Domme opmerkingen compilatie #2: Welke kleur is het bloed van donkere mensen?


Het internet is groot. Toch val ik soms bijna uit mijn stoel als ik lees wat mensen online schrijven in forums en op sociale media. Het is wel spijtig dat de opmerkingen in deze compilatie persoonlijke ervaringen waren. Ik kon het niet helpen om beledigd te raken bij vragen over mijn huidskleur, ook al weet ik dat ze gesteld werden met pure onwetendheid. Het feit dat sommigen door volwassenen werden gesteld verbaasde me echter. Waar zijn de biologie lessen gebleven? Zijn ze niet van pas gekomen? Ik ging daarna online kijken of er anderen waren met dezelfde vragen. De resultaten waren angstaanjagend.

Op de middelbare school had ik een standaard groepje vrienden, waarmee ik altijd goed om kon gaan. Echter kwam er een dag aan waarop ik me af vroeg of er een schroefje bij hun loszat. Ik vertelde ze hoe een jongen me uit had gevraagd en dat ik toen begon te blozen. Een van hen draait om en kijkt me aan met een raar gezicht: "Zwarte mensen kunnen niet blozen.".


 Ik stond met mijn mond vol tanden. Ten eerste, blozen hoeft niet letterlijk genomen te worden. Het kan ook betekenen dat ik verlegen werd en een warm gevoel in mijn wangen kreeg. Ten tweede, ik kan wel blozen, ik word zowiezo rood als het bloed naar mijn wangen stroomt. Wat dacht je dan dat ik werd? Donkerder? Ik begrijp op zich wel waarom hij dat dacht, maar de manier waarop hij het zei, beledigde me een beetje. Het was geen vraag, maar een stelling.

Deze heb ik al vaker gehoord. De discussie ging over haar en van alles en nog wat. Toen gaf ik aan dat ik mijn haar wilde laten uitgroeien. "Maar donkere mensen kunnen toch geen lang haar hebben, ze hebben altijd een afro". Ik vroeg me eerst af hoe ze dat kon denken. Wij zijn ook mensen en ons haar groeit ook. Het stopt niet op een bepaald punt. 

Maar toen begreep ik waarom ze dat dacht. De meeste donkere mensen hebben krullend haar. Krullen krimpen in waardoor het lijkt alsof je haar niet groeit. Als je het uitrekt, zie je de lengte trouwens wel.

Uhm, nee hoor! Ik bloed groen en soms heeft het een mix van de kleuren zwart, bruin en geel. Zijn wij dan geen mensen ofzo? Ik begrijp de nieuwsgierigheid. Ik begrijp het enthousiasme. Ik begrijp de onwetendheid. Maar het is toch niet bij haar opgekomen dat ik ook rood bloedde. Dit laat me denken aan deze vraag op Yahoo Answers. 


Als excuus gaf ze aan dat ze wist dat wij ook rood bloed hadden, maar dat ze dacht dat onze menstruatie zwart zou zijn, omdat we van binnen zwart eruitzien. Ik viel bijna flauw. Poep je wit ofzo? Zoja, dan heb ik slecht nieuws voor je, schat. En voor zover ik weet zijn mijn organen niet zwart. Als mijn longen dat waren, dan zou ik een groot probleem hebben!

Ik droeg een setje blauw gekleurde lenzen, dus natuurlijk vond ik het helemaal niet raar toen hij dat vroeg. Ik knikte. Maar daarna voegde hij eraan toe: "Ik wist het. Zwarte mensen hebben alleen donkere ogen". Ik wilde door mijn stoel zakken. Naast deze persoon moest ik dus 9 uur lang in het vliegtuig zitten. Moest ik hem daadwerkelijk vertellen dat donkere mensen ook lichte ogen kunnen hebben of moest ik hem de embarrassment sparen? Ik koos resoluut voor de tweede, maar deed net alsof ik sliep voor het grootste gedeelte van mijn vlucht naar Curaçao. Ik wilde geen rare vragen meer beantwoorden...

Wat vind je van deze domme opmerkingen? Zover ik weet zijn er geen domme vragen, maar kom op, zeg! Laat een reactie achter met jouw mening!

Foto's: header