Mijn observatie van deze verkiezingen als halve buitenlander


Ondanks, of juist omdat ik in het buitenland woon heb ik misschien een heel andere kijk op deze verkiezingen als in Nederland wonende mensen.
Vooral dat laatste stukje van de vorige zin, alle mensen die in Nederland wonen, dus ja ook de mensen van buitenlandse komaf die er keurig ingeschreven staan. Ook zij maken deel uit van de Nederlandse samenleving of iedereen dat nu leuk vind of niet, het is niet anders.
Blijkbaar zijn Nederlanders niet in staat op al het arbeid te verrichten dat we willen of nodig hebben en daar trekken we arbeiders voor aan, ook die mensen hebben als ze in Nederland wonen rechten, maar ook plichten en horen dan deel uit te maken van onze samenleving.

Omdat ik in het buitenland woon en dus ook niet mag stemmen op waterschappen en provinciale staten heb ik mij niet echt verdiept in wat de partijen willen.
Ik denk een deel van de mensen in Nederland ook niet, want veel mensen stemmen zogezegd op de klok en weten weinig van de klepel. Veel roeptoeters en volgers helaas, maar dat is helaas overal zo.

Paar dingen die ik hoorde en zag.
Versplintering : Ik denk dat dit prima is, we willen toch niet zoiets als in de VS, gewoon rekening houden met meerdere stromingen die ook veel mensen vertegenwoordigen. We kunnen niet allemaal helemaal onze zin krijgen, maar wel allemaal een klein beetje.
Gigantische verkiezingswinst : Lastig, je moet maar genoeg goede mensen hebben om al die zetels op te vullen, sinds de opkomst van Pim Fortuyn hebben we gezien dat een snelle groei rampzalig kan zijn voor een partij.
Verliezende partijen : Ik vond het knap dat een aantal verliezende landelijke partijleiders het toch voor elkaar kregen om dit recht te praten en zelfs een klein feestje te maken om de avond af te sluiten. Ik zou zeggen ga heel snel en open in beraad en luister nu wel eens naar de kiezers.

Forum voor Democratie : Ik zou niet eens weten wat hun programma is, behalve dat er 2 op zijn minst opvallende mensen zijn weet ik eigenlijk niet wat hun plan is en welke mensen ze daar voor hebben. Blijkbaar heb ik veel gemist want een aardig deel van Nederland kan ze wel waarderen en hebben er vertrouwen in.
VVD : Onbegrijpelijk en knap hoe ze al verschillende verkiezingen op rij er als regeringspartij met zoveel kritiek van veel Nederlanders er toch mee weg komen en hun politieke aandeel grotendeels behouden.
50 + : Begint een partij te worden die de structuur en weg gevonden heeft om een politieke basis te vormen, noodzakelijk ook omdat een steeds grotere groep mensen zij vertegenwoordigen.
SP : Ik kom uit Oss en ken hun geschiedenis en werkwijze redelijk goed, begonnen met Mao in de hand gingen ze langs de deuren. Maar het blijft een jojo partij die behalve in de oppositie met schoppen en hagel schieten niet verder komt. Ook de gedoodverfde bloedlijn van Jan maakt het niet waar, de vorige verkiezingen was ze er nog niet klaar voor en deze keer werden ze afgestraft. Waarop en waarom ? Ik zou het niet weten. Roemer was dus zo slecht nog niet.
PVV : Ik weet niet waarom ze verlies geleden hebben, standpunten ligt het niet aan, misschien is de charme van Baudet groter en de inhoud van het programma beter. Ik verdiep mij niet zo in de politiek.
D66 : Tja met al dat gedraai de laatste 1-2 jaar lijkt mij dit voor de hand.
Groenlinks : Jesse klaver vind ik persoonlijk een eng mannetje, de manier waarop hij in de camera kijkt en probeert de aandacht te pakken is te overdreven en te gemaakt. Maar hun programma ziet er goed uit en spreekt veel mensen aan. Ik denk zeker een partij en standpunten die noodzakelijk zijn in politiek Nederland.
Denk : Voor mij als Nederlander geen vertegenwoordiger en hun standpunten zijn ook verre van de mijne, maar ik verbaas mij er wel over dat zo weinig mensen met een buitenlandse afkomst op hun gestemd hebben. Als hun verhaal aan zou slaan en hun doelgroep op ze zou stemmen zou er gisteren nog een aardverschuiving in het politieke landschap geweest zijn.