Ze begint haar kleinkinderen te vergeten

Ze begint haar kleinkinderen te vergeten


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

"Heb jij deze meisjes al eens gezien? Ik ken ze niet. Jij wel?"

Ze wijst naar een foto van mijn kinderen en kijkt me vragend aan. Snel schakelen nu. Ik kan doen alsof ik ze niet ken en over een ander onderwerp beginnen, want ik wil haar niet confronteren met haar eigen achteruitgang. Of ik kan luchtig naar waarheid antwoorden met het risico dat ik haar onzeker maak. Ik kies ditmaal voor het laatste, want doen alsof ik mijn kinderen niet ken.... Nee, dat kan ik niet.

"Ik heb ze vanmiddag nog gezien, voordat ik jouw kant op kwam" zeg ik lachend. En ik noem hun namen. Gelukkig. Het kwartje valt en mijn moeder begint te stralen. 

"Ach, natuurlijk! Wat een heerlijke meiden zijn het toch, hè? Ben je blij met ze? Ik vertel het verhaal over hun adoptie nog vaak aan mensen. Jullie moesten er lang op wachten maar daar hebben jullie iets heel moois voor terug gekregen." 

Ze zwijgt en kijkt peinzend naar de andere foto's aan de muur. Hun 'wall of fame', de kleinkinderen van haar en mijn stiefvader, altijd hun grote trots. 

"Maar dat jongetje ken ik niet," zegt ze. "Waarom hangt zijn foto hier tussen? Is het een vriendje van jouw dochters?" 

"Zou dat geen kleinzoon van P. kunnen zijn?" probeer ik voorzichtig. "De oudste zoon van H.?" 

"Nee hoor," zegt ze stellig, "H. heeft helemaal geen kinderen. Ik zal P. vragen of hij deze foto weghaalt." Ze rommelt wat aan het lijstje en gaat dan zitten. 

"Maar wat een leuke meiden heb jij, he. Jullie moesten er lang op wachten maar hebben er iets  heel moois voor terug gekregen."

Beloon de maker en jezelf

Word lid


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (16 reviews)
expand_more
Verberg reacties
wat lijkt  me dit erg zwaar, maar goed hoe je er mee omgaat! Compliment hoor!
| 03:10 |
Ik vind het heel sterk van jou
| 11:03 |
Ik kan me er (gelukkig) niets bij voorstellen, maar wat klinkt dit pijnlijk... Veel sterkte.
| 19:01 |
het is heel droevig hoe je stukje bij stukje iemand kwijtraakt door deze rotziekte.
| 09:38 |
Wat naar! Wel fijn dat ze het zich uiteindelijk wel weer herinnerde... ik hoop dat ze het weer vergeten was van de foto van het jongetje aan de muur... dat ze dus niet echt gevraagd heeft om de foto weg te halen...
| 10:16 |
Ik heb het een paar keer gezien, erg verdrietig om mensen zo te zien afglijden.
| 11:07 |
Heel moeilijk om mee om te gaan, maar je hebt het heel respectvol opgelost. Ik hoop dat het nog even niet verder door zal zetten want niets is zo erg als dat je ouders hun kinderen niet meer (her)kennen.
| 00:51 |
Wat verdrietig dat je moeder jouw kinderen niet meer herkende. Maar wow, wat heb je dat respectvol opgelost. Zal vast niet alle dagen makkelijk zijn om er zo mee om te gaan.
| 16:56 |
Dat lijkt me heel moeilijk, maar ik denk dat je het op de juiste manier hebt opgelost. Knap hoor, blijft een moeilijk iets............
| 11:52 |
Oef, pijnlijk, maar wat heb je het knap opgelost!
| 11:28 |
Het lijkt me moeilijk elke keer weer, ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik ken een gezin waar bij Oma op de foto lijstjes memo's plakken met bv Truus dochter van Henk. Ik wens je heel veel kracht in deze moeilijk situaties, je ben een kanjer dat je zo voor haar klaar staat en voor haar meedenkt naar zo goed mogelijke oplossingen!
| 08:57 |
Het lijkt me moeilijk, elke keer toch weer confronterend...
| 08:39 |
Wat fijn dat ze vrolijk is. En dat je nog leuke dingen met haar kan doen.
| 08:17 |
Lijkt me zwaar om mee te dealen, maar denk dat je dit zo goed op hebt gelost.
| 07:40 |
Dankjewel! Ja,het is lastig en continu bedenken hoe we het voor haar zo makkelijk mogelijk kunnen maken. Af en toe maak ik wel een blooper geloof ik...
| 08:06 |
Ja dat is denk ik niet heel gek.. De moeder van mijn vriend had een hersentumor en die dacht vaak ook de meest gekke (haast onmogelijke) dingen, hun zorgden dat dit dan geregeld werd. weet zo even geen voorbeelden op.dit.moment lol maar was ook in de meest gekke bochten wringen voor de kids
| 09:11 |
Dat lijkt me best heel moeilijk!
| 07:23 |
Het is heel confronterend, als ik kijk hoe goed het een jaar geleden nog met haar ging...
| 08:06 |
Kan me dat best voorstellen...
| 13:34 |
Wat heb jij dat knap en tactvol opgelost, maar wat verdrietig dat het nu zo ver is gekomen.
| 06:52 |
Ja, lieve Soberana, het
gaat in rap tempo achteruit momenteel... of beter gezegd, de achteruitgang wordt steeds duidelijker. Toch koester ik wat we samen wél nog hebben. De irritaties die er door de jaren heen waren zijn compleet verdwenen. Ze straalt van liefde als ze me ziet. Muziek luisteren en meezingen met hits uit haar jeugd, gewoon bij elkaar zijn, foto's bekijken... ik prijs me gelukkig dat dát tenminste nog kan. Hoe gaat het met jou? Weegt het verlies van je moeder extra zwaar nu Kerstmis nadert?
| 07:01 |
Wat fijn dat je er zo mee om kan gaan, alleen als je kan accepteren dat ze zo is kan dat, dan is je ergernis weg en krijg je er iets moois voor terug.
| 08:35 |
Ik ben blij dat je kans ziet het positieve van de situatie te beleven; jij bent een sterke vrouw!
Ja, het verlies van mijn moeder weegt nu idd extra zwaar met de naderende feestdagen (Kerstmis, oud&nieuw en daartussen mijn 50jarig huwelijk).
We vieren alles in versoberde vorm, hoewel ik weet dat mijn moeder altijd de stelling heeft gehuldigd dat het leven doorgaat (de Here heeft gegeven, de Here heeft genomen). Zij was ook tegen het dragen van rouwkleding (rouwen doe je in je hart, donkere kleding voegt daar niets aan toe, zei ze altijd).
Ik ben de afgelopen week dus naar buiten gegaan in een paars met turquoise blouse, die zij altijd zo mooi vond. Mijn tandarts waar ik voor de halfjaarlijkse controle was, reageerde daar positief op en zei zelfs: 'zie het als een eerbetoon aan uw moeder, die u zo goed heeft leren tandenpoetsen, dat u nu behoort tot de 30% 65plussers die nog alle eigen tanden heeft.'
| 13:23 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen