×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
gezonder leven, maar hoe?

gezonder leven, maar hoe?


 Afvallen, op dieet gaan, minder snacken. Deze drie voorgenoemde begrippen zullen vast wel eens op je 'nieuwe voornemens voor ....'-lijstje hebben gestaan. Bij sommige mensen lukt het, bij anderen juist absoluut niet. Het kan aan verschillende dingen liggen. Voeding, beweging, lichaamsbouw. Maar eigenlijk moet het iedereen lukken, als je maar de juiste dingen weet en het goed aanpakt zonder een jojo-effect te ontwikkelen. In dit artikel wil ik je een beetje op weg helpen om dat begin nu net iets makkelijker te maken.


Ik was tot een half jaar geleden ook een persoon die dit altijd als goed voornemen had, maar er nooit echt serieus aan begon. Of ja, misschien begon ik er één dag aan en zat ik de volgende dag met een zak chips, een bak Ben & Jerry's en een reep chocolade op de bank. Maar na mijn diploma-uitreiking in juni van dit jaar, dacht ik eens bij mezelf dat het niet langer kon zoals ik toen mijn lichaam behandelde. Door deze gedachte ging ik me eens verdiepen verschillende vormen van training, denk hierbij aan cardiotraining en aan krachttraining, en in verschillende types dieeten. Ook heb ik de switch gemaakt om water te drinken. Ik was altijd een persoon die frisdrank dronk overdag, en ja, frisdank is een suikerbom. Toen ik dit al weg liet, voelde ik me al beter. Sindsdien drink ik trouwens alleen nog maar water puur omdat ik frisdrank niet meer echt iets 'wow'-achtig vind. Ja, een glaasje cola of cassis gaat er in een restaurantje nog wel in, maar dat moet natuurlijk ook kunnen vind ik. 


Ik wilde snel afvallen, dus heb ik een koolhydraatarmdieet gevolgd. Voor degenen die niet helemaal weten hoe dit in elkaar zit; een koolhydraatarmdieet houdt in dat je geen tot bijna geen koolhydraten eet. Geen brood, snoep, koek, chips, aardappelen, rijst, pasta. Deze producten moest ik allemaal uit mijn eetpatroon verwijderen.

 

En oh my God, wat was het lastig om dat te doen. Ik heb koolhydraatarm brood gekocht, maar naar mijn mening was dat niet te eten, dus heb uiteindelijk maar geen brood meer gegeten. Het was best lastig om dit vol te houden, maar ik moet je eerlijk bekennen, de kilo's vlogen er vanaf. Ik woog 80.2kg, twee weken later zat ik al op de 79.2kg. Dat klinkt heel hoopgevend, maar schijn bedriegt. Ik deed bijna vijf dagen per week vrij intensief aan cardiotraining, maar mijn conditie ging er niet op vooruit. Na een dikke twee maanden dit dieet te hebben gevolgd, kwam ik tot de realisatie dat ik helemaal fout bezig was. Ik was geen vet aan het verbranden, maar mijn spieren waren aan het krimpen. Ik verloor super veel vocht, zweette me continu een otter en ik voelde me continu moe. Al deze zaken kwamen doordat je lichaam nu eenmaal koolhydraten nodig heeft. Koolhydraten is als voeding voor de spieren. Zonder koolhydraten kunnen spieren niet goed functioneren waardoor ze uiteindelijk gewoon langzaam verdwijenen om het zo maar even te noemen. Na die twee à drie maanden heb ik dus weer de koolhydraten toegevoegd in mijn dieet. Alleen de goede koolhydraten, laat ik dat er maar even aan toevoegen. Ik snoepte niet meer veel, En ik merkte na een paar dagen al het verschil. Ik was weer energieker en het continu zweten verdween. Ik was echter wel bang om de kilo's die ik was kwijtgeraakt, wat er ondertussen bijna vier waren (ja, dat klinkt weinig, maar ik vond het heel wat voor mijn doen), er weer bij zouden komen. Dit was bij mij gelukkig niet het geval.


Na deze ietwat mislukte poging ben ik eens echt dieper ingegaan op wat afvallen nu echt betekent. Afvallen kan twee betekenissen hebben; vetverlies of spierverlies. En dat eerste, daar moet je je op richten. Want je spieren moet je eigenlijk zien als je beste vriend. Ze zorgen dat je leeft (je hart) en dat je bewegingen kunt uitvoeren en dingen kunt optillen. Zonder spieren zou je net zo goed een kasplantje kunnen zijn. 


Ook heb ik het 'op dieet gaan' eens onder de loep genomen, en eigen moet je niet 'op dieet gaan', want een dieet betekent in de meeste gevallen iets tijdelijks, en nee, dat moet het niet zijn. Wil je gezonder leven? Dan moet je dieet voor altijd vol te houden zijn. De kleinste verandering van je eetpatroon kan al een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan; ongezonde snacks op een plek zetten waar je ze niet ziet, gezonde dingen zoals fruit in het zicht zetten en de snoeprij eens overslaan als je boodschappen gaat doen. Die dingen kunnen al een enorm verschil maken. 


Ook heeft het mij ook heel erg geholpen om recepten op te gaan zoeken waar veel groenten inzitten, aangezien ik bijna nooit groente at. Ik lust de meeste groenten wel dus het was voor mij na een tijdje oefenen in de keuken best makkelijk om dit in mijn dieet toe te voegen. 


Mocht je nu echt een hekel hebben aan groente, dan geef ik je een tip, die dan wel ietwat ongezonder is, maar het heeft mij bij bepaalde groenten wel geholpen. Ik gebruik de broccoli even als voorbeeld: maak hem dan eens standaar klaar (koken), en eet hem met saus (mayonaise, curry, joppie saus, etcetera). Of bak hem in de air-fryer of oven met kaas erover als je van kaas houdt. Laat per keer dat je broccoli eet, de saus of de kaas een beetje weg totdat je de broccoli zo kunt eten zonder hem echt afschuwelijk te vinden. Het is misschien een beetje raar, maar het is het proberen waard vind ik. 


Sinds ik bewust met eten omga (oké, confession; de feestdagen waren een beetje heel erg ongezond, maar ja, dat weet je dat dat met de feestdagen gebeurd), is het ook een stuk makkelijker om meer groenten en fruit te eten. Ook heb ik met de dag iets minder gesnackt, maar een klein stukje van je favoriete chocolade per dag kan echt geen kwaad. Dit heb ik altijd gebruikt als troef; een dag niet gesnackt = 's avonds een klein stukje Milka Triolade chocolade. Dit zul je vast en zeker ook weer raar in de oren vinden klinken, maar je moet jezelf niet straffen als je gezonder gaat eten. Je moet het vol kunnen houden, en het volhouden zonder ooit iets lekkers te eten is bijna niet te doen als je het mij vraagt. 

Nu genoeg over eten, laten we eens gaan kijken naar de beweging. Dit was voor mij een bijna lastiger vlak dan het eten, want ik was echt een lui mens. Na mijn diploma-uitreiking heb ik daarom een activity tracker gekocht, de Fitbit Charge 2. Dit horloge meet je hartslag, het aantal stappen wat je zet, de kilometers die je hebt gelopen en hoeveel calorieën je per dag verbrandt. Het is een supere handige tool als je echt eens wilt weten wat je nu verbrand op een dag en om inzicht te krijgen in je bewegingsactiviteit. Zo kwam ik erachter dat ik op een luie dag nog geen 1000 stappen zette en op mijn ietwat actievere dagen net 7000. Dat is niet veel, dus daar heb ik verandering aan gebracht. Ik had als doel om per dag minimaal 10.000 stappen te zetten, 10 trappen op te lopen, 7 kilometer te lopen en 30 actieve minuten te hebben (wat betekent dat 30 minuten lang mijn hartslag boven de 100 slagen per minuut moest zitten). Dit lukte soms wel en soms niet, maar het hoefde ook niet elke dag te lukken vond ik (maar als het je allemaal lukte dan kon je uiteindelijk wel een soort van Flappy Bird-achtig spelletje doen op het horloge).


Ook ben ik gaan kijken naar cardio- en krachttraining. Voor de duidelijkheid; cardiotraining is goed voor je uithoudingsvermogen, krachttraining voor spieropbouw. Ik heb erover nagedacht om naar de sportschool te gaan, maar terugdenkend aan het verleden en de herinneringen van de lange rijen voor de krachtmachines besloot ik daar maar niet meer heen te gaan. Ik koos er dus voor om vanuit thuis te gaan trainen. Het is wat lastiger dan met de sportschool, maar met je eigen lichaamsgewicht en wat dumbells of kettlebells kom je ook al een heel eind. Ik heb er nog wel een sportbank bij besteld zodat ik de oefeningen iets meer kan uitbreiden en meer kan variëren (dit allemaal bij elkaar opgeteld is nog steeds goedkoper dan een sportschool abonnement).


Ik besloot om zowel aan kracht- als aan cardiotraining wat te gaan doen, maar kwam er na een dikke drie maanden achter dat de standaard cardio-oefeningen, denk hierbij aan hardlopen, joggen, jumping jacks, high knees of butt kickers, echt super saai waren. Ik vond ze uiteindelijk zo saai, dat ik het niet eens meer deed. Totdat ik opeens bij mezelf dacht dat dansen een prima vervanger kan zijn voor je standaard saai stukje rennen. Je moet dansen dan natuurlijk wel leuk vinden, anders helpt het niet. Ik heb jarenlang gedanst, van mijn zesde tot mijn veertiende ongeveer. Ik deed aan wedstrijden, vond het superleuk en had er echt feeling voor, totdat ik noodgewongen moest stoppen door een knieblessure die niet verdween. Maar doordat ik wat kilo's kwijt was geraakt en meer was gaan bewegen verdwenen die klachten als ik langer aan het sporten was. Ik heb er nog wel last van, maar een stuk minder dan ik eerst had. Ik wilde dus weer gaan dansen, maar een echt goede dansschool voor jong volwassenen zit niet in de buurt van waar ik woon, dus moest ik een andere optie gaan vinden. Ik ben dus eens gaan zoeken op YouTube naar dansvideos en kwam uit bij een, wat ik vind, geweldige jongen, die zichzelf 'The Fitness Marshall' noemt. Hij danst heel simpel op verschillende nummers en het is wel pittig als je net zo intensief meedoet als dat hij doet. Als ik het eenmaal weer onder de knie heb, wil ik seriezer gaan dansen en dansen van bijvoorbeeld choreograaf Kyle Hanagami na gaan dansen, want de dansen die hij samenstelt zijn echt verschrikkelijk goed (tip: zoek op YouTube naar Kyle Hanagami: How Long, dit vind ik een van de beste dansen die hij heeft gemaakt).


Qua krachttraining doe ik aan split-training, wat inhoudt dat ik vier dagen per week een ander lichaamsdeel train. Ik heb elke acht weken een ander fitness-schema met andere oefeningen, maar op dit moment ziet mijn verdeling er zo uit:

- Op maandag doe ik voor ongeveer 30 minuten aan cardiotraining en train ik mijn borsten en rug (je kunt nu denken 'Huh, borsten?', maar door die te trainen kun je ze steviger laten lijken en zo kun je later zelfs voorkomen dat ze heel erg gaan 'hangen'). 

- Op dinsdag doe ik aan cardio en dans ik 60 minuten met hoge intensiviteit.

- Op woensdag train ik mijn benen en billen.

- Op donderdag doe ik aan cardio en dans ik 60 minuten met hoge intensiviteit.

- Op vrijdag train ik mijn armen en schouders (maar een fatsoenlijke reeks push-ups zit er nog lang niet in, dus doe ik ze of op mijn knieën in plaats van op de voeten of tegen een muur aan).

- Op zaterdag train ik mijn buikspieren (tip: doe aan planks in plaats van honderden crunches, dit is, in ieder geval voor mij, veel effectiever).

- Op zondag heb ik mijn rustdag. Ik doe op zo'n dag maximaal aan wat stretchen of een halfuurtje yoga om mijn spieren wel even aandacht te geven.


Het kan allemaal super ingewikkeld klinken, maar eigenlijk is het best makkelijk als je het even hebt gedaan. Het is meer een mentaliteitskwestie dan een lichamelijke kwestie. Heb je namelijk eenmaal die knop omgedraaid en de definitieve keuze gemaakt van een gezondere leefstijl, dan is het een stuk makkelijker dan dat je denkt van 'Maar wat nou als het me niet lukt?'. Zo moet je namelijk niet denken. Je moet denken dat het je gaat lukken, want dat gaat ook gebeuren, mits je het geen 100%, maar 200% wilt. Ook helpt het internet best veel, zoals YouTube filmpjes, motiverende foto's van lichamen die er gelikt uitzien, of een Instagram-account dat motiveert door middel van bijvoorbeeld filmpjes van sportroutines of lekkere, gezonde gerechten. 

Ik hoop dat dit artikel je een beetje heeft geholpen om op de goede weg te komen, en je kunt me altijd een berichtje sturen als je vragen hebt. Heel veel succes als je een gezondere leefstijl wilt gaan ontwikkelen, en ik ben nu al trots op je dat je die keuze hebt genomen.


Ik weet dat je het kunt, maar nu moet jij het nog geloven!


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

Word lid en beloon de maker en jezelf!
DidI'Ms world
Annax !!!!!!! Heerlijk om te lezen, mijn compliment, wat een goed geschreven blog is dit. En ik ga zeker het e.e.a. met je tips doen. En ik ga je blog delen.
13-01-2018 13:55
13-01-2018 13:55 • Reageer
GMVDMinimalism
Beetje bij beetje, verandering bij verandering, zodat dingen steeds gemakkelijker worden. Dat is hoe ik veranderingen doorvoer in mijn leven.
13-01-2018 13:41
13-01-2018 13:41 • Reageer