×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
The circle of life

The circle of life


De gezondheidszorg. Het is een prachtig beroep. De diversiteit in de mensen die ik ontmoet is zeer groot. Ieder brengt een ander verhaal met zich mee. Even ben ik een deel van hun leven. Delen zij lief en leed met mij. Ben ik de clown die ze op probeert te vrolijken, hoor ik flauwe grapjes aan, incasseer ik felle woorden en heb ik de schouder waar ze op uit kunnen huilen.


De meeste mensen verlaten het ziekenhuis. Al dan niet in goede gezondheid, maar ze verlaten het ziekenhuis. Maar er overlijden ook mensen. Vooral op de Intensive Care overlijden mensen. De zorg is intensief en heftig, maar het is bijzonder. De begeleiding van patiënt en familie is dankbaar en intens. Nu zit ik nog niet zo lang in dit vak, maar ik durf te zeggen dat de begeleiding van de laatste levensfase bijzonder is, maar ook moeilijk. Iedere patiënt en familie is anders. Dan hebben we het over normen en waarden, maar ook over cultuur en geloof. Wij spelen daarop in en moeten omgaan met het verdriet en de pijn van anderen. Sommige zeggen dat het went, maar zo zie ik dat niet. Je leert ermee omgaan, leert het sneller verwerken.

Gisteren stond ik 's ochtends nog naast een patiënte die overleed. Slikte ik een keer extra bij het horen van het verdriet van de familie en deed ik mijn werk. Vandaag mocht ik de andere kant meemaken. De geboorte van een nieuw leven. Nog nooit had ik dat gezien. Ik wist dan ook niet wat te verwachten. Het is niet met woorden te omschrijven welke gevoelens er loskwamen. Het was prachtig. Zo onwijs bijzonder. Ik slikte een keer extra bij het horen van de eerste huil van deze baby. Twee kleine voetjes kwamen onder de dekens vandaan, gloednieuwe papa kuste zijn vrouw, mama streek over de zwarte haartje van haar kindje en gehuil klonk onder de dekens. Ik sta aan het voeteneind te genieten. Intens en in mijn eigen wereld.

Normaal begeleid ik mensen bij het einde. Nu zie ik het begin. The circle of life.
Lichtophethart
Wow wat mooi geschreven. Leven en de dood.❤
20-12-2016 08:36
20-12-2016 08:36 • Reageer
Forever FeelGood
Een hele mooie blog
20-12-2016 07:35
20-12-2016 07:35 • Reageer
Do
Mooi beschreven wat een mooi veelzijdig vak beoefen je
20-12-2016 00:13
20-12-2016 00:13 • Reageer