Herinner je dit nog? Deze 10 boeken hebben ons leven compleet veranderd!


Oh, deze blog brengt mij wel naar de goede tijden: toen ik nog jong was!!! Nou, 22 jaar is niet zo oud, maar als ik deze boeken erbij haal voel ik me nog ouder! Ik herinner me nog toen ik Matilda en de GVR op mijn schoot had en lekker zat te lezen. Toch zal ik sommige boeken helemaal niet vergeten, omdat deze mijn leven totaal hebben veranderd!

1. Van Dale Woordenboek 

Ik weet niet van jullie, maar ergens in mijn oude boekenkast zit deze van Dale Junior Woordenboek met precies dezelfde scheuren stof te verzamelen. Toen die nog  heel was, zat ik op de basisschool. Ik zat mezelf urenlang af te vragen wie gek genoeg was om alle woorden op alfabetische volgorde te zetten en de definitie erachter te schrijven! Ik wilde bijna mijn petje afdoen, maar ik rolde met mijn ogen toen ik zag dat het boek al een ezelsoortje erbij had gekregen... Wat waren die woordenboeken fragiel zeg!

2. Dikkie Dik

Meesten herinneren zich de kleine cartoons van Dikkie Dik nog van Sesamstraat, maar weten niet dat Dikkie Dik ook een prentenboek was. Ik vroeg me altijd af hoe een doodnormale kat die "kat-dingen"  deed mij zoveel vreugde kon bezorgen. Maar ach... Wanneer je klein bent, vind je alles leuk!

3. Harry Potter

Harry Potter blijft populair onder de jongeren en de boeken worden nog steeds gelezen. Ik herinner me nog hoe ik in de middelbare school "Harry Potter en de geheime kamer" sjouwde vanuit de bibliotheek naar mijn volgende lokaal. Iedereen die me raar aankeek, maar ik zat gewoon te glimlachen. De vertalingen van de toverspreuken vanuit het Engels waren soms hilarisch. Enkele waren:

  • Bubbelbolbezwering
  • Darmuitdrijvende Vloek
  • Gniffelspreuken
  • Huppel-Kliek-rembezwering
  • Knieachterwaarts Vloek
  • Merg-en-beenbezwering

De namen van de toverdrankjes waren nog erger!

4. De Agenda

Herinner je je nog hoe er soms superlange rijen in de boekhandel ontstonden, omdat iedereen naar zijn nieuwe agenda's zat te zoeken? Iedereen wilde elk jaar een bepaald thema hebben. Ik herinner me nog de agenda's van Betty Boop, Loesje en Replay. Jongens namen vaak agenda's met cartoons of van het merk Oneill om cool te blijven. 1 op de 3 jongens had de agenda's van Fokke en Sukke in hun bezit!

5. Jip en Janneke

Annie M.G Schmidt schreef de mooiste boeken van onze jeugd, maar Jip en Janneke blijft altijd bij me steken. De manier waarop deze kinderen getekend waren, gaf me altijd een raar en mysterieus gevoel. De verhalen waren mooi om te lezen, maar ik keek altijd veel te lang naar de plaatjes!

6. Loesje

Ik herinner me dat Loesje geen specifiek boek was... De quotes van Loesje waren wel overal te vinden. Soms zag je zelfs graffiti op muren van grote gebouwen van Loesje.  Toen ik klein was begreep ik nooit waarom "Loesje" zulke gecompliceerde teksten zou willen schrijven en gebouwen zou willen bekladden met graffiti. Ik dacht dat het altijd een klein, intelligent meisje was. 


Vandaag sta ik echter versteld toen ik erachter kwam dat Loesje de naam van een fictief meisje was die verzonnen is door een groep mensen die zich "de Vrienden van Loesje" noemden. Ach ja, daar gaat mijn childhood!

7. Anne Frank

Op de een of ander manier moest je in aanraking zijn gekomen met de boeken van Anne Frank. Sommige mensen moesten dit verplicht voor bepaalde schoolvakken lezen of hebben het gewoon bij de hoofdbibliotheek geleend. Ik voelde me altijd ongemakkelijk tijdens het lezen van haar dagboek.

 Ik kon niet geloven dat ze zulke vreselijke dingen moest meemaken. Vooral toen het boek abrupt stopte, omdat ze niet meer kon schrijven, voelde ik me erg beroerd. 

8. De BOSATLAS

Misschien ben ik de enige, maar ik wist nooit hoe andere landen eruit zagen, totdat ik door de Bosatlas bladerde.Ik was licht geamuseerd en kon niet wachten om alle hoofdsteden uit mijn hoofd te leren. Je kreeg immers bonuspunten voor elk goed antwoord.. Ik moet wel toegeven dat sommige bladzijdes krachtig door mij werden omgeslagen, omdat ik er geen bal van snapte!

9. Boeken van Carry Slee

Als ik de boeken van Carry Slee niet had gelezen, zou ik niet voorbereid zijn geweest op de middelbare school. Gelukkig was mijn middelbare schooltijd best saai en ordinair.  Ik hoefde geen "Spijt" te voelen of "Radeloos" te zijn. Wel moest ik met vervelende pestkoppen kampen, maar dat moesten we allemaal!

10. De GriezelbusWie zou ooit gedacht hebben dat de naam Paul Onnoval van de hoofdpersoon van de Griezelbus serie een anagram was van de echte naam van de schrijver Paul van Loon. Zijn mysterieuze schrijfwijze verraste ons allemaal en trok ons dieper het verhaal in. Na Griezelbus 6 wisten we niet of er een vervolg zou komen, maar toch verraste Paul van Loon ons allemaal met een Griezelbus 0 en een griezelbus 7. Er zijn nog talloze  boeken die we nog herinneren. Welke boeken hebben jouw leven veranderd? Laat een reactie achter met het antwoord!