Prikkels die invloed hebben op mijn gezondheid en welzijn.


Dit is een blog wat ik op mijn eigen site geschreven heb. (https://www.albertvdberg.nl/)

Ik heb last van prikkels, vooral de negatieve, ik ben daar blijkbaar heel gevoelig voor geworden door de ziekte en zware behandeling.

Op Facebook zag ik van alles voorbij komen, dierenmishandeling, winacties, een hoop onzin berichten over voedselhypes die een paar weken duren, backing soda, veel commerciële dingen waar ik helemaal geen behoefte aan heb.
Daarom besloten mijn account leeg te maken en te verwijderen, het bevalt mij prima zo.

Van mijn goedkope smart telefoon is het scherm van gescheurd, het ding viel nog al eens uit mijn zak, ik ben gaan kijken voor een andere maar ik vind ze de aanschafprijs niet waard, voor een leuk toestel waar ik technisch gezien een paar jaar mee vooruit zou kunnen zou ik minimaal 140 € voor neer moeten tellen, met dat geld kan ik wel leukere dingen doen.
Aangezien ik geen internet bij mijn pre-paid telefoon heb zou ik de meeste functies alleen thuis kunnen gebruiken, ik heb een goede tablet, dus vind dat dubbelop. Ik heb een dom fone gekocht, een ouderwets telefoontje wat kan bellen en sms en op de ouderwetse manier, dus 3 keer de 2 indrukken om de letter C te krijgen. Het ding koste 10 € en het werkt prima, voldoet aan waar ik het voor nodig heb, bellen en gebeld worden.
Nu dus ook geen Whatsapp meer, in het begin miste ik dat, maar nu niet echt meer. Instagram heb ik even geprobeerd maar dat is niet mijn ding en werkt dus ook niet meer met deze telefoon.

Tegenwoordig zit ik alleen nog op www.Yoo.rs.
Om toch wat meer te delen en te zien heb ik nog Pinterest, ik merk wel dat ik daar ook (te)veel dingen voorbij zie komen, dus nog even aankijken of ik dat aanhoud of er uit doe.

TV kijken doe ik vrijwel niet meer, ik merk dat al die reclames mij steeds meer irriteren, zit je een film (vaak herhaling) te kijken krijg je om de 15-20 minuten reclames. Bij tuin programma´s word je daarin ook nog eens overladen met reclame. Ik heb daar gewoon geen zin meer in en behoefte aan. Ik kijk heel af en toe nog naar de publieke omroepen als er goed informatieve programma of een goede film op is.

Vrijwel elke dag sta ik om 7 uur op, neem dan altijd ontbijt, kijk even het journaal en geef dan de honden eten. Daarna laat ik Alice (mijn hond) uit, meestal ben ik dan drie kwartier tot een uur met haar wandelen, voor ons beide leuk en voor mijn conditie en darmen goed. Troi (andere hond) gaat niet mee want die loopt hier altijd los.
Ik neem mijn camera niet mee bij het wandelen met Alice, ik wil dan mijn tijd dan met haar besteden en lekker rondkijken, ze heeft een aardig jachtinstinct in zich en weet dan ook veel wildsporen te vinden, ik zie nu de kleine tunneltjes ook waar de vossen, mangoestes, zwijnen en dassen gebruik van maken.

Af en toe ga ik met een groepje mee wandelen in de Serra da Estrela, heerlijk boven op het "dak van Portugal" met geweldige uitzichten en natuur. Ik merk wel dat mijn conditie niet meer is wat het geweest is, maar ik kan met de oudere mensen nog wel meekomen. Vooral bergopwaarts merk ik dat ik veel spierkracht verloren ben
Ik moet mij daar bij neer leggen zeggen de doktoren, het is niet anders, maar als ik mijn eigen tempo loop valt het bijna niemand op, ik pauzeer regelmatig om foto´s te maken en kan dan zo weer op adem komen. Met een groep heerlijk gezwommen in een paar meertjes, heel helder en lekker verkoelend water op zo´n warme dag.

Ik ben druk bezig met het stekken van planten, paar cactussen gevonden aan de kant van de weg en die thuis opgepot, ook wat yucca´s die ik ergens gered heb. Poos geleden bij vrienden wat oleanders en een klein soort vlinderstruiken gesnoeid. Daar heb ik vele stekken van gepland en die doen het boven verwachting goed.

Ik heb nog regelmatig last van mijn darmen en stoelgang, ik moet opletten wat ik eet, vooral na te kruidig heb ik er dagen last van. Ook de hoeveelheid vezels maakt nogal wat uit, dan weer harde kogels, dan weer dunne sliertjes ontlasting. Het inkorten van mijn dikke (endel) darm is daar de oorzaak van, het is wel beter geworden vergeleken met 3 jaar geleden, maar soms is het lastig en ook vervelend.
Ik kom dan net van het toilet vandaan, weet zeker dat ik klaar ben, kan dan ook niet meer persen, moet ik binnen een kwartier weer terug en moet dan weer.
Ik heb waterkefir geprobeerd, maar vond dat niet zo lekker en vaak boerde het op. Pas geleden van vrienden een melkkefir kweek gekregen, dat is lekker, een soort karnemelk, en geeft ook meer rust aan mijn darmen omdat er veel goede bacteriën in zitten.

Veranderingen, ander eten, negatieve prikkels en stress ben ik gevoelig voor, dat geeft spanningen in mijn darmen. De laatste paar keren dat ik in Nederland geweest ben, ben ik vrijwel iedere keer ziek geweest, waarschijnlijk door de stress (vind vliegen niet prettig) ander eten en tijden. Ik heb dan diarree en ga dan binnen 1-2 uur helemaal leeg, het is erg vermoeiende en kost veel energie, het voordeel is dat ik de dag erna weer gewoon kan eten en een week niet naar het toilet hoef. Het nadeel is dat mijn darmflora helemaal van slag is en zich weer moet herstellen.
Ook de laxeer kuren voor de laatste 2 darmonderzoeken hebben hetzelfde effect.
Het is lastig om mijn gewicht op pijl te houden, ik zit meestal tussen de 74 en 77 kilo, terwijl ik eerst 80-83 kilo woog. Ik kan eten wat ik wil maar ik kom vrijwel niets aan.
Ik probeer zoveel mogelijk rust en regelmaat in mijn leven te bouwen, negatieve prikkels buiten te houden en zoveel mogelijk te ontspannen, dat is ook beter voor mijn INR waarden voor de trombose metingen, soms schommelen die ineens en moet ik mijn bloed veel vaker laten controleren.