×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Interview met Jolien Janzing

Interview met Jolien Janzing


Jolien Janzing is een Nederlandse auteur die in Vlaanderen woont. Ze maakte naam met haar spraakmakende reportages in Humo. Ze is een groot kenner van negentiende-eeuwse Engelse literatuur. In mei 2013 verscheen haar nieuwe roman ‘De Meester – de geheime liefde van Charlotte Brontë in het negentiende-eeuwse Brussel’. Hij werd als enige Nederlandstalige roman geselecteerd voor Books at Berlinale (Duits filmfestival).


Jolien foto Leuven 1 323x500 Interview met Jolien Janzing


Wilde je altijd al schrijfster worden?

In mijn werkkamer staat een oud, stoffen koffertje waarin al mijn jeugdschrijfsels zitten. Het eerste boekje gaat over een beertje: de Avonturen van Bruintje Beer (niet bijster origineel!). Er zitten ook tekeningen bij. Aan dat boekje heb ik dus op mijn zevende jaar heel ernstig gewerkt en dat verbaast me wel. Ik mocht de kleine, mechanische typemachine van mijn moeder gebruiken.


Hoe ben je ontdekt als schrijfster?
Dat ging eigenlijk vanzelf. Zo rond mijn achtste had ik twee gedichten in de kinderkrant van De Standaard. Jammer dat die bijlage niet meer bestaat: ik werd zo gestimuleerd door het idee dat ze misschien wel iets van me zouden publiceren dat ik voortdurend aan het dichten was. Op mijn zeventiende gaf ik een dichtbundel uit met Valère Van Gerrewey, een dichter die toch al dertig moet geweest zijn. Daarna rolde ik, vooral om den brode, de journalistiek in. Op een dag kreeg ik een telefoontje van De Standaard Uitgeverij. Of ik een boek voor hen wilde schrijven. En een paar jaar later een telefoontje van uitgeverij Balans in Nederland met dezelfde vraag. Momenteel zit ik bij De Arbeiderspers en mijn literair agent is Marianne Schönbach.


Hoe ziet je werkdag eruit?
Ik sta vroeg op om mijn man uit te zwaaien, dan ontbijt ik en zo rond half negen uur zit ik met mijn laptop op de bank. Boven heb ik een gezellige werkkamer met zicht op de velden, maar vreemd genoeg kan ik beter schrijven op de bank – ontspannen, met een dekentje over mijn benen. Ik schrijf gemiddeld vier uur. Daarna doe ik research of houd me met de promotie van een vorig boek bezig.

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?

Als schrijver zoek je de eenzaamheid op. Ik ben graag alleen en kan weinig storingen verdragen als ik aan het werk ben. Het is een enorme luxe om de tijd en de ruimte te hebben om datgene te doen waarvoor ik geboren ben: schrijven. Maar soms gaat die eenzaamheid ook aan me knagen. Dan denk ik ineens: wat zit ik hier in godsnaam in mijn eentje te doen, jaar na jaar na jaar.


Heb je vaste schrijfrituelen?
Gemberthee en veel eten. Het lijkt wel alsof mijn hersenen voortdurend gevoed moeten worden. Noten, pannenkoekjes, fruit, kokosmelk – ik houd de stroom gaande, want anders krijg ik geen letter meer op papier. Daarna ga ik minstens een half uur wandelen om de calorieën er weer af te krijgen.


Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Grieks-Latijn op de middelbare school. Mijn oudste broer is chirurg, maar toen het mijn beurt was om te gaan studeren, gingen mijn ouders net scheiden. Op mijn zeventiende trok ik in bij een vriendje en probeerde mijn eigen weg te zoeken. Ik had lieve ouders, maar ze hadden het druk met hun eigen levens. En zonder morele steun van thuis uit lukte het me op die leeftijd niet. Als kind had ik alle boeken van Dickens, Jane Austen en de Brontës gelezen en ik ben altijd blijven lezen. Zodra ik stopte met school, begon ik eigenlijk als een gek aan zelfstudie. Ik las Nabokov en Dostojevski en stond in de supermarkt vakken te vullen. Op mijn eenentwintigste kreeg ik mijn eerste opdracht als copywriter en zo ging de bal aan het rollen.


Feestbeest of studiebol?

Boekenwurm, maar ik ben wel gek op dansen! Op bruiloftsfeesten en dergelijke kom ik haast niet van de dansvloer.


Wat wilde je vroeger worden?
Actrice, archeoloog, schrijver. Maar hoewel ik goed ben in lezingen en presentaties, lijk ik toch niet echt over veel acteertalent te beschikken. Archeologie interesseert me nog altijd: in de aarde ploeteren op zoek naar verhalen.


Wie zijn jouw favoriete schrijvers?
Joyce Carol Oates steekt boven iedereen uit. Verder Hillary Mantel, John Irving, Saul Bellow, Vladimir Nabokov, Peter Ackroyd, … Te veel om op te noemen.


Waar haal je inspiratie vandaan voor je boeken?
De verhalen lijken me aan te waaien. Ik hoef er niet naar op zoek: ze achtervolgen me en roepen allemaal ‘Schrijf me!’ ‘Schrijf me!’ Toch is het niet makkelijk om een écht goed verhaal te vinden, een verhaal dat meeslepend is, diepgang heeft en past bij mijn pen. De parel die zich ergens verstopt heeft in de netten. En die moet je zien te vinden. Maar als ik hem heb gevonden, weet ik het meteen: dit is ‘m! Dan laat ik niet meer los.


Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?
Dat zal voor iedere lezer anders zijn. Heel wat lezeressen vertelden me dat ze het verdriet van Charlotte in De Meester zo goed herkenden. Ze leefden erg met haar mee. Mannelijke lezers daarentegen hielden vooral van de historische achtergrond, het Brussel van de 19de-eeuw. Het is fijn als je wat leert van een boek, maar in de eerste plaats is het een manier om je intens te ontspannen. Ik wil mijn lezers als het ware onderdompelen in een andere wereld.


Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?
Nee, dat denk ik niet. Ik richt me op het verhaal, doe alles om de beelden die ik in gedachten voor me zie zo precies mogelijk op papier te krijgen. Dan zit je niet te denken: wat is de doelgroep?


Waar kwam de inspiratie voor Grammatica van een obsessie vandaan en hoe reageerden de lezers op dit boek?
Het verhaal van een schrijver die de mensen om zich heen misbruikt om zijn verhalen te voeden, spookte al geruime tijd door mijn hoofd. Persoonlijk geloof ik dat er in een eerste boek altijd veel van jezelf sluipt, vaak zonder dat je dit in de gaten hebt. Als ik Grammatica van een obsessie herlees, zie ik veel van mezelf. Onverwerkt verdriet, gebeurtenissen uit mijn familie- en/of vriendenkring. Vaak heb ik er een totaal andere gestalte aan gegeven: op het eerste zicht kun je dus niets herkennen, maar het is er wel. De reacties van de recensenten waren erg goed. De lezers reageerden positief, maar ik merk wel dat zij veel meer houden van De Meester – de geheime liefde van Charlotte Brontë in het 19de-eeuwse Brussel, mijn nieuwe roman.


De Meester is onlangs verschenen. Staan er nog meer boeken op de planning? Zo ja welke?
Ik werk aan een nieuwe historische roman die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. En een historische roman die zich afspeelt op zee. Meer kan ik daar nog niet over vertellen. Er staat ook een hedendaagse roman op de planning.


Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?
Lezen is de beste opleiding voor een schrijver. Theater en film kunnen je ook inspireren. Een workshop creatief schrijven kan je een stuk vooruit helpen, maar dat hangt erg van de lesgever af. Kies een lesgever die boeken heeft geschreven die jij geschreven had willen hebben. Maar vooral: lees, lees, lees en analyseer.


Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?
Ik geef lezingen over mijn boeken en ook workshops voor beginnende schrijvers. Dat helpt me om rond te komen. Natuurlijk ben ik het Vlaams Fonds voor de Letteren erg dankbaar voor zijn steun.


Wat zijn je hobby’s?
Schrijven is mijn werk en mijn hobby. Maar je kunt niet een hele dag achter je pc zitten, dus trek ik elke dag de tuin in om te schoffelen, te planten en te snoeien. Tuinieren is ook een vorm van scheppen. Ik vind het heerlijk.


Wat doet je over 10 jaar?
Schrijven! En over twintig of dertig jaar ook. Het is geen baan, het is iets waar je niet zonder kunt.


Heb je een relatie(kinderen)?
Ja, mijn man Paul en ik zijn nu zes jaar samen. Zijn liefde en warmte geeft me de energie om te schrijven. Ik heb een prachtige zoon en dochter uit mijn eerste huwelijk. Paul heeft vier lieve dochters met wie ik het goed kan vinden.


Ben je bijgelovig?
Nee, niet bepaald. Maar ik ben wel gehecht aan rituelen.


Je gaat nooit de deur uit zonder……?
Een kleine bloknoot in mijn tas en een zwarte, dunne stift – zo kan ik overal en altijd notities nemen.


Heb je tips voor aankomende schrijvers?
Wees zelfverzekerd, maar niet zelfingenomen. Weet dat een schrijver voortdurend bijleert. Lees werk van de allerbeste schrijvers en leer van hen. Vaak zie ik dat aankomende schrijvers hun best doen om indruk te maken, met veel moeilijke woorden en lastige zinsconstructies. Maar een mooi literair werk is niet lastig om te lezen. Er is veel werk en moed voor nodig om die eenvoud te bereiken.


booktrailer www.bronteinbrussels.com

http://jolienjanzingblog.com

cover De Meester 314x500 Interview met Jolien Janzing


 Annick Raes
Dit artikel maakt me wel nieuwsgierig
18-10-2015 13:27
18-10-2015 13:27 • Reageer
Wil604
Leuk om te lezen maar ken haar niet
05-10-2015 13:24
05-10-2015 13:24 • Reageer
Angela
Leuke blog om te lezen.
02-10-2015 12:17
02-10-2015 12:17 • Reageer
Wendy
Interessante blog om te lezen
27-09-2015 00:04
27-09-2015 00:04 • Reageer
Arno van den Kieboom
Leuk interview. Vond het vooral interessant om te lezen hoe jouw schrijfdag eruit ziet
26-09-2015 22:51
26-09-2015 22:51 • Reageer
Zoe Akihary
Leuk interview! Erg interessante vragen
26-09-2015 20:11
26-09-2015 20:11 • Reageer
Nailfinity
Wat een goed interview! Lijkt me een sympathiek mens.
25-09-2015 23:21
25-09-2015 23:21 • Reageer
Josma
Een leuke interview heb je goed gedaan
25-09-2015 19:34
25-09-2015 19:34 • Reageer
Preciouslifestyle
Wat een leuk interview, originele vragen :)
25-09-2015 16:59
25-09-2015 16:59 • Reageer
Sherry
Bedankt iedereen ;)
25-09-2015 15:04
25-09-2015 15:04 • Reageer
Rassi Health&Beauty
Een persoon waar ik me aan kan spiegelen. Schrijven vanuit je hart en niet voor een doelgroep. Kijk, dat spreekt me aan :)
25-09-2015 14:25
25-09-2015 14:25 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Zo! Wat een geweldig interview. Waarom hebben we deze schrijfster nog niet gezien bij De wereld draait door? Dat boek moet ik lezen...
25-09-2015 13:29
25-09-2015 13:29 • 1 reactie • Reageer
Sherry
Tnx. Meestal zitten bij DWDD meer commerciële types! Zij is eerder een niet-commerciële type.
25-09-2015 15:03
25-09-2015 15:03 • Reageer
Dreamer
Ik kende haar nog niet maar nu wel een beetje! Leuk dat je een interview mog geven!
25-09-2015 09:50
25-09-2015 09:50 • Reageer
Tom Goemaere
dank voor het interview, ik kende deze auteur niet,dus bij deze....
25-09-2015 09:38
25-09-2015 09:38 • Reageer
Diana-01
ja leuk om te lezen ik wil ook nog steeds een verhaal schrijven
25-09-2015 01:01
25-09-2015 01:01 • Reageer