×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


notifications_noneadd
20-11-2018 20:46
2 volgers , 2 antwoorden
camera_alt
Afbeelding toevoegen
2 antwoorden
Is er leven op de maan?

Is er leven op de maan?


Gisteravond heb ik ongeveer een half uur op dit voor mij 'perfecte plaatje' van de maan gewacht. Sinds twee weken ben ik in het bezit van een nieuwe compactcamera, de Sony cybershot hx400v en ik wilde graag de maan een keer zo fotograferen dat je ook daadwerkelijk de details zou kunnen zien. Natuurlijk snap ik ook wel dat het veel mooier kan, maar ik ben heel blij met dit eerste resultaat.

Het lijkt of er licht brandt

Als je heel goed kijkt, lijkt het net of er overal lichtjes branden. Onmogelijk natuurlijk, als je weet dat er in totaal slechts zes mensen op de maan zijn geweest. Ik ben er nog niet uit wat dit voor 'lichtjes' zijn. Misschien de weerkaatsing van iets, stofdeeltjes? Geen idee. Ik vind het in ieder geval een geslaagde foto. Helaas heb ik nog geen statief, dus qua scherpte is er ook nog wel wat eer te behalen denk ik.

Wetenswaardigheden over de maan

  • temperatuur wisselt sterk. Overdag kan het er wel 100 °C worden met 's nachts een daling tot -200 °C.
  • wist je dat de maan altijd met dezelfde kant naar de aarde staat? Dat komt omdat de baan van de maan en die van de aarde met elkaar verweven zijn.
  • de gemiddelde afstand tot de maan is 384.405 km, en de maan heeft een diameter van 3474 km

Gestart met de fotocursus

Ondertussen ben ik ook gestart met mijn cursus fotografie via Laudius. Voor de eerste opdrachten haalde ik een 7. Prima resultaat, maar ben niet tevreden. Het komt nu echt aan op techniek en creatief inzicht. Het volgende hoofdstuk gaat vooral over diafragma en sluitertijd. De huiswerkopdracht is het fotograferen van fietsers.

Om nog even terug te komen op mijn maanfoto.....  ik ben nog even aan het googelen geweest om uit te zoeken hoe je de maan nu echt moet fotograferen. Camera.nu heeft een duidelijke uitleg op haar site staan. Vanavond is het te miezerig buiten, maar morgen ga ik het zeker weer proberen!

Stap voor stap de maan fotograferen

  • Zet je camera op het statief en bepaal je compositie
  • Begin met een niet al te hoge ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO200)
  • Zet het diafragma tussen de f/8.0 en f/13 voor een optimale scherpte
  • Gebruik een relatief korte sluitertijd zoals 1/160e van een seconde
  • Stel handmatig scherp op de maan in de liveview-modus van je camera
  • Maak de foto met behulp van een afstandsbediening of timer Als jij het ook gaat proberen, veel succes gewenst!

Heb jij ook mijn artikel over de aarde gelezen?
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties