×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Still Alice...en mama


Een poos geleden werd ik weer eens met beide benen op de grond gezet. Ik had de film ‘Still Alice’ gekeken.
Wat een film niet met een mens kan doen. Ik was verdrietig en uit het lood geslagen. Het ging over een vrouw, gespeeld door een Oscarwaardige Julienne Moore, die op de jonge leeftijd van 50 jaar het slachtoffer wordt van Alzheimer. Ik wist van tevoren dat het over een gevoelig onderwerp zou gaan. Toch had ik besloten om ‘m te gaan zien. Wat een prachtige en verdrietige film. Wat ontzettend mooi dat er weer een film was gemaakt waarin een ziekte, waar vandaag de dag toch nog steeds een soort van taboe op rust, bespreekbaar werd gemaakt.
(Net als de film You’re Not You, die de ziekte ALS behandeld.)
Ik heb menig keer met een brok in mijn keel en een bezorgd en onbehagelijk gevoel zitten kijken, omdat mijn toen 80 jarige moeder ook al jaren aan deze ziekte lijdt. Wel een verschil zou je zeggen, of je nu 50 of 80 bent, wanneer je ten prooi valt aan deze slopende ziekte. Voor iemand van 50 is het erger omdat ze nog zo jong is, toch? Niets is minder waar.

Het is in mijn ogen net zo erg voor iemand van welke leeftijd dan ook. Het heeft niets met leeftijd te maken wanneer iemand stukje bij beetje de verbondenheid met zichzelf verliest. Het is voor iedereen even erg en angstig om te ervaren hoe je leven en alles waar je voor geleefd hebt tussen je vingers doorglipt.
Je herinneringen aan vroeger, je ouders, broers en zussen, je huwelijksdag, de geboorte van je kinderen, je kleinkinderen...simpelweg alles. Het ergste is dat een persoon die aan deze ziekte lijdt, zich daar tot in het vergevorderde stadium van bewust is. Een intens gevoel van medeleven en medelijden voelde ik voor deze vrouw, net zo sterk als ik dat voor mijn moeder voel. Hoe wreed kan het zijn dat een prachtige, sterke en zelfstandige vrouw zich transformeert naar een onzeker en hulpbehoevend hoopje mens.
Totaal afhankelijk van de buitenwereld waarvan zij zich straks in het vergevorderde stadium niet meer van bewust is.

Met pijn in mijn hart heb ik de film afgekeken. Is dit wat mijn moeder ook ervaart?
De angst en onzekerheid? De woede dat je leven en alles daaromheen stukje bij beetje van je weggerukt wordt?
Ik wist dat het absoluut niet makkelijk zou zijn voor mijn vader, maar na het zien van de film zag ik in, dat ik dit toen niet goed genoeg ingeschat heb. Het gaat veel verder en dieper. Woorden en vertrouwde handelingen verdwijnen gewoon, zwarte lege gaten in je geheugen. Zoiets eenvoudigs als koffie zetten of eten koken lukt niet meer.
Je man en kinderen worden vreemden, zelfs je eigen veilige huis kan op slechte dagen een onbekend labyrint voor je worden. Zo hard en wreed is deze ziekte. Mensonterend is het enige woord wat ik het kan geven.
Alzheimer is een sluipmoordenaar die je stukje bij beetje van het leven en al je waardigheid beroofd. Dat is ook wat ik bij mijn moeder zie gebeuren. Hartverscheurend en vreselijk om te aanschouwen.
Keer op keer zie ik haar gevecht, tegen een ziekte, waarvan zij gedoemd is de strijd te verliezen.
Arme Alice, en al de mensen die worstelen met deze kloterige rot ziekte…arme lieve mama. Ik hou zoveel van je.
Nee, dit was absoluut geen 'feel good' filmpje. Dit was een 'it takes us along a more realistic path' film.

Quote foto, Still Alice by Lisa Genova.

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts