Luister jij naar je innerlijke stem?

Luister jij naar je innerlijke stem?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling
       

Wat kun je er een last van hebben, van die innerlijke stem. Die stem die heel iets anders zegt dan wat je wilt. Want is het niet zo dat je heel druk bezig bent geweest om jezelf te veranderen? Was je weer eens over je grenzen gegaan en zeg je een keer nee? Dan komt daar, hup, je innerlijke stemmetje aan die roept: Bah, wat ben jij flauw om nee te zeggen, kost dat nou zoveel tijd wat je voor haar moet doen?

En weg is je goede stemming en de twijfel sluipt weer binnen.

Ik heb het hier natuurlijk over mezelf, hoe ik jaren en jaren geknokt heb om mijn grote minderwaardigheidscomplex te boven te komen, me zelfbewuster en zelfverzekerder te voelen. En dat gaat helemaal goed, al blijven er altijd momenten bij mij dat ik even mezelf moet toespreken. Heel even een knuffel moet vragen omdat mijn littekens opengereten zijn. Ik heb geaccepteerd dat dat bij me hoort en dat alleen al is zo mooi om te voelen.

Gisteren was dat nog. Ik hoorde iets wat me zo allemachtig pijn deed en ik wilde stoer zijn, ik was in de tuin aan het werk en ging nog ijveriger werken maar ineens waren daar toch die tranen. Ik werd weer kind en voelde dat ik weer onder die tafel wilde kruipen want daar kan niemand mij pijn doen. En niet alleen die rottranen kwamen, wat op zich gewoon mag natuurlijk maar ook was daar ineens dat stemmetje weer: Hahaha, zie je nou? Wat denk je wel, dat je daar liefde van krijgt? Wat verbeeld je je wel, mislukkeling!

Ik voelde me klein worden en alles wat ik geleerd had en alles wat ik bereikt had, was weg. Ik kon weer overnieuw beginnen en daar had ik nou echt geen zin in. Niet nog een keer. Ik werd boos en dat was mijn geluk want boos zijn = aktie en ik ben gaan staan en ben naar mijn man gelopen, die ook in de tuin bezig was en heb hem om een knuffel gevraagd. Het litteken was ruw opengereten en die groeit weer langzaam dicht.

Dat stemmetje komt wel vaker tevoorschijn want ik moet nog wennen aan mijn nieuwe IK. Dat ik pas twee jaar zo goed als genezen ben en weet dat het litteken open kan gaan en dat ook accepteer. Dat ik geen minderwaardigheidscomplex meer heb en dat ik goed ben zoals ik ben en ook positief over mezelf praat. Dat voelt onwennig en dat stemmetje weet dat. Ik zeg voor de spiegel: Jij mag er zijn meid en dan hoor ik een kuchje: Ahum, zei je wat? Of ik zeg dat ik veel mensen mag helpen met al mijn ervaringen en dat stemmetje zegt: Pffff jij en helpen? Help liever eerst jezelf naar de verdoemenis. Ik zeg dat ik een mooie, lieve, levendige en dolgelukkige vrouw, moeder en oma ben en dan zegt het stemmetje: Waar was je dan toen je ziek was? Wat een verbeelding heb jij zeg.

Nou wil ik jullie vertellen dat ik er iets op gevonden heb om dat stemmetje de nek om te draaien. Zodra er een woord over zijn lippen komt zeg ik heel hard STOP en ga iets anders doen. Dat is hetzelfde wat bij mij werkt als ik een lied in mijn hoofd heb, wat er niet uit wil, zwaar irritant. Ik wil het gaan neuriën en dan roep ik ook heel hard STOP en ga een ander nummer zingen of lekker even met iemand praten. Bij mij werkt dat ook bij het stemmetje. Ik weet het, ik maak hem pislink maar dat is voor later zorg.

Om zelf niet weer teveel hooi op mijn vork te hebben en het zo te laten zijn als nu, moet ik ook af en toe nee zeggen en dat is moeilijk. Er komt dan een soort van schuldgevoel boven want ik deed het toch altijd graag en zoveel werk is dat toch niet? Nee maar alle beetjes leuke dingen wordt wel teveel en nee, ik doe het niet en nee, ik zou het fijn vinden dat je iemand anders vraagt en zo zijn er veel van deze voorbeelden. Mijn innerlijke stem is dan bezig om mij een rotgevoel te geven maar ook daar zeg ik nee tegen.  Hoe vaker ik nee zeg, hoe bozer de stem wordt en aangezien boos zijn verkeerde energie is, wordt hij wel moe. Totdat hij door heeft dat ik heb gewonnen en hij afgegaan en zwaar verloren heb.

Die strijd is uiteraard niet zomaar opgegeven maar het is wel een strijd die positief voor mij is. Steeds beter worden in mijn ZIJN is het mooiste wat er is. Ik besta dus ik ben!!

Luisteren jullie naar je innerlijke stem? Verwar dit niet met intuïtie, ik heb het niet over de positieve stem, die je helpt om geen foute beslissingen te nemen. Die is er uiteraard ook en gelukkig maar.  Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (18 reviews)
expand_more
Verberg reacties
ja in zekere zin luister ik wel naar dat negatieve stemmetje want ik wil stoppen met roken maar dat stemmetje zegt steeds ach nog eentje, stoppen doen we morgen wel
| 10:03 |
Ja precies. Deze zou je moeten negeren. Maar ja.......haha moeilijk.
| 12:09 |
Mooie blog. Ik deel hem.
| 23:16 |
Dank je wel.
| 23:22 |
Mooie blog Gerda!
| 23:14 |
Dank je Peet
| 23:22 |
:-)
| 23:32 |
deze had ik nog niet gezien ook
| 22:38 |
Zo mooi hè die oudere blogs. Ik heb zoveel moois. Ga af en toe wat naar boven halen.
| 22:45 |
heb je goed ik zie ze graag tegemoet
| 22:52 |
Komt goed Johan. Ik tip je wel even.
| 23:09 |
lief hoor
| 23:24 |
:)
| 23:28 |
Heel mooi geschreven
| 21:34 |
Dank je wel.
| 21:37 |
gelukkig heb ik geen stem die ik hoor, maar het verschil tussen verstand en gevoel ken ik wel
ik deel hem
| 19:01 |
Dank je hoor. Gelukkig maar.
| 19:49 |
Al vele jaren
| 18:59 |
Ja? Ook zo erg?
| 19:49 |
nee niet erg maar leerzaam als je goed luistert
| 23:38 |
Dat is intuïtie. Ik bedoelde de stem die zegt dat je niet goed genoeg bent. Dat je iets niet kunt. Enz.
| 23:39 |
die stem ken ik niet meer die heb ik achter me gelaten ik kan en doe, ik zoek en onderzoek, ik kan alles als ik maar zoek en Intuïtie ach die volg ik al jaren en vele roepen het maar weten het verschil niet
| 23:55 |
Nee inderdaad. Ik moest het ook vaak uitleggen en fijn dat ook jij het achter je gelaten hebt.
| 00:16 |
Mooi gezegd. Gevoel en verstand zijn één kant, jouw innerlijke zelf is een andere en die mag meer in het licht komen te staan.
| 18:32 |
Dat zeg je mooi en dat is ook zo. Het is alleen nog even zoeken naar de juiste weg.
| 19:50 |
Ik vind het soms lastig, luister ik naar mijn hart of verstand, is het gevoel, emotie of misleiding ?
Binnenkort ga ik leren mediteren, misschien een mooi gereedschap om beter te leren luisteren naar de innerlijke stem.
| 15:20 |
O ja, dat is super. Dat zou ik ook nog steeds eens doen.
Het lukt al wel maar ik wil het beter leren.
| 15:37 |
Ik herken het helemaal! Ik zeg ook tegen mezelf: stop er mee!
| 22:11 |
Ja hè, wat fijn om te horen. Jij zegt ook hardop: stop ermee?
| 22:17 |
Ja! Dat werkt voor mij (soms in ieder geval)
| 22:25 |
Nou mooi toch?
| 22:56 |
Jij doelt hier wellicht op je innerlijke criticus ?
Je innerlijke stem..is je hart (en ziel) voor velen.
Het gaat hier even om afstemmen over welke jij het hebt.
Je hebt het over 'hem'....met een reden ?
| 21:22 |
Ja ik heb het hier inderdaad over een criticus: mijn pleegmoeder. Die zei dat en dat is mijn innerlijke criticus. Hem is dus niet goed inderdaad.
| 21:43 |
Het verwonderd mij dat je over 'hem' spreekt ;) . Het is geen kwestie van goed of fout, dit komt rechtstreeks uit je onderbewuste. Maar het hoeft niet jouw behoefte te zijn dat te weten/onderzoeken. Het valt mij op ;)
| 21:55 |
Het moet, haar, zijn. Waarom ik over hem sprak, geen idee.
| 22:08 |
xxx
| 09:01 |
Eigenlijk heb ik echt geen idee...
| 14:24 |
Dan heb je gelukkig geen stem die je naar beneden haalt, wees maar blij.
| 14:26 |
Ja inderdaad! Alhoewel ik dat wel eens heb tijdens of voor of na een migraine aanval. Kan ik ontzettend depri worden, maar dat duurt zo lang de aanval duurt, gelukkig...
| 14:43 |
GELUKKIG maar. En is dat dan ook een som ere stem die jou nog meer depri laat voelen? Alles behalve opbeurend?
| 16:15 |
Ja absoluut. Alles behalve opbeurend. En klinkt gek; maar heb dat liever, dan dat ik super agressief word. Gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar dan ben ik in staat om alles af te breken... dan maar wel eens die somberheid....
| 16:26 |
En dan weet je oom dat het weer weg gaat hè
| 16:29 |
Dat scheelt enorm inderdaad
| 16:52 |
Heel lastig soms.. zet 'm op Bloghoekje ;)
| 11:40 |
Zal ik doen. Dank je.
| 11:41 |
Ik heb hem op Bloghoekje geplaatst.
| 11:43 |
om eerlijk te zijn....ik weet het niet!!
| 16:23 |
Je intuïtie is wat anders, dat weet je he, het onderbuikgevoel. Maar wat ik bedoel is die stem die jouw opmerking over wat je over jezelf zegt, neer haalt
| 16:51 |
nee die stem ken ik absoluut niet.
| 22:24 |
Gelukkig maar. Ik ken hem wel. Het is/ was de stem van mijn moeder maar later was het via haar mijn eigen stem
Heel moeilijk uit te leggen. Via haar leek ik ook op mezelf neer
| 22:36 |
ja ik begrijp het van jou wel hoor. Je hebt al vaker zoiets geschreven. Als ik het lees is het mij wel duidelijk maar zelf heb ik dat dus niet. Mijn leventje is op dat gebied erg rustig verlopen denk dat dat het ook is.
| 22:44 |
Dat is het ook hoor. Maar ik ben nu echt heel blij en het gaat super met mij. Heerlijk gevoel.
| 22:53 |
zo is dat meis. Hou dat vol!! Liefsxxx
| 23:06 |
Te vaak, maar later komt het besef dat het ook anders is en kan.
| 12:59 |
Ja precies. Dat is ook waar.
Mooi dat dat besef dan toch komt hè.
Dank je voor je reactie, Albert.
| 13:05 |
Soms een beetje aan de late kant en dan heeft het toch weer energie gekost.
| 13:14 |
Ja jammer is dat hè. Ik ken het.
| 13:54 |
k Begrijp je helemaal...maar na jouw jeugd..hoe kan het zijn dat die ehl in 2 jaar verdwenen is?
Wat heb je ervoor gedaan? dit inzicht is op zich al erg goed en zal je zeker helpen... ikzelf heb jaren en jaren moeten knokken om er iets vn kwijt te raken .
Hypnoses vele vele malen, craniosacral -reiki-klassieke homeopathie- accupunctuur- vele jaren van flash backs en toen ik weer kon slapen de nachtmerries... oke die laatste dingen zijn gekomen door de geesteszieke man die TE...etc....
Wat kan er nog meer zo goed zijn, ben benieuwd en apk graag alles aan
| 20:44 |
Wat ik ervoor gedaan heb om die stem weg te laten gaan, bedoel je dat? EMDR heeft heel goed geholpen maar ook, wat ik al schreef, hardop STOP roepen. Dan ga ik iets doen. Muziek luisteren, schrijven, wat dan ook. Mag ook wel eens na 56 jaar hè
| 20:55 |
was t maar waar... EMDR is een beetje gelijk aan de flashbacks... als je die krijgt.. wapper je met de handen links en rechts naast je ogen om er vanaf te komen..dus dat werkt. net als de lichtjes die aan en uit gaan.
Maar na een heel leven gelopen te hebben met dat wat in de kinderjaren niet goed gegaan is pfffff
dan is de EMDR een goede start ja en de rest ach... gaande de jaren zal er steeds meer inzicht komen en je gaat al als n speer natuurlijk, best grote complimenten waard...lekker doorgaan en laat je niet door jezelf voor de gek houden ..nu ja.. n pietsie dan he..bepaalde zaken kunnen we nu eenmaal niet omheen...t mag er zijn en t maakt to bere sterke dames lol
| 21:55 |
Zo is dat. Dat zeg je precies goed. Wat ben ik toch blij met jou. Echt waar.
| 21:59 |
insgelijks hoor.. met elkaar kunnen we de wereld wel aan
| 22:00 |
Zeker weten
| 22:52 |
Ben jij nu in overdrive gegaan met het uitleggen van jouw innerlijke stem?
Ik bedoel hiermee: "Zo erg breek je uzelf toch niet echt elke keer af wanneer je een goed gevoel over jezelf hebt"?
Komt elke keer die innerlijke stem stokken in de wielen steken en afbraak doen aan je eigen goed gevoel?
Als dat echt zo is , zou ik toch adviseren voor jezelf een lijstje aan te maken met affirmaties en positieve mindset.
Ik heb zo'n lijst liggen en vul die regelmatig bij.
| 21:46 |
Nee zo zwart wit is het niet. Ik moet er alleen nog steeds aan wennen dat ik zeg dat ik goed ben zoals ik ben en meer van dat soort dingen. Dan spreek je het bijna ondeugend uit en dan komt die stem omdat die weet dat je nog niet een doorgewinterde sterke vrouw bent.
Twee jaar is nog maar kort en de stem heeft een halve eeuw over me geregeerd. Dan is het nog maar 2 jaar he en niet al twee jaar. Snap je me?
| 21:53 |
Jep.
| 22:51 |
Xxx
| 23:30 |
Ik probeer er zo goed mogelijk naar te luisteren
| 14:20 |
Als het positief is denk ik dan toch?
| 14:21 |

×

Yoors


exit_to_app Inloggen