Colonoscopie met CAT scan.

Colonoscopie met CAT scan.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Maandag 3 juli een darmonderzoek gehad, door de operatie en omleggingen kunnen ze niet meer goed met een slang naar binnen, dus hebben ze besloten deze keer met een CAT scan het onderzoek uit te voeren.
Het IPO (kanker)ziekenhuis heeft niet genoeg capaciteit en dan wordt je doorverwezen naar een particulier ziekenhuis (zij betalen de kosten) ik heb al eens een andere scan daar gehad dus wist een beetje de weg.

Ik moest voor het onderzoek een paar dagen dieet, vezelarm en zonder pitjes en dergelijke.
Zaterdag moest in 4 zakjes Movicol innemen om te laxeren, daar merkte ik weinig of niets van, een hoop geborrel in mijn buik en wat vaker naar het toilet, maar normale ontlasting. Ik dacht daar gaan we weer, Ik heb dat vaker gehad.
Zaterdagavond 2 Dulcolax, dat werkte zondagmorgen prima, de ontlasting kwam goed en netjes op gang.
Zondagmiddag moest ik 2 keer 40 ml Gastrofina innemen, een contrastmiddel met jodium erin, van jodium had ik de vorige keer met een scan een heftige allergische reactie, maar dit drink je en niet in de bloedbaan hebben ze mij verteld.
Toch kwam ik hiervan aan de diarree, wat volgens de bijsluiter vaak voorkomt, alles kwam er onder uit, ik heb zondag en maandagmorgen bijna 2 rollen toilet papier gebruikt.
Maandag mocht ik tot 12 uur alleen maar thee en drink yoghurt gedronken. Om half 3 de resterende 20 ml contrastvloeistof ingenomen, zoals aangegeven en naar Coimbra vertrokken.

In het IPO lag keurig de verwijsbrief klaar, ik ben meteen naar het toilet gegaan, 3 keer door moeten spoelen zoveel kwam er weer uit. Toen naar het andere ziekenhuis, mij daar gemeld en in de wachtkamer gezeten tot ik aan de beurt was. Tussendoor nog even naar toilet, maar er kwam niets meer, maar je voelt je je er wel ongemakkelijk bij. Keurig op tijd werd ik binnen geroepen.

Het onderzoek is goed te doen, beetje ongemakkelijk maar daar is ook alles mee gezegd.
De dokter die ik had sprak geen Engels of het was niet nodig, met mijn slechte Portugees red ik mij in een ziekenhuis meestal wel, raar eigenlijk. Na een uitleg hoe het te werk gaat en vragen over je gezondheid, kreeg ik een infuusnaald in mijn arm maar die werd niet aangesloten, dat is alleen voor noodgevallen werd mij verteld.
Ik moest op mijn zij gaan liggen en toen werd een een soort sonde via mijn anus in mijn endeldarm geschoven, dat ging goed tot het laatste stukje, de dokter merkte dat en trok hem iets terug, waarschijnlijk tegen het litteken aan gezeten. Daarna werd er CO2 in mijn darmen geblazen, beetje ongemakkelijk, op het moment dat ik dacht dat het pijn ging doen was het al genoeg.
Ik werd eerst op mijn zij een paar keer door de CAT scanner gehaald, af en toe moet je de adem inhouden, dat wordt aangegeven door een speaker en een leuk groen of rood gezichtje met een teller van de resterende seconden, voor iedereen zeer goed te doen.
Daarna de sonde eruit en op de rug en als laatste op de buik een paar keer door de scanner gehaald.
De dokter vroeg hoe het ging, prima en daarna werd de infuus naald verwijderd, er werd keurig verteld dat het gas in ongeveer 10 minuten geabsorbeerd door het lichaam zou worden.
Ik mij aangekleed en naar het toilet om een wind te laten, daarna in de wachtkamer een paar bekers koud water gedronken. Ik voelde mijn buik ontspannen en het gas langzaam verdwijnen. Nog even langs het toilet maar er was niets meer te zien of te horen.

Ik was moe van alles, dus niet gewinkeld of iets gaan eten en ben naar huis gegaan, onderweg 2 drink yoghurtjes op en dat smaakte heerlijk en voelde goed aan. Marja had lekker macaroni gemaakt en dat ging er prima in na deze dagen.
´s Avonds nog een paar keer naar toilet geweest en laatste restanten van de kuur en contrastvloeistof kwijtgeraakt. Beetje ongemakkelijk geslapen door het borrelen in mijn darmen.
Vanmorgen voelde ik mij weer prima en heb vandaag weer normaal gegeten.

Op Yoors maar verteld dat het door de kip kwam :-)Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (15 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Oke dus er is dan wel degelijk verschil tussen jodium die je dan via je spijsvertering binnenkrijgt of via je bloedbaan. Gelukkig ging het nu goed. Maar je darmen waren van streek, logisch denk ik het is spul wat gewoon niet in je lichaam hoort.
| 11:01 |
Ja is ook weer anders dan dat je op je huid smeert.
Vooral heel veel water drinken om het spul zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen.
Verder drink ik iedere dag wel melk kefir om de balans weer goed te krijgen. Hoewel die er eigenlijk nooit is.
| 11:11 |
Ik gebruik water dan hoeven er niet zo veel eucbomen geplant te worden hier in Portugal en veel hygeniser www.facebook.com/attn/videos/1433244480044340/
| 10:54 |
Klopt helemaal Leen, maar het was een verschrikking. Als ik het voor het kiezen had een bidet, misschien koop ik wel een opzetstuk met wateraansluiting.
| 10:59 |
Die kip-oh die kip...heftig zulke onderzoeken he, stoere bikkel tegen wil en dank
t verhaal van die rollen herken k als geen ander brrrrr om de 1 a 2 dagen bv de hele dag door ..jakkie gedonder van onder
wanneer krijg je de uitslag
| 23:31 |
Ik heb pas eind oktober weer een consult. Hoewel ik van :geen nieuws is goed nieuws ben, ga ik in augustus als ik weer de poort moet doorspoelen toch proberen of de oncoloog tijd wil maken voor de uitslag. Het is een rare ziekte.
| 06:47 |
ja juist daarom en verdorie steeds weer dit? Mijn arts stelde dit ook aan mij voor.andere reden..maar toch.. pf Albert, valt niet mee hoor..sterkte steeds en ja, doen!
| 11:32 |
Soms wordt ik er moe van, ik wist dat ik wat langer moest wachten voor dit onderzoek, eigenlijk hoopte ik dat ze mij vergeten waren. Soms denk ik stop er overal mee en zie wel waar het schip strand.
| 11:35 |
Kan k mij super goed voorstellen ja.. ondertussen loop je dapper door en krijgt mijn respect.
als ik terug kijk naar mijn afgelopen jaren...zo doe je dan ja
en dan weer opstaan en vrolijk verder gaan
| 11:53 |
Dikke knuffel.
| 12:11 |
wederzijds
| 12:33 |
Toch altijd spannend en vervelend, nu wachten op de uitslag
| 13:23 |
Fijn dat alles goed is gegaan!! (ik lees het iets later, was even druk met andere dingen)
Nu wachten op de uitslag, en laten we hopen dat je die inderdaad pas in oktober krijgt ;-)
Fijn dat de macaroni weer smaakte, want wat moeten we zonder macaroni (sprak het macaroni monster ;-) )
Het is maar goed dat alle schrijvers in Benidorm zitten, je zou bijna door de mand vallen.... :-D
| 10:42 |
| 11:12 |
Pfff Albert dat is niet niks joh, wanneer krijg je nu de uitslag?
Weer spannende tijden lijkt mij.
Sterkte
| 10:38 |
Ik weet het niet, volgende afspraak met oncoloog pas in oktober. Ik moet in augustus de port-a-cath weer door laten spoelen en als ik dan nog niets gehoord heb schiet ik gewoon even bij haar langs.
Verder denk ik maar : geen bericht is goed bericht
| 11:04 |
ja dat is wel zo, maar duimen dat alles goed is.
ik duim voor je mee.
| 11:21 |
Dank je.
| 11:27 |
Ik duim mee voor een goede uitslag.
| 18:59 |
Die verekte kip ook hihi. Blaas maar lekker van je af voorlopig je hebt een goed excuus
| 18:19 |
zo daar ben je weer even vanaf dus. Na een operatie kreeg ik ook altijd die zakjes movicol. Ik heb er 1x één genomen. Niet weg te krijgen wat een bocht!! Daarna heb ik ze steeds keurig terug gegeven. Wat een lijdensweg zeg voor zo'n onderzoek. Nu hopen dat de uitslag gunstig is.
| 17:33 |
Troep he, ik moest er 4 oplossen in 500 ml water en die opdrinken in een uurtje tijd, dat viel wel mee.
Ik heb meerdere malen Klean-prep gebruikt, voor de operatie zelfs 2 keer in een week :-(
Dan drink je 4 liter oplossing binnen 4 uur, dat krijg ik niet meer weg en protesteert mijn maag heftig.
| 17:43 |
toen ik het las en de naam van dat zakje zag begon ik spontaan te kokhalzen. Als ik in het ziekenhuis in de wachtkamer zat zag ik vaak mensen zitten die iets speciaals moesten drinken binnen een bepaalde tijd. Zat ik te hopen dat ik dat niet hoefde.
Ik leef met je mee!!
| 17:47 |
Heel herkenbaar. Die Klean-prep smaakt naar vanille, ik was gek op die smaak maar dat is een heel eind over. Puur associatie denk ik.
Normaal krijg ik nu Movi-prep voor een onderzoek, dat is maar 1 liter en de dag erna ook 1 liter, smaakt naar banaan, kan nog net.
| 17:53 |
tja denk dat banaan net ff beter te pruimen is.
| 17:55 |
Hoop op een goede uitslag
| 17:31 |
Dat heb je dus niet gedaan ,dus. Want je zit nu het hele verhaal te vertellen , misschien weet je het niet maar je zet dit nu op Yoors.
| 17:19 |
Dus wel, maar jij begrijpt de context niet :-)
Ik weet heel goed dat ik dit op Yoors schrijf, misschien toch maar de link (blauwe letters volgen :-)
| 17:40 |
Hoop dat de uitslagen goed mogen zijn!
| 17:04 |
Hopelijk krijg je een gunstige uitslag!
| 16:12 |
En nu is het wachten op de uitslag. Gelukkig geen allergische reactie gekregen. Die macaroni heeft lekker gesmaakt en dat is goed.
| 16:08 |
:-) En vanmiddag gezellig tapas op het strand, dan vergeet je alles weer.
| 17:44 |
Zo is het maar net.
| 18:51 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen