Abraham of Sara gezien ?

Abraham of Sara gezien ?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Op het randje van het oude jaar mocht ik 50 worden en dus Sara zien. Ik heb zelf totaal niets met leeftijden en vind elk jaar een mijlpaal maar, ik vroeg me later ineens wel af waar die uitdrukking Abraham of Sara gezien nu vandaan komt, en heb dus even een rondje gemaakt op het grote www om daar achter te komen.

Ik kwam er al vrij snel achter dat het niet zoveel om t lijf heeft en dat het door de jaren heen gewoon een traditie is geworden om en zo'n "ding " van te maken met grote feesten, opblaaspoppen in de tuin, spandoeken, speciale broden enz. Dit staat in schril contrast met waar de oorsprong van de uitdrukking ligt.


Tijdens mijn speurtocht naar de oorsprong van de uitdrukking kwam ik erachter dat deze is afgeleid van een passage uit de bijbel ( Johannes 8;56-58 )  waarin Jezus zich in een tempel bevind waar hij met een aantal joden in gesprek was. zij vroegen hem U bent nog geen 50 en heeft Abraham gezien? Waarop Jezus antwoorde waarachtig ik verzeker u , van voor datAbraham er was, was ik er. De joden waren verbaasd door dit antwoord, omdat Abraham reeds lang overleden was voordat Jezus geboren was.

Aangezien Sara de vrouw van Abraham was heeft men door de jaren heen de uitdrukking aangepast wanneer een vrouw 50 werd.

Ook schijn je te weten waar Abraham of Sara de mosterd haalt als je 50 word of bent.  De oorsprong van deze uitdrukking ligt volgens meerdere wetenschappers en taalkundigen in het Oude Testament, in Genesis 22-6, waar wordt verteld dat Abraham zijn zoon zou offeren op een vuur. Hij verzamelde mutsaards en “legde het hout op de schouders zijns zoons”. Mutsaard betekent ‘takkenbos’. Het woord zou vervormd zijn tot ‘mustaard’ en later tot ‘mostaard’. Uiteindelijk is het woord ‘mosterd’ geworden.

De uitdrukking ‘Weten waar Abraham of Sara de mosterd haalt’ betekend ‘Hij/zij is op de hoogte, weet er alles van’. Want Abraham wist waar hij de takkenbossen moest halen om zijn zoon te offeren.


Voor mij was het gewoon mijn verjaardag die ik heb gevierd met een etentje voor mijn naaste familie op de dag zelf, en een avondje gezellig stappen met mijn beste vrienden al eerder die week. Ik ben enorm verwend met waanzinnig orginele cadeaus waar ik ontzettend blij mee ben. Zo kreeg ik van mijn vrienden een fotocursus van 3 dagdelen aangeboden. Een cursus waarin je je camera beter leert kennen en beter inzicht zal geven om van de automatische stand af te komen. En mijn wettige pakte helemaal uit want hij verraste me met een lang weekend weg naar Newcastle waar we o.a een concert bij gaan wonen van Amy mc Donald !!!!!  Verder spreekt de foto voor zich lijkt me, al staat de wokpan die ik ook heb gekregen er niet bij omdat die al dagelijks gebruikt word haha.Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (14 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ja ook ik moet eraan geloven dat ik 50 ga worden over 2 maandjes....Ach kreeg gisteren zo'n lief compliment een Turkse vriend van weer vrienden van ons viel zowat van zijn stoel toen ik vertelde dat mijn oudste zoon 24 is.Wihi je zag hem rekenen en zei toen tegen mijn man zittende naast hem,maar dan moet ze heeeeeeeeel jong zijn geweest toen ze moeder werd?!Mijn man moest lachen en zei nee hoor ze heeft die genen van haar Indische afkomst ;)
| 07:13 |
Complimentje is altijd fijn om te krijgen, toch.
| 14:46 |
beetje laat dus maar alsnog gefeliciteerd!!
| 19:12 |
Leuk om te weten waar het indd vandaan komt! Ben vorig jaar ook 50 geworden maar niet echt gevierd,sta niet graag in de belangstelling!
Nog een gelukkige verjaardag en welkom op team 5!
| 14:07 |
Thanx ik hou ook niet van die belangstelling daarom de touwtjes ook zelf in de handen gehouden en geen flauwekul met poppen en surprise party.
| 15:39 |
Herken ik!
| 17:12 |
van harte nog!
| 20:00 |
Thanx
| 20:31 |
Leuke blog, en nog gefeliciterd:)
| 22:50 |
Jaaaa dankjewel
| 07:19 |
Nog van harte, en wat een lief kado van je wettige....
| 10:14 |
Dankjewel !!! Super he, ik kijk er nu al naar uit April gaat t gebeuren
| 10:18 |
Nog van harte en nog vele mijl palen
| 17:24 |
Dankjewel
| 17:42 |
Nog van harte gefeliciteerd!
Wat een ontzettend leuk cadeau, een fotografiecursus
| 08:51 |
Ja top he heb er ook echt zin in
| 12:02 |
Van harte gefeliciteerd! Wat een geweldige blog over dit onderwerp. Had best op de voorkant gemogen.
| 08:15 |
Haha nou dankjewel
| 12:04 |
Nog van harte en bedankt, weer wat geleerd ;-)
| 18:36 |
Dankjewel en graag gedaan
| 18:38 |
:)
| 18:40 |
Leuk dat je dit hebt uitgezocht, ik hoop in juni 50 te worden
| 17:13 |
Wat nieuwsgierigheid al niet teweeg brengt hihi. Vond het bijna beschamend te ontdekken dat er zoveel gekheid uit iets ontstaat met een Christelijke achtergrond.
| 17:51 |
Half antiek dus... :P
| 18:36 |
Proficiat! Bij de 50e verjaardag van onze schoonzoon zei mijn man in de felicitatiespeech: 'Oud genoeg om levensvervaring te hebben en jong genoeg om er van te genieten.'
De bijbelse wetenswaardigheden mbt Abraham& Sara waren mij al bekend.
| 17:07 |
In de woorden van de speech kan ik mezelf wel vinden
| 17:48 |
Ah, Annet, nog zo jong, heb dit al meer dan 10 jaar achter de rug en toen was het niet echt leuk, want mijn vader was juist de dag voordien overleden. Maar ik kan zeggen dat er zelfs na 50 een leven is hoor haha :-)
| 15:15 |
ik zit er ook totaal niet mee hoor
| 15:16 |
oké, goed zo :-)
| 22:08 |
Het is maar een getal toch. In je hoofd blijf je gewoon 30. Ik heb bijna 3 jaar geleden de 50 gehaald en vond dat moment erg maar in mijn hoofd ben ik het nog lang niet
| 15:12 |
Zo is het, ik vind het maar onzin al dat gedoe omdat je 50 word....so what, er is niets anders dan een week daarvoor toen hoorde je niemand oooh ben je 49 .....grote onzin haha
| 15:18 |
Ach een beetje aandacht op zo'n dag vond ik wel leuk ( er was een surpriseparty voor me georganiseerd).Normaal vier ik het nooit zo uitgebreid.
| 15:30 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
private lease goedkoop
private lease goedkoop
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen