×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


notifications_noneadd
11-10-2018 13:43
1 volger , 1 antwoord
camera_alt
Afbeelding toevoegen
Wat is bijbel journalen?

Wat is bijbel journalen?


Ooit , typte ik mijn introductie op Yoors en schreef ik dat ik doe aan bijbeljournaling , maar ik realiseerde me vandaag dat ik er nog nooit iets  over heb geschreven? dus besloot ik er maar eens een blogje aan te wagen 

Wat is bijbel journalen ?

Bijbel journalen is creatief bezig zijn in je bijbel , dit kan je doen door in je bijbel te tekenen , te plakken , te hand-letteren  of wat je maar kan verzinnen om de bijbel te illustreren. Door creatief bezig te zijn met de teksten in de bijbel kan je soms beter begrijpen wat er staat of maak je het voor jezelf beeldend. 

Toch gaat het bij bijbel journalen eigenlijk niet om het creatieve proces maar vooral  om de tijd die je doorbrengt met het woord van God , het zou dus niet uit moeten maken als je creatie mislukt omdat het daar eigenlijk niet om gaat ! 

Welke bijbel gebruik je voor bijbel journalen?

De meeste mensen die in de bijbel tekenen , gebruiken een speciale bijbel . bijvoorbeeld de bijschrijfbijbel of de inspirebijbel . Nederlandstalig zijn er eigenlijk maar twee maar in de Engelse taal zijn veel meer bijbels die je kan gebruiken voor bijbeljournalen , natuurlijk kan het ook in je gewone bijbel maar daarvan zijn de blaadjes vaak veel dunner zodat het vaker doordrukt op de achterliggende bladzijde


Dit is een pagina uit de bijschrijf bijbel , zoals je ziet is er ruimte aan één van de zijkanten of in het midden om op te schrijven of om op te tekenen of schilderen .

Het maakt sommige mensen niet veel uit , maar ik probeer altijd te zorgen dat ik de tekst nog kan lezen , dat vind ik fijner!

Er zijn ook mensen die helemaal niet in hun bijbel tekenen maar de tekst in een schetsboekje verwerken .

De inspire bijbel lijk hier op maar heeft ook voorgedrukte creaties die je kan inkleuren .

Welke materialen gebruik je ?

Je kan eigenlijk alles gebruiken wat je wil , ik gebruik vooral veel fineliners en pastelpotloden en gelatos , maar je kan veel meer dingen gebruiken zoals : stickers en plaatjes , washitape , ecoline , waterverf , brushpennen , de mogelijkheden zijn eindeloos

Het is wel handig om nieuwe materialen even te testen op een pagina achter in je bijbel op doordrukken , tegen het doordrukken helpt het om de pagina eerst in te smeren met doorzichtige Ghesso 

Hoe ga je te werk ?

Natuurlijk begin je met het lezen van de tekst , je stelt jezelf vragen als : wat roept de tekst bij me op ? hoe kan ik dat in beeld vatten ?

Soms teken je precies na wat er in de tekst staat en soms kan je ook een symbolische tekening maken , er staan heel veel voorbeelden on line als je geen inspiratie zou hebben en er worden zelfs een soort challenges gedaan waarbij je met een grote groep steeds dezelfde bijbeltekst verwerkt , soms kan je ook bijbel journalen naar aanleiding van een preek of iets wat je heeft geraakt in het leven !


In het begin gebruikte ik vaak kant en klare templates die je over kan trekken en kleurde ik die gewoon in , 

Je kan een letterlijk tekst uit het bijbelgedeelte overnemen, je kan opschrijven wat je er zelf over denkt  of je maakt alleen een tekening , eigenlijk is alles goed 

Zoals jullie zien kan ik helemaal niet zo goed tekenen , maar bedenk dat het er niet om gaat of het mooi is of goed gelukt is .

Ik vind het fijn om zo met de bijbel bezig te zijn en ben inmiddels begonnen in mijn tweede bijbel , ik hoop dat mijn zoons het een leuk idee vinden dat ze straks beide een bijbel krijgen met daarin mijn creatieve bladzijdes.

Toch zijn er ook mensen die dit echt niets vinden , het schennis van Gods woord vinden , dat mag natuurlijk best .toch  werd er van oudsher al in de bijbel getekend  , kijk maar naar zeer oude bijbels waar monniken vaak uren bezig waren met het versieren van letters en het maken van kleurige illustraties .

Teken jij wel eens in je bijbel of in een boek ?

Greetz lenie 

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties