×

Yoors


Inloggen
×

YoorsEen huis is nooit af.

Een huis is nooit af.


Weer een poosje geleden dat ik iets geplaatst heb over de verbouwing van ons huisje.
Maar dat wil niet zeggen dat ik niets gedaan heb, integendeel en ook nog veel andere dingen tussendoor.
Van de andere kant ik neem regelmatig mijn rustmomenten en dan wacht de verbouw maar een dag of wat.

Klussen aan het huis :
2 Aardepennen geslagen en aangesloten op de nieuwe groepenkast.
Werkblad, poten, planken en ophangsysteem gekocht en een nieuwe werkplek gemaakt, we hebben nu 2 dezelfde bladen naast elkaar staan, kan Marja ook haar dingen doen.
Verschillende keren zware regen gehad maar alles is keurig droog gebleven in huis, de nieuwe dakgoot lijkt goed aangelegd te zijn. Ook de orkaan Leslie heeft er geen vat op kunnen krijgen.
3 Balken gekocht voor de nieuwe aanbouw en gaten in de muur gemaakt om ze in te leggen.
Na meer dan een week dagelijks bellen zonder gehoor, heeft de aannemer per sms laten weten dat hij de eerste weken niet komt en te druk is met zijn eigen huis. Dat betekend hier meestal gewoon geen zin en/of een betere klus. 
Dus ik moest zelf maar aan de slag, metselen heb ik eigenlijk nooit gedaan dus erg wennen en langzaam opbouwen. Helaas heb ik door een of andere reden te korte dakplaten besteld. We hadden die maat toch nodig voor op de schuur dus geen verlies, maar wel vertraging om de aanbouw dicht te leggen, nieuwe besteld en die kwamen 2 weken later en er meteen opgelegd, aan de muurkant deels in de muur gewerkt en afgesmeerd met cement, nu is de aanbouw helemaal dicht.
De muren aan de buitenkant afgesmeerd, eerste keer dat ik dat deed, niet helemaal strak maar het valt mij niet tegen.
Marja heeft verfprimer op de muren gezet. Nu nog boven de ramen mooi dicht maken, afkitten en de verflagen erop. 
De bestaande deuropening in de badkamer dichtgemetseld en een nieuw deurgat gemaakt. 
Keuken helemaal afgesteld, blad vast gezet, alle deuren afgehangen en voorzien van grepen.
Kookplaat afgemonteerd en een mooi rooster boven de oven.
2 Elektrische kachels gekocht als hoofdverwarming, we hebben ze een paar keer aangehad en ze leveren op dit moment meer dan genoeg warmte, hopelijk ook in de winter.
In de kamer hebben we een stille converterradiator van 1300 watt en in de achterkamer een hangende converter met ventilator, 2 standen, 1000 of 2000 watt.
Ik hou nu even dagelijks het stroomverbruik bij, het lijkt voldoende zuinig te zijn.
Alternatief was een pelletkachel (veel hogere aanschafprijs, pellets,- en stroomverbruik, onderhoud en stof) of een Airco combi (hogere aanschafprijs, leidingwerk, buiten,- en binnenunit en geluid in de woonkamer van de ventilator)
Bij de elektriciteit maatschappij een zwaardere zekering aangevraagd, we hebben nu maar 3,45 kVA en willen naar 6,9 kVA.
Monteur is langs komen en onze installatie bekijken, de bekabeling naar het huis en de meter zijn goed, nu moeten we een certificaat hebben, moeten we weer iets regelen want ik heb alles zelf aangelegd. Keurig en veilig maar je weet maar nooit wat ze willen. Een buurman heeft een "vriendje" die waarschijnlijk een certificaat kan leveren.
Marja is druk bezig met het verven van het huis, nu nog alleen 1 zijkant en de nieuwe aanbouw. We hebben gekozen voor goede kwaliteit verf, mat wit zoals de meeste huizen hier, onderaan een strook blauw, mooie zomerse combinatie vinden wij. Niet standaard in deze omgeving maar ook weer niet vreemd.
Hopelijk de komende weken wat droog zodat snel alles rond klaar is.

Van alles wat :
Mijn nieuwe moestuin eindelijk om kunnen frezen en ploegen, het is sinds kort eindelijk begonnen met regenen waardoor de grond nu los wordt. Het is goede grond, lekker vettig, weinig stenen en omdat ik al het maaiwerk heb laten liggen veel plantaardig materiaal, een heel verschil met ons oude terrein in Andorinha.
Het eerste jaar zal er natuurlijk wel veel onkruid doorkomen, maar ik heb de tijd om het bij te houden.

Afgelopen weken 3 keer een appeltaart gebakken, leuk om te doen, ze zagen er mooi uit en smaakten prima, komende tijd nog wat andere dingen maken en ook brood zelf gaan bakken.

Gezondheid :
Naar het ziekenhuis in Coimbra geweest voor mijn jaarlijkse controles.
De scan was goed, geen afwijkingen op te zien vergeleken met vorig jaar.
Dermatoloog hoef ik niet meer terug te komen, moet wel mijn huid in de gaten houden en bij twijfel kan ik meteen weer terecht.
Chirurg is ook tevreden en hoef ik pas over een jaar terug te komen. Ik zei dat ik de komende maand(en) een oproep krijg om de port-a-cath eruit te laten halen en dat ik dus niet meer door hoef te laten spoelen, dat klopte dus niet en hij vond het vreemd dat de verpleger dat bepaald had, gewoon spoelen tot hij eruit gaat. Ik doorgelopen naar oncologie en verhaal verteld, meteen doorgespoeld en nieuwe afspraak gemaakt voor in januari, mocht hij er rond die tijd uitgaan hoef ik niet te komen.

Mijn 60% afkeuring en daarmee deels ontheffing voor belastingen wordt niet verlengd, deze was 5 jaar geldig en moet je dan iedere keer laten verlengen. Ik ben dusdanig genezen dat ik nog maar in aanmerking kom voor 20%, dat verder voor mij geen voordelen meer heeft, op een klein stukje inkomstenbelasting na, maar ik heb geen inkomsten.
De verlening dus maar laten zitten, geeft ook wel een overwinningsgevoel in het ziekteproces.

Mijn moestuin zelf omgeploegd, zwaar maar geestelijk ontspannend werk.

Binnenkant van de aanbouw in wording. Het betonbalkje is voor het kozijn.

Oogt allemaal nog wat rommelig. De 2 betonbalkjes zijn om de krachten boven de septic op te vangen. 

Langzaam wordt het wel iets. Het hokje links is voor gasflessen en wateraansluiting. De zijkant van het huis moet nog in de primer. Linkse tuintje is van ons, maar de muur is het huis van de buren

Langzaam wordt het een Méditerranée huisje.