×

Yoors


Inloggen
×

YoorsHitte en branden

Hitte en branden


Het is een warme zomer dit jaar, soms heet zoals vandaag.
Ook is het droog, erg droog, we hebben al vele weken geen regen gehad, dit is overigens normaal in deze tijd van het jaar. 2-3 maanden geen regen en dan zo rond de 30 met uitschieters tot 35 graden is normaal.

Maar dit jaar is helemaal niets meer normaal, we hadden een vrij droge winter, normaal regent het hier veel meer in de winter.
Het voorjaar was al lekker warm met regen op de juiste moment, het gevolg is een enorme fruitoogst, ik heb lang niet genoeg glazen potten om de jam en fruit in te verwerken.

De groente tuin heeft het zwaar, omdat er weinig regen is gevallen in de winter is de grondwaterstand ook lager, ik moet dus veel meer water geven dan anders. Normaal geef ik mijn tomaten 1 keer per 2 dagen water, nu soms 2 keer per dag. Dat de temperatuur ook nog hoger is helpt natuurlijk ook niet.
Gelukkig heb ik geen problemen met water, ik heb een geboorde put van 80 meter diep die ons nog nooit in de steek heeft gelaten, hopelijk dit jaar ook niet.
De beek op de grens van mijn terrein staat al maanden droog en ook van enkele putten in de omgeving is de bodem in zicht.

Gisteren en vandaag zijn 2 topdagen wat temperatuur betreft, gisteren 40,3 en vandaag 41,1 graden, in de schaduw is het 38 graden. Gelukkig is de luchtvochtigheid hier heel anders dan in Nederland waardoor het beter uit te houden is. Maar het is wel te veel van het goede. ´s nachts is het rond de 13 graden, dat is wel lekker.
Overdag de boel dicht houden en ´s avonds alles open houd het uit te houden, ik heb geen airco.

Komende week wordt het beter, de temperatuur gaat een graad of 5-7 omlaag en komend weekend zelfs naar maar 24 graden, regen wordt nog steeds niet voorspeld.

Ach het is zo dus niet klagen, over 1.5 maand klagen we weer dat het niet zo warm is :-)
Nu snel weer het zwembad in en lekker afkoelen.


Niet zo´n goede foto gemaakt door de webcam :-)
vanmiddag om 18:45 uur was het nog 40,2 graden buiten met een luchtvochtigheid van 13 %
Binnen was het 31,8, straks de ramen en deur open en de ventilator aan en dan zakt de temp snel en kan ik vannacht weer prima slapen.

Door de droogte en hitte zijn er dit jaar veel branden in Portugal. Gelukkig niet bij mij in de buurt, ik zie wel rook en ruik het wel maar het is ver genoeg weg.
Kruisje is waar ik woon.