×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Mijn eerste taart bakken


Vandaag mijn eerste taart gebakken, we hebben nu een echte en mooie maatoven en ik wil regelmatig iets gaan bakken. Gebak en brood gaat mijn voorkeur in eerste instantie naar uit, vooral niet uit een pakje maar van losse ingrediënten.

Eergisteren een keukenmachine, veredelde mixer gekocht. Omdat ik niet alle hulpstukken wil hebben omdat we er waarschijnlijk toch niets mee doe en daar wel voor moet betalen, hebben we een Bosch Mum4405 gekocht. Het is een soort van mixer met kom maar toch de mogelijkheid om veel hulpstukken bij te kopen en aan te koppelen.
Voorlopig eerst maar eens gebruiken om te kneden.

Appeltaart leek mij nou echt iets om mee te beginnen, niet al te moeilijk en kan volgens mij niet echt mislukken.
Een recept opgezocht op internet en deze van Lauras Bakery (klik hier) leek mij wel wat.

Gisteren alle ingrediënten gekocht, alleen vanille kon ik niet vinden, en vanmorgen begonnen.
Ik heb toch wel een beetje moeite met mij aan de volgorde van het recept houden, ik had de kaneel en suiker al te snel gebruikt, geeft niet in dit geval en gemakkelijk op te lossen.
Boter had ik in de koelkast liggen, gemerkt dat dat niet zo handig is voor het mengen, toen deze op kamertemperatuur was ging het prima. De mixer met een deeghaak heeft zijn werk goed gedaan.
Het bekleden van de bakvorm ging mij goed af mag ik wel zeggen. De hoeveelheid appels was eigenlijk iets te veel voor de springvorm (24 cm) die ik gebruikt heb, dus maar zo opgegeten.
Het bekleden van de taart vond ik lastig, mooie gelijke reepjes snijden en er heel opleggen veel nog niet mee.
Insmeren met ei is erg leuk om te doen.
In de oven gezet, net iets onder het midden, boven en onder warmte en de hete lucht functie aan. 170 graden op 60 minuten.  

Het bakproces is mooi om te volgen, je ziet iets ontstaan, prachtige bruine kleur kreeg hij, maar tegen het einde was ik wel wat huiverig of hij er niet te lang in zou staan en zou verbranden.
Gelukkig ging het belletje al snel en kon hij eruit. Helemaal blij dat hij er mooi uit zag en ruiken natuurlijk.
Op een hoge plek gezet, de honden hadden er ook wel zin in en een klein uur af laten koelen. Het was wel spannend om de klem van de springvorm los te maken en te zien wat er gebeurd. De vorm ging los en de taart bleef heel, ook niet zwart aan de zijkant, dus dat gaf de burger moed.

Weer een uur later heb ik hem aangesneden en geproefd.
Mijn vrouw zei dat hij lekker was, dat zou ik ook zeker doen, maar hij smaakte ook prima.
Smaak : ietsjes te zoet naar mijn zin, de appels hadden wat van hun structuur verloren, nog geen appelmoes maar hadden meer schijfjes mogen blijven. Zijkant iets te hard. Maar prima te eten, ik heb de buren ook maar meteen een flink stuk gegeven, ze had al geroken dat ik aan het bakken was zei ze 😃

Wat moet ik de volgende keer anders doen ?
Ingrediënten klaar zetten in schaaltjes denk ik, misschien zelfs gegroepeerd en op volgorde van het recept.
Boter op kamertemperatuur en wat minder suiker, maar dat laatste is puur persoonlijk.
Minder hard bakken, ik dacht gelezen te hebben dat je bij een heteluchtoven de temperatuur 5-20 graden lager kunt zetten. 

Ik er plezier aan gehad en een heerlijke en vooral eerlijke en verse taart gegeten.

Net uit de oven.

Uit de springvorm.

Te weinig structuur van de appels overgebleven. Maar dat deed aan de smaak niet af.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts