Frans woord van de maand: vrac

Frans woord van de maand: vrac


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Een paar weken geleden was ik aan het kamperen in Frankrijk. Ik was er al een tijdje niet geweest, dus mijn kennis van de Franse taal was behoorlijk weggezakt. Dit wreekte zich al bij mijn eerste bezoek aan de hypermarché (zo’n veel te grote supermarkt).

Om mijn gewoonlijke campingdieet van bonen en worstjes uit blik aan te vullen met wat vers fruit begaf ik me naar de fruitafdeling. Het was er zo één waar je zelf je fruit moest wegen. Ik pakte wat bananen en legde ze op de weegschaal. Er waren twee knoppen voor de bananen: één vrij dure, en één met de prijs die ik had gezien toen ik ze pakte. Dat moest hem dus zijn. Er stond echter bananes vrac bij. Vrac? Geen idee wat dat was. Misschien het merk? Maar er zaten Chiquita-stickers op de bananen. Een of andere afkorting, misschien? Nou ja, het maakte me ook niet zo veel uit; de prijs klopte dus ik drukte het bonnetje af. Hetzelfde gebeurde vervolgens met de appels: elstar vrac. Geen problemen bij de kassa, dus ik nam aan dat ik de goede knoppen gebruikt had.

Ik was het voorval alweer bijna vergeten, toen ik van de week een artikel zag over een product (geen fruit) dat blijkbaar en vrac geleverd werd. Nu werd ik toch nieuwsgierig en zocht het op. “In bulk, als stortgoed, op een hoop,” meldde Van Dale. Larousse zei: sans emballage, “zonder verpakking”. Aha. In de supermarkt diende het dus om onderscheid te kunnen maken tussen los fruit en verpakt fruit.

Maar het is een vreemd woord; het ziet er niet echt Frans uit. Waar komt het vandaan? Na enig googelen vond ik een aardigeverklaring: het komt uit ons eigen Nederlands! Blijkbaar noemden Nederlandse vissers in de 19e eeuw hun slechte vissen “wrac”, dat destijds “met gebreken” betekende, en gooiden die ongesorteerd en onverpakt in een bak.

Dus door de afdankertjes van die oude Nederlandse vissers kunnen we nu fruit en vrac kopen in de Franse supermarkten. Zonder gebreken, maar wel onverpakt.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (4 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Heel interessante blog
| 12:38 |
Is dit een serie want dan ga ik je volgen. I love frans !
| 18:10 |
Ja, dat is wel de bedoeling. I love it, moi aussi :)
| 21:25 |
oh leuk om weten al kende ik het woordje vrac wel
| 13:23 |
En zo hebben we weer wat bijgeleerd :)
| 12:24 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen