Port-a-cath voor chemo toediening

Port-a-cath voor chemo toediening


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ik zal het in proberen in simpele bewoordingen uit te leggen zodat het leesbaar en te snappen is, ik heb zelf geen medische achtergrond maar ben helaas een ervaringsdeskundige geworden.

Een Port-a-cath is een soort katheter, maar zit helemaal onderhuids en kan jaren blijven zitten.
Het wordt gebruikt om chemo toe te dienen, aangezien chemo vrij agressief kan zijn voor de aderen, als je vaak aangeprikt moet worden, als ze chemo continu willen toedienen en snel in de bloedbaan willen verspreiden is zo´n ding ideaal.
Bij mij is hij onder volledige narcose geplaatst en zit direct onder de huid iets beneden mijn sleutelbeen en is vastgemaakt op de borstspier, ik heb een klein litteken van 5 hechtingen het geheel ziet er uit als een flinke bobbel onder mijn huid en je kan de contouren het begin van het slangetje zien.

Het geheel bestaat uit een metalen deel, de kamer genoemd, die afgesloten is met een siliconen slot, aan de kamer zit een slangetje, dat in mijn geval in de ader in de buurt van mijn hart zit, daardoor was er een snelle doorstroming van chemo.
Met een speciale naald, grippernaald genoemd, prikken ze door je huid en de siliconen afdichting heen en is er via het slangetje een directe verbinding met de bloedbaan. Het aanprikken is vrijwel pijnloos, aan de grippernaald zit een slangetje en een koppeling voor een infuus, chemozak of een andere lijn.

De dag nadat de port-a-cath geplaatst is kan deze gebruikt worden, ze prikken dan gewoon tussen de hechtingen door, de grippernaald klikt zich vast, aan de koppeling werd een chemopomp vastgemaakt, eigenlijk een ballon met chemo erin, een ventiel zo afgesteld dat hij in ruim 6 dagen leeg liep. De ballon zat in een doorzichtige kunststof beschermcontainer die weer in een schoudertasje zat die dan continu aan mijn nek hing. Ook ´s nachts slaap je dus met een tasje om je nek, in het begin lastig met draaien, maar na een paar dagen pak je dat tasje in je slaap vast tijdens het omdraaien.  
Na een week weer terugkomen, naald loskoppelen, huid verzorgen en weer een nieuwe chemopomp plaatsen. Dat dus 5 weken lang.
Na de operatie heb ik nog 6 sessies van 2 dagen gedaan, woensdags 2,5 aan infuus, daarna aankoppelen aan nieuwe chemozak, vrijdag container leeg en afkoppelen, stollingsmiddel erin en 2 weken later op woensdag de volgende sessie, dus totaal 12 weken.

Als de port-a-cath niet gebruikt wordt moet hij voorzien worden van antistolling vloeistof, die ongeveer elke 8 weken vervangen moet worden. Dat is simpel, aanprikken, injectiespuit aankoppelen aan het slangetje, leegzuigen en nieuw antistolling erin spuiten, naald loskoppelen, pleister er op en klaar. Voor een getrainde verpleger/ster een werkje van 10 minuten. E.e.a. moet wel steriel gebeuren, je wilt geen infectie zo dicht bij het hart krijgen.

In het oncologisch ziekenhuis (IPO) in Portugal waar ik behandeld ben kiezen ze ervoor om de port-a-cath ongeveer 5 jaar te laten zitten. Ik heb hem nu 4,5 jaar, dus als alle uitslagen goed blijven mag hij er einde van het jaar uit.
Ik heb er bij normale dingen geen last van, maar als autopassagier zit de autogordel over hem heen, ik kan niet met mijn luchtbuks schieten, bij op de rechterzij slapen drukt hij tegen mijn borstspier en soms stoot ik er tegen aan met krabben of zo.
Als hij eruit gaat vraag ik aan de chirurg of ik hem mag houden, is een belangrijk stuk van mijn leven geworden.

Ik heb geen foto´s van de port-a-cath, maar hier op Wikipedia kun je zien hoe hij eruit ziet.

Op onderstaand foto hoe ik er dus in grote lijnen uitzag al de tijd dat ik  aangekoppeld zat.

Delen wordt altijd op prijs gesteld.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (36 reviews)
expand_more
Verberg reacties
bijzonder dat dit allemaal kan, net als een pacemaker
| 14:32 |
Het is een mooi ding en een stuk gebruiksgemak, maar een noodzakelijk kwaad ;-)
| 22:52 |
Mooi dat dit zo kan, maar heel vervelend voor je dat het moet. Kun je er mee douchen en/of zwemmen? 
| 06:26 |
Als hij niet in gebruik/aangesloten is kun je er alles mee doen.
A.s. Donderdag weer doorspoelen en dan daarna niet douchen en een pleister erop tot de ochtend, meer dan 1 druppeltje bloed zie ik achteraf nooit in de pleister.
| 07:59 |
Goh bijzonder allemaal zeg! Nooit geweten dat je zo'n ding zo lang kan dragen! Hopelijk blijft het voor je ook allemaal voorspoedig gaan en kan je straks zonder port-a-cath verder in je leven!
| 12:08 |
Dank je wel. Ik hoop het ook, september-oktober weet ik het.
| 13:18 |
Spannend Albert, ik duim voor je!
| 16:30 |
Wat goed uitgelegd
| 19:45 |
Ik heb hem dan ook al 5 jaar ;-)
| 19:57 |
Interessant om te lezen, Albert.  Fijn te horen dat ie binnenkort verwijderd wordt.
| 16:49 |
Nog een half jaartje denk ik, zal bij zijn als hij eruit is.
| 21:33 |
heftig Albert... Mooie site heb je gemaakt. Ik heb niet alles kunnen zien, want internet laat ons een beetje in de steek...
| 19:55 |
Dank je wel, laatste tijd te druk geweest moet hem weer eens bijwerken.
| 20:51 |
Neem je tijd, komt goed!!
| 20:57 |
Niet niks Albert... nu weet ik er meer over dan toen mijn zusje ermee liep...dank je. k Vind het maar niks..t is niet anders
begrijpelijk dat je t wilt bewaren ja, sterkte
| 11:37 |
Het was erg handig, deze toediening is veel minder belastend dan via aderprikken, de aders hebben veel te lijden van dat vergif. Nog een half jaartje en dan naar verwachting eruit.
| 14:50 |
Fijn te horen dat ej er dan toch vanaf zult zijn.
en ja..ik heb erg veel last gehad van steeds die rommel door mijn aderen.. wel geen chemo-maar wel chemisch ..vanwege  de hart onderzoeken etc.
de aderen doen mij nog heel veel pijn 
| 23:11 |
Al met al toch een heel gedoe lijkt me. Hopelijk ben je er over een jaar vanaf!
Chemo lijkt me echt geen pretje... 😕
| 22:31 |
ja mijn vreselijk deze ziekte bah sterkte
| 03:13 |
Wat interessant! Ik wist niet dat zoiets mogelijk was. Ik find het fijn om te lezen dat het nu goed met je gaat.
| 10:05 |
Dank je wel. Aangezien ik in het buitenland woon heb ik veel over de behandelingen geschreven op mijn site, deels om het van mij af te schrijven en deels voor informatie.
www.albertvdberg.nl/
| 10:09 |
Ik heb even snel een kijkje genomen op jouw site. Dat ziet er mooi en overzichtelijk uit! Ik heb de link opgeslagen en ga daar later eens uitgebreid rondkijken.
| 10:15 |
Dit is zo fijn voor mensen die dit gaan krijgen als voorbereiding!
| 22:36 |
Dat is toch een heftige periode geweest dan, hopelijk kun je het over een tijd afsluiten dan ;-)
| 20:14 |
Hopelijk volgend jaar eruit, dan nog 5 jaar onder controle, maar niet zo intensief meer.
Dit jaar totaal 2 verschillende controles dus dat is nog prima te doen.
Morgen weer doorsmeren :-)
| 23:02 |
;-) sterkte
| 08:36 |
Intressant ik hoop dat uitslagen goed blijven
| 19:52 |
Ik hoop het ook :-)
| 22:55 |
Heftig zon ding zeg :(
| 19:03 |
Op zich wel, maar heb er veel voordeel aan gehad.
Nu hoop ik dat hij overbodig is en mag hij er wel uit.
Morgen weer doorspoelen toevallig.
| 19:25 |
Normaal moet je met chemo dagelijks naar het ziekenhuis toch? Dat hoeft hiermee niet dan? Of begrijp ik t verkeerd?
| 23:16 |
Klopt, 1 keer per week een nieuwe container fles voor de hele week.
Maar moest toch nog elke dag voor bestraling, 28 keer.
| 23:38 |
Oh , dat is dan weer minder dat je alsnog erheen moest. Dacht dat is mooi kun je 'lekker' (sorry dat klinkt zo stom met dit onderwerp) thuis dit ondergaan, in je eigen omgeving, als ik me niet fijn voel of ziek word ben ik toch echt het liefst thuis.. kan me met zoiets als chemo voorstellen dat je blij bent in je eigen omgeving te zijn als dat gebeurt.. bestralen dus echt gewoon 4 weken lang elke dag.. jeetje heftig hoor.. Maar je mag dat apparaatje al "bijna' eruit laten halen zie ik :) dus alles ziet er goed uit tot op heden :) ?
| 23:42 |
Nee hoor dat leest niet stom, ik had in het ziekenhuishotel kunnen verblijven, maar ik dacht als ik ziek ben wil ik in mijn eigen bed ziek zijn en mijn eigen wc gebruiken.
5,5 week bestralen :-( Ik had ze netjes geturfd en zei bij 24 tegen de zusters daar, morgen de laatste keer, nee je krijgt er 3 extra. De dokter legde mij uit dat ik goed reageerde en mijn lichaam en huid niet al teveel schade had, uch uch. 3 Extra waren zeer gerichte en van andere hoeken, dus toch maar gedaan. Je zit er zover doorheen dat het eigenlijk niets meer uit maakt.
Paar weken later waren de wonden genezen en werd mijn stoelgang weer wat normaal.
Ach we kunnen meer aan dan we denken. Gelukkig was mijn conditie erg goed toen ik het proces in ging. Maar ik weet dat redelijk wat mensen de behandelingen niet overleven.
| 10:07 |
Heftig zeg .. wat een domper dan als je denkt morgen klaar te zijn .. fijn dat je goed reageerde .. rotziekte bah .. oh en spoel ze haha
| 10:11 |
:-) Ik kan daar (oncologisch ziekenhuis) de hele dag binnenlopen, zit een verpleegster/verpleger die voor alles beschikbaar is voor ons, geweldige service daar, kunnen we ook wel gebruiken.
Ik ben daar eens uitgegleden op een natte vloer, ging verder prima, meteen een paar verpleegsters erbij, was echt niets aan de hand. Kwamen ze een paar keer kijken of het goed bleef gaan toen ik ergens anders in de wachtkamer zat. Schatten zijn het daar.
| 10:20 |
dat is fijn zeg :) zeker met zulke dingen wil je je toch wel prettig voelen voor zover dat kan :)
| 10:23 |
Leerzaam en informatief artikel, nooit geweten dat zoiets bestond.
Bewondering voor jouw moed!
| 19:02 |
Op zich is het een "fijn" ding, scheelde een hoop met prikken tijdens de chemo´s, weinig last gehad daardoor. Ben daar ook zeer dankbaar voor, maar nu mag hij er wel uit :-)
Morgen weer doorspoelen overigens.
| 19:24 |
Veel sterkte morgen.
| 19:27 |
Dank je wel, doet geen pijn :-)
Eens kijken of ik de oncoloog (ondanks de grote drukte) aan haar jas kan trekken voor de uitslag van de scan.
Heb pas eind oktober weer bloedprikken en een afspraak staan.
| 19:29 |
Heftig zeg wat je allemaal heb mee mogen maken!
| 19:02 |
Dank je wel. Maar ik ben er nog wel :-) :-) :-)
| 19:26 |
Ja dat is zeker fijn dat je er nog bent !
| 19:43 |
Je bent een sterke man!
| 19:44 |
Lief van je, maar je hebt 2 opties : je gaat eraan onder door of je komt er boven op.
Ik was vooral boos en dat heeft mij toen op de been gehouden.
Later was het lastig die boosheid van mij af te zetten.
| 22:57 |
Ja dat klopt zeker. Goed van je dat je boos was en doorgevochten heb. En snap dat het later weer moeilijk was om het te laten rusten. Maar je hebt het gedaan en daar gaat het om :) knap hoor
| 23:10 |
Knuffel.
| 23:13 |
Knuffel terug
| 23:14 |
Heftig wat je al mee hebt gemaakt en dan zal t fijn zijn dat dit ding in de aandenkenskast mag liggen
en jij heerlijk kuieren weer over de berg met de camera
Achteraf denk je, vreemd..maar er is innerlijk ook veel veranderd , je groeit enorm door dit soort dingen, sterkte
| 12:21 |
Dank je wel, dat groeien zeker, maar geeft ook groeipijnen, komt goed.
| 12:26 |
Natuurlijk, zonder kan het niet- k weet er alles van en hoe
| 12:38 |
brr, jammer dat je zo veel moet doormaken. Ik hoop dat je alsnog gezond mag worden.
| 15:18 |
Dank je wel, ik ga er vanuit dat het ergste ruim achter de rug is.
Nu zoveel mogelijk genieten van de vrije natuur en leuke dingen doen.
| 15:35 |
Absoluut!! genieten en gelukkig zijn met de goede en mooie dingen
| 15:43 |
Ik help vaak mee met die dingen plaatsen dus als je ooit vragen hebt stuur maar een pb..
Dat gezegd hoop ik dat je er zo snel mogelijk vanaf bent!
| 01:11 |
Dank je wel, zal ik zeker doen. Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat als ze hem eruit halen, vooral dat slangetje uit de ader en dan de ader hechten of zo.
| 22:55 |
Meestal is afdrukken 10 minuutjes af genoeg...
En anders idd een hechting eroverheen!
| 00:33 |
Heel apart, die plek heeft dan toch 5 jaar "open" gelegen door het slangetje, je zou denken dat je de randjes weg moet halen om weer aan elkaar te kunnen groeien.
| 07:52 |
Lichaam heeft mega zelfherstellend vermogen in zulk soort dingen..bijzonder altijd
| 14:42 |
Oh wacht....... Nu snap ik wat je schrijft. Je wil 'm niet in je lijf maar in je curiositeitenkast :-) blond momentje.... Dank voor je uitleg......
| 19:10 |
Het is je vergeven :-)
| 20:05 |
Pjew hihi
| 20:22 |
Waarom wil je 'm laten zitten? Moet je iedere keer terug om 'm schoon te maken.
| 19:08 |
Nou maar hopen dat die eruit mag.
| 12:11 |
Nog een jaartje ongeveer denk/hoop ik.
| 14:09 |
Duimen dat alles goed blijft gaan :))
| 08:30 |
Pas in oktober weer bloedonderzoek.
| 09:42 |
Ik duim
| 10:11 |
Hopelijk ben je er over een jaar vanaf, thanks voor het delen :)
| 22:00 |
Dat is nog best een dingetje Albert, hopelijk mag hij er volgend jaar uit.
| 13:52 |
Hopelijk ben je er binnen een jaar dan voorgoed vanaf!
| 11:06 |
Het wordt een ding die bij je hoort. Maar gelukkig raak je ervan verlost.
| 10:08 |
Heel helder uitgelegd. Ik duim voor je dat je hem nooit meer nodig zult hebben. :-)
| 09:45 |
Ik ben eigenlijk weinig ziek geweest van de chemo´s en bestralingen, nooit over hoeven te geven, wel heel veel darmkrampen, brandplekken en veel afgevallen.
| 09:43 |
Pff.. dat is al allemaal heftig hè. Succes in ieder geval!
| 12:30 |
Zeker, maar ik ben er nog.
| 21:18 |
Gelukkig wel :-)
| 22:11 |
Ik ken hem vanuit mijn verpleging-tijd. Helder uitgelegd!
| 02:17 |
Deze inwendige lijn kende ik nog niet.. lijkt me wel handig dat je geen slangen uitwendig hebt hangen!

Ik hoop dat over een jaar al je uitslagen nog steeds goed zijn en hij definitief overbodig wordt!
| 23:49 |
Klein dun slangetje wat gemakkelijk tussen de knopen van een blouse past, raar als je snachts slaapt en bij het omdraaien toch je tasje goed legt.
| 00:13 |
Ik hoop van harte dat je er volgend jaar helemaal vanaf bent en blijft! Fingers crossed
| 23:44 |
Ik had geen idee wat het voor een ding was - nu wel. Dank voor de heldere uitleg!
| 23:09 |
Mijne staat op mijn boekenplank in een ''mooi'' potje... Heb ''kinder''kanker gehad... was net 15 toen ik ziek werd (ben nu 25 en officieel 7 jaar ''schoon'') Begin mij nu pas weer mijzelf te voelen, en mijn leven op te bouwen (ik durf eindelijk vooruit te plannen, heb erg de neiging om met de dag te leven)... Hij is bij mij verkeerd geplaatst (ze konden hem niet aanprikken, want hij kantelde de hele tijd) en deed verschrikkelijk veel pijn! Dus met het lezen van hoe ze dat aanprikken, kreeg ik de kriebels over mijn rug haha :p Die van mij was voornamelijk voor de wekelijkse bloedtransfusies (leukemie/bloedarmoede)

Ik hoop echt dat je er volgend jaar vanaf bent!!!
| 23:08 |
Dank je voor je uitgebreide antwoord. Dat is vervelend dat hij kantelde, ik kan de mijne wel verschuiven, vrienden kijken dan heel raar, maar blijft gelukkig recht zitten.
Dat nu weer beginnen te leven herken ik ook, ik kocht ook alleen maar eenjarige plantjes ;-)
Blij dat het nu beter met jou gaat, hou je taai he.
| 23:16 |
Graag gedaan! Bedankt voor je waardering! Ja hij zakte weg in mijn borst en deed gewoon veel pijn... tot het punt dat ik ze dwong om me in mijn arm te prikken, dat deed tenminste geen pijn... Ja ben eindelijk mijn leven aan het oppakken en voel me steeds beter! we gaan door! Ik wens je nog veel succes met HOPELIJK de allerlaatste loodjes van je ziekteperiode... ik hoop dat je daarna nog een lang en gezond stuk aan je leven kunt plakken!
| 23:26 |
OK duidelijk verhaal zeg. Je gaat hem nog missen als hij er volgend jaar uit mag. Geintje....
Serieus ik ga voor je duimen hoor maar ik denk dat het wel een mooie uitkomst was zo.
| 23:05 |
Het is zeker een goede oplossing, ik heb van de chemo weinig last gehad.
| 09:44 |
heel fijn zeg dat hoor je vaak wel anders helaas.
| 17:37 |
Wel veel last gehad van de bestralingen, erg veel en uren lang darmkrampen en veel huid verbrand, en dan ben ik toch een wat donker getinte huid.
| 21:16 |
ach ik haal twee dingen door elkaar. Het was dus niet echt een pretje voor je. Maar wat jij had/hebt is behandelbaar en mogelijk "geneesbaar" klopt dat??
| 21:38 |
Geeft toch niet. Ik mag het hopen :-) Bij mij is tijdens een bevolkingsonderzoek in 2013 darmkanker geconstateerd. Ik ben daar aan behandeld en geopereerd, geen uitzaaien geconstateerd en nu in het controle traject van 10 jaar.
| 21:45 |
OK klinkt dan toch nog "positief" hé. Gelukkig geen uitzaaiingen!!
| 21:52 |
Yep
| 22:32 |
:-)
| 23:13 |
bedankt voor de goede uitleg, nu weet ik wat het inhoud, veel succes verder en ja hopelijk mag hij er volgend jaar uit en krijg je hem mee
| 22:43 |
Ik hoop met je mee dat hij er uit mag
hij is inderdaad handig als je snel en veel toegang wilt, het aanprikken is zo gedaan
(mijn allereerste keer was het wel raar omdat ik niet wist hoeveel je er bij voelt)
heel mooi uitgelegd en beschreven
| 22:40 |
Jij bent dus ook de klos. Heb jij hem nog ?
| 22:45 |
Ik heb er geen ,ik prik ze enkel aan :)
verpleegkundige in wording
| 23:57 |
Dan zit jij aan de goede kant :-)
| 00:10 |
Albert mijn complimenten hoe duidelijk jij deze blog hebt geschreven.
In begrijpbare taal goed gedaan hoor.
En ik hoop voor je dat alle uitslagen goed blijven en dat hij volgend jaar eruit mag.
En dat je hem wilt houden snap ik heel goed zou ik ook willen.
| 22:38 |
Pas in oktober weer bloedonderzoeken.
| 09:45 |
Oh dan kan je mooi de zomer door hopen dat alles weer goed is
| 20:03 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen