×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Op tijd en stond...

Op tijd en stond...


Tijd. Voor een Aspergeriaan een oneindig groot vacuüm.  Een uur, dag, maand of jaar,... Het is er wel maar ik kan het gewoon niet aanvoelen.
Niet te verwonderen dus dat mensen met Asperger veelal problemen krijgen met onbetaalde rekeningen, gemiste afspraken, deadlines, ...
Wetende dat onze maatschappij puur draait op de motor van tijd. Dit is ook de reden waarom structuur van het grootste belang blijft in mijn leven.

Ik vertel u geen geheim als ik zeg dat in mijn zoektocht naar innerlijke rust 'tijd' de grootste vijand was en eigenlijk nog steeds is. Je zal maar meedraaien in deze gejaagde maatschappij zonder een greintje tijdsbesef.
Daarom heb ik mezelf aangeleerd om te leven van ankerpunt naar ankerpunt. Als het overzicht op langere periode niet echt lukt is het beter om zelf de tijd te gaan indelen in korte periodes waarin ik me veel beter kan  focussen op mijn to do's. 

Wat zijn die ankerpunten dan? Opstaan tot vertrek naar het werk, aankomst daar tot de eerste pauze, de tijd tussen die pauze en de middag, ... Voor de dagdagelijkse dingen lukt mij dat al aardig.
Wat verderweg gelegen activiteiten betreft is dit niet meteen een oplossing. Een rekening die betaald moet worden, een afspraak een paar weken later, ...
Vroeger deed ik het met een zakagenda, maar het probleem is dat je die enkel uit de zak haalt als je hem nodig hebt. Een belangrijk aspect uiteraard. Helaas lukte het niet om die agenda op regelmatige tijdstippen na te kijken.

Toen was er de smartphone, mijn reddende engel. Ik gebruik Google Kalender. Via een app heb ik die op mijn voorscherm van het toestel geplaatst. Zo zie ik, telkens ik mijn smart gebruik, een overzicht van de komende weken. De kans om iets te vergeten is op deze manier al een heel stuk kleiner.
Rudi
Ik kan begrijpen dat dit een probleem is, gelukkig dat de digitale hulpmiddelen bestaat. :-)
23-01-2017 16:38
23-01-2017 16:38 • Reageer
Mamavan2kids
Ik denk dat regelmaat ook wel belangrijk is..
22-01-2017 21:14
22-01-2017 21:14 • Reageer
Dewaputra
Inderdaad is het enorm vervelend als je in de door tijd geregeerde westerse samenleving geen tijdsbesef hebt.... De smartphone is dan inderdaad een enorme uitkomst. Op die manier wordt iets vergeten tot een minimum beperkt. Ik kan ook slecht dingen onthouden en laat me door m'n smartphone waarschuwen als ik ergens een afspraak heb. En de wekker/timer op m'n laptop is ook erg handig, vooral bij het koken. Vroeger vergat ik nog wel eens dat er een pan op het vuur stond, totdat ik de stank rook toen de pan drooggekookt was....
22-01-2017 08:59
22-01-2017 08:59 • 1 reactie • Reageer
Aspergersoep
Ik probeer daarom ook taak per taak af te werken, in zoverre dat dit in mijn geval mogelijk is uiteraard. Het typische taakhoppen ligt steeds op de loer ;) Maak ik iets klaar in de keuken, dan blijf ik ook daar tot het klaar is.
22-01-2017 09:02
22-01-2017 09:02 • 1 reactie • Reageer