuk uit zeg! Er wordt elke dag over politiek en actualiteiten gepraat. En ze lossen cryptogrammen op! Maar er wordt ook gezellig gekletst over van alles en nog wat. Misschien is dat wel iets voor mij! Dan heeft híj wat meer tijd voor zichzelf en heb ík een gezellige dag!"

En ze ging. En ze bleef. Drie dagen per week geniet ze met volle teugen. Er wordt niet betutteld, niet óver haar gepraat maar mét haar gepraat en ze hoeft niets tegen haar zin te doen. Wat fijn dat dit bestaat.

Een gesprek met mijn moeder

Ik zal regelmatig over mijn dementerende moeder schrijven. Dit was mijn eerste stukje. Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (17 reviews)
expand_more
Verberg reacties
ja, soms gaat het makkelijker dan andere keren
| 11:04 |
Het klinkt heel positief dat ze daar niet betutteld wordt en het naar haar zin heeft en vooral dat ze er zelf mee kwam.
| 04:50 |
Gelukkig dat ze het uiteindelijk toch zelf wilde, want iemand tegen het zin hiertoe dwingen heeft geen zin.... en als ze dan eenmaal heengaan, wordt dat ook een gewoonte dus blijft het zo.
| 19:48 |
Ik moet haast lachen, maar zit wel met een glimlach dat laatste stukje te lezen. Zooooooo herkenbaar ! Het is echt fijn dagopvang. Voor iedereen uiteindelijk.
| 08:31 |
Wat fijn voor hen! Goede oplossing
| 16:41 |
Zo kan het dus ook!! Fijn!
| 09:23 |
dat is een hele mooie oplossing voor alle partijen
| 17:22 |
Ik ga meer van je lezen!
| 15:54 |
Kijk dat is geweldig. Wat fijn voor je moeder en je vader. Want het is best zwaar op een zekere leeftijd. Toevallig runt een vriendin van mij ook een kleinschalige dagbesteding, waar ze warm eten krijgen tussen de middag. Ze heeft nu een tweede locatie waar mantelzorgers kunnen overnachten, maar ook mensen met dementie wanneer de mantelzorger even tijd nodig heeft om bij te komen.
| 13:29 |
Mijn moeder krijgt ook warm eten inderdaad, en de gasten koken zelf zo veel mogelijk mee. Maar overnachten voor de mantelzorgers en ter ontlasting van de mantelzorgers, dat zou hier ook een uitkomst zijn. Wat goed dat je vriendin dat doet!
| 13:32 |
Dat is goed geregeld dus voor je moeder. Ik weet niet of het bij je in de buurt is. Hier de website: dagopvangdenostalgie.nl/
| 14:01 |
Aah, het kan dus wel.
| 13:24 |
Gelukkig wel, want in een dagbesteding 'oude stijl'zou mijn moeder doodongelukkig geworden zijn.
| 13:32 |
Knap zeg... ik ben heel benieuwd naar je verhaal en ga je volgen.
| 12:43 |
Dank je, ik kom ook bij jou buurten.
| 13:29 |
Dat is toch wel bijzonder zeg, dat ze er zelf mee is gekomen en het nu zo naar haar zin heeft.
| 12:04 |
Precies, plus dat deze dagbesteding precies op het juiste moment kwam, helemaal bij haar past en er nog plek was.
| 13:29 |
:-)
| 13:41 |
Tof dat er ook zulke dagbesteding is!
| 09:49 |
Ja, we zijn er erg blij mee!
| 13:28 |
Ah gos... Tis wat ;)
| 09:26 |
Ja he? ;-)
| 13:28 |
ja... zo aandoenlijk... aan de ene kant willen ze niet ''oud'' worden gevonden en hulp nodig hebben enzo... maar aan de andere kant willen ze ook gewoon een sociaal leven, want daar leef je van op... dus mooi dat ze 'zelf'' iets heeft gevonden wat bij haar past!
| 15:14 |
Fijn dat ze zelf het positieve en gezellige inziet en ze het naar haar zin heeft!
| 07:30 |
Zijn we ook heel blij mee!
| 09:32 |
Wat een mooie blog, en wat fijn dat je moeder het daar naar haar zin heeft, het is zo belangrijk om mensen in hun waarde te laten, alleen word dat in de zorg nog wel​ eens vergeten
| 07:29 |
Ja, gelukkig hier geen 'kom mevrouwtje, wel even meewerken' of 'nou, mevrouw was vandaag wel opstandig' (destijds bij mijn oma ging het wel zo... tenenkrommend)
| 09:31 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen