Mijn 5 meest gênante momenten (Deel 1)


Iedereen komt wel eens in een gênante situatie terecht. Ookal is het wanneer je alleen bent of met een groepje vrienden. 

Vooral als je een introvert bent, zoals ik, is de kans dat je  in zo'n situatie beland 99,9%. Hieronder vind je een klein gedeelte van al mijn gênante momenten in het openbaar.

1. Ov-chipkaart

Het was een mooie dag. Ik herinner me dat ik vandaag heel vroeg opstond en dat ik vrij was voor school. Ik besloot om iets van mijn dag te maken en mijn studenten ov-chipkaart voor een goede doel te gebruiken. Het is toch doordeweeks gratis, dus waarom niet?


Ik besloot om een van mijn hoogste hakken aan te doen. Ja ik weet het, dit was al mijn eerste fout. Doe nooit hoge hakken aan als je voor een tijdje gaat reizen met openbaar vervoer. Ik was al in verschillende metro's en bussen gestapt en besloot voor mijn volgende avontuur de tram te nemen. Uhu, fout nummer 2. 

Ik stapte de tram in. Iedereen keek op, ik neem aan dat ze al wisten wat er ging gebeuren. Lieg niet, iedereen staat echt te wachten totdat iemand iets gênants doet, om hun dag op te vrolijken. Er waren meer dan 6 lege stoelrijen. Ik heb tot de dag van vandaag echt geen flauw benul waarom ik toch ging staan...

Voor me zat een zwangere vrouw. Binnen enkele ogenblikken begon de tram als een gek te shocken en tot mijn grote verbazing trapte de chauffeur keihard op de remmen. Ik schoot natuurlijk naar voren en ik ben er zeker van dat ik in mijn hakken er min of meer zo uitzag:


Tijdens mijn val herinner ik me dat ik voordat de vloer raakte,een stem binnenin  in slow motion tegen me zei: 

" Maak je geen zorgen, nog 1 minuut en je stapt uit deze trein, loopt naar huis en sluit jezelf op totdat morgen de zon verschijnt." 

 Ik glimlachte en knikte bijna toen ik tot mijn grote verbazing realiseerde dat mijn eindbestemming niet de vloer was, maar de zwangere vrouw die ik enkele ogenblikken geleden vrolijk had toegelachen. 


Ik was boven haar beland. Ik raapte mezelf op, bood mijn excuses aan en keek paniekerig om me heen en tot mijn verbazing waren de 6 stoelrijen niet meer leeg en was er nergens plek om in te schuilen. Langste 1 minuut van mijn leven.....

2. "Hoi!" 

Ik zat in de trein naar Alphen aan den Rijn. Zoals gewoonlijk zat ik naar muziek te luisteren en staarde uit het raam. Op een gegeven moment kreeg ik een zelfvertrouwen boost uit het niets en begon ik als een gek te glimlachen en deed ik mijn koptelefoon af. Ja, ik heb dat soort momenten... jij ook? 


Toevallig heb ik enkele dagen geleden een bevinding geconstateerd dat men in Nederland altijd een lege stoelrij in het openbaar vervoer probeert te vinden. 90% van de mensen die geen lege stoelrij vinden gaan dan voor de deur staan en staren 5 seconden lang naar hun reflectie en pakken vervolgens hun telefoon uit hun zak en vermijden oogcontact.

Dus toen ik een vrouw mijn kant op zag lopen, raakte ik helemaal in de war. Kwam ze nou naast mij zitten, krijg ik een nieuwe vriendin erbij? Tot mijn grote verbazing zei ze zelfs "Hoi" voordat ze op de stoel naast me neerplofte.

Ken je het moment waarop je zo zacht mogelijk "Hallo" probeert te zeggen, in het geval dat iemand het niet tegen jou bedoelde en jou hoogstwaarschijnlijk ook niet gaat horen. Net deze keer had ik die gedachten niet. Ik zei razendsnel en heel luid "Hoi" terug. Ze keek niet eens naar me, maar toen ze "Wat wil je vanavond eten?"  fluisterde, wist ik dat ik een fout had gemaakt. Geschokt keek ik naar de telefoon in haar handen, die mij eerder niet was opgevallen. De "Hoi" was nooit voor mij bedoeld...


3. Leg extension 

Voor de zomer van 2016 voelde ik me energiek en nam ik een abonnement bij Basic Fit. Ik vond het heel spannend allemaal. Je kon alles zelf doen. Het was mijn eerste dag en zoals alle gym newbies had ik geen idee wat de apparaten deden, behalve de loopband. 


Ik besloot eerst in een hoekje te staan en rond te kijken hoe men de apparaten gebruikte. Toen ik dacht dat ik de leg-extension 100% snapte, liep ik ernaar toe en ging ik zitten. Ik duwde als een gek, maar ik kon het niet naar beneden drukken. Ik ging die dag naar huis zonder te weten hoe dat ding werkte. Later pas ontdekte ik dat je je voeten eronder moest zetten en op moest tillen. Het ding heet toch leg extension en geen leg-bending #gewoonwegdom.

4. Front flip

Op een dag ging ik naar het strand met mijn vrienden. Ik wilde altijd een front flip uitproberen, maar ik dacht nooit dat dat moment eindelijk was aangebroken. 


Ik had totaal geen plannen om van de pier af te springen, omdat het altijd mis kon gaan. Ik had het ook nooit eerder geprobeerd. Dezelfde zelfvertrouwen-boost die ik in de trein had, overviel me op dat moment. Ik rende naar het einde van de pier toe en was zeker dat mijn eerste front flip spectaculair zou zijn. Ik gleed weg en deed in plaats daarvan een back flip, want ik belandde op mijn achterste. 

5. Wilt u zitten, mevrouw?

Ik droeg een blauwe jurk die dag, dat herinner ik me nog wel. Ik had net all you can eat sushi gegeten en was 100% zeker dat mijn buik 200% in omvang was gegroeid. 


Ik stapte de metro in en ging staan. Was ik maar in die lege stoelrij gaan zitten...

"Bent u zwanger, mevrouw. Wilt u zitten?", hoor ik een man naast me vragen. Ik kon mijn oren niet geloven.  Had hij het echt tegen mij? Maar hij staarde duidelijk vol met interesse naar mijn buik.

Ik zei verontwaardigd: "Nee, ik ben niet zwanger....". Ik weet niet wat het slechtste was: het feit dat hij dacht dat ik zwanger was of dat hij me voor een "mevrouw" aanzag. Ik was toen pas 15 ...

 Hij wist dat hij een fout had gemaakt en keerde zijn hoofd meteen om. Iedereen had het gehoord en ik moest nog 5 haltes voordat ik kon uitstappen... awkwardddd.

Hopelijk kromp je niet te vaak ineen bij het lezen van mijn ervaringen. Bij sommige moest ik zelf wel lachen, ookal waren ze toen niet zo grappig. Wat zijn jouw meest gênante momenten?