Wat is pijn en hoe werkt het

Wat is pijn en hoe werkt het


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Er zijn een heleboel mensen met pijn. Acute pijn maar ook chronische pijn. Het is een waarschuwingssysteem van ons lichaam want pijn beschermd tegen gevaar en om ergere schade te voorkomen. Bijvoorbeeld een hand onder een te hete kraan, je trekt je hand terug omdat je je anders verbrandt.

In ons lichaam zitten heel veel sensoren, dat zijn uiteinden van de zenuwen die verbonden zijn met het ruggenmerg. De hersenen geven dus aan ons door dat er pijn is en bij die pijn hebben we een gevoel. Pijn is onzichtbaar, is niet te meten en niet te zien op een scan. Het voelt onaangenaam, voelt als schade je weerstand wordt er door beïnvloed omdat het teveel energie van je kost.

Ik heb 3 maanden revalidatie gehad ivm mijn rugpijn. Er zat in het revalidatiecentrum een pijnteam wat bestond uit een Fysiotherapeut, een Ergotherapeut, de Revalidatiearts en een Psycholoog. De pijn is chronisch bij mij en zal niet overgaan maar ik leerde er wel mee omgaan. Het is natuurlijk heel makkelijk gezegd dat: je er maar moet leren leven of : je moet het maar accepteren. Zo werkt dat niet, vonden ze in het revalidatiecentrum. Er werd gekeken hoe ik mijn dagen in deelde en hoe dat anders kon, dat deed de Ergotherapeut. De Fysiotherapeut keek naar het bewegen op zich en hoe ik dat anders kon doen. De revalidatiearts heeft gekeken hoe de pijn ontstaan is en ook bij de Fysiotherapeut kreeg ik Hartcoherentietraining. Dat blog zal ik hier onderaan nog even noemen.

De Psycholoog had ook een belangrijke taak en dat is dat ze keek naar hoe ik me voelde bij al die pijn, wat deed ik niet meer omdat ik zoveel pijn had en wat juist wel. Hoe pak ik mijn problemen aan en kan dat anders. Waar ik vooral veel aan had was dat ik mijn grenzen beter aan moest geven. Ik zei altijd maar ja en dat is omdat ik zo enthousiast en spontaan ben. Maar ja zeggen tegen anderen is nee zeggen tegen jezelf en dat is echt helemaal waar. Daar heb ik echt veel van geleerd.

Wat ook de pijn bevorderd bij ons mensen zijn de volgende dingen:

1.Vrienden die niet begrijpen dat je zoveel pijn hebt en je maar steeds onder druk zetten om iets te doen.

2.Relatieproblemen

3.Financiële problemen

4.Ruzies

5.Ziektes

6.Verhuizing

7.Verandering van werk

En zo zijn er een heleboel factoren die de pijn negatief beïnvloeden. En dan bestaat de behandeling van de Psycholoog uit al die negatieve factoren, samen met jou te verminderen.

Kijk allemaal eens naar wat je zoal doet op een dag en of er eigenlijk teveel dingen zijn die je wel doet, maar die je eigenlijk liever niet doet, of minder doet. Het voelt eerst heel naar hoor om nee te zeggen. Je denkt dat je de ander in de steek laat maar dat is beslist niet waar. Je komt alleen voor jezelf op en voor je gezondheid. En niemand heeft het recht om iets van je te vragen wat je ziek of zieker maakt.

Ik weet zeker dat dit een lange leerweg is maar wat ik ook zeker weet is dat je ontzettend opgelucht bent als het lukt. Ik heb mijn pijn onder controle en als ik stress heb, of ik doe weer eens teveel ( dat is mijn mankement ) dan heb ik meteen weer veel meer pijn.

Ik hoop dat jullie iets aan deze blog hebben, want ik ben zo blij dat het mij gelukt is om de pijn onder controle te krijgen.

https://yoo.rs/bloggerda/blog/wat-is-nou-eigenlijk-hartcoherentie-1494261374.html?Ysid=38855
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (19 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Mooie blog heel leerzaam
| 19:24 |
Dank je wel hoor.
| 21:09 |
Graag gedaan
| 08:05 |
Goed blog en heel herkenbaar.
Heb hem gedeeld.
| 19:36 |
Dank je en ja hè. Zo vervelend is dat dan.
| 20:20 |
Heel leerzaam, zal hem delen
| 17:09 |
Dank je wel hoor.
| 17:31 |
goed blog ik deel hem voor je
| 16:29 |
Heel hartelijk dank hoor.
| 17:45 |
Weer een goede blog!
| 16:24 |
Dank je heel hartelijk.
| 17:45 |
Erg herkenbaar helaas.. men oordeelt graag als ze niet zien wat je mankeert. bij mij zit de blessure ook in mijn rug, dat zie je niet. En gaat met vlagen soms goed soms slecht soms erger en soms minder...
| 15:18 |
Precies. Je ziet er goed uit, je lacht, dus is er niks met je. Hoe dom kun je zijn hè
| 15:22 |
Ja jammer is dat he
| 15:30 |
Ben er aan gewend geraakt. Hoor het niet meer. Hahaha.
| 15:36 |
Heel herkenbaar. Ik heb jaren aan de tramadol gezeten en na mijn laatste operatie was ik eindelijk echt gezond. Nu besef ik me pas hoe beperkt je bent met pijn. De energie, de actie maar ook je gevoel, gedrag en humeur.... Alles heeft invloed op elkaar...
| 12:33 |
Jazeker dat is ook zo hoor. En als je dan ook nog niet slaapt, is de ramp niet te overzien bijna. Zo werkt de stemming erop.
| 14:41 |
Eigenlijk toch gewoon LEREN leven met pijn.
| 12:19 |
Dat heb ik tijdens mijn revalidatie ook geleerd. Hoe je het beste om kunt gaan met pijn.
| 14:41 |
"Er mee leren leven" is vaak helemaal nog niet zo'n slecht advies. Wanneer je de oorzaak van iets niet weg kunt nemen zit er gewoon niets anders op. Alleen verstaan heel veel mensen er onder dat je er gewoon niets aan hoeft te doen (behalve klagen, ha,ha). Goede adviezen worden vaak in de wind geslagen met een "er is toch niets aan te doen want ze hebben gezegd dat ik er maar mee moet leren leven". Jammer want vaak is er wel veel beschikbaar om het leven leuker te maken en wat je mee draagt minder zwaar.
| 15:02 |
Jij slaat de spijker precies op zijn kop. Die klagers heb ik niks mee. Je kunt echt nog veel doen dan hoor. Als je maar luistert naar de mogelijkheden.
| 15:08 |
hier was ik al een keer maar heb hem gedeeld voor je
| 11:13 |
Dank je hoor. Super.
| 14:50 |
Toch heftig dat je altijd met pijn loopt. De link onderaan ga ik nu bekijken.
| 10:34 |
Ja dat is waar. En nu is het nog erger want door de Champix kun je rugklachten krijgen. Dat is de enige bijwerking wat ik nu heb. Tite zei al: ga maar even weer dagelijks aan de paracetamol en dat moet dan maar. Hou er niet van.
En wandelen en zo lukt wel hoor. Huishouden ook gelukkig.
| 10:36 |
Maar toch.
| 10:45 |
Ja niet leuk. Je moet me uit bed zien komen. En als de kat zijn eten dan op is moet ik bukken. Au au au. Later gaat het beter.
| 10:46 |
In bed beweeg je niet of nauwelijks (tenminste als je slaapt haha), dus is alles bij het opstaan wat stijfjes. Als je meer beweegt zal het soepeler gaan, gedurende de dag.
| 10:48 |
Precies. Dat is ook zo. En ik lig heel raar in bed. Niemand is zo lenig. Haha. Doe ik in mijn slaap.
| 10:49 |
Ik woel wat af
| 10:49 |
Jan onrust. :))
| 10:51 |
Droom intensief (hele series soms)
| 10:53 |
Oh ja dat zei je eens. Dan beweeg je inderdaad ook veel.
| 14:52 |
t Helpertjes syndroom kwam los en oh als ze mij maar aardig vinden en zow erd t allemaal erger en erger..haah pff leven met een hoofdletter vanwege t overleven..maar als t eenmaal begrepen is.. wauw hoe mooi kan t dan zijn
| 10:13 |
Ja dat is helemaal waar.
| 12:31 |
Super blog dit,heel duidelijk
| 16:09 |
Dank je hartelijk hoor.
| 16:22 |
Wat een goede blog Gerda, zelf ben ik ook bezig om nee te leren zeggen, maar dit valt nog niet mee.
Fijn om deze blog te lezen stuk herkenning.
Bedankt.
| 22:16 |
Graag gedaan en nee, het valt zeker niet mee maar al lerende en merken dat het beter voor je is, doe je het wel.
Bedankt voor je compliment.
| 22:26 |
Graag gedaan, en zeker. Ik doe het ook althans probeer het
| 16:29 |
:)
| 16:35 |
Zullen in alle geval deze al delen op mijn sociale media, Gerda, goede blog trouwens. :-)
| 19:38 |
Heel hartelijk dank hoor Rudi. Erg blij ben ik daarmee en bedankt voor je compliment.
| 19:41 |
Mooi duidelijk blog en fijn dat jij je er een weg in weet te vinden..al zal dat zeker niet dagelijks zijn.
Hier zit ook zo n krakende wagen..oorzaak en gevolg geval.
jeugdreuma door flinke keelontstekingen en daar weer uit angina pectoris en de hele serie met vervolg inherent aan t levensverhaal
zou het ooit wennen..de hele winter erg veel pijn door t zitten..brokkelende bekkenranden hahah etc
toch zag je mij met feesten wel dansen op de pleinen hier emt mijn jongens..dagen erna gewoon stil in t hoekje..t was t dan wel weer waard bv.
afgeloepn 3 a 4 jaar..6 hartoperaties omdat de aderen zo goed als dicht zaten..kon nog geen tien meter lopen. jasses.. en aj..pijn heeft vele egzichten en sommige daarvan kun je zo nu en dan over je schouder gooien..vooral blijven lachen en genieten van wat wel is he
| 00:21 |
Ja jij weet inderdaad ook wat pijn is. Allemensen!! Maar jij bent een kei in positief in het leven staan en dat vind ik super. Xxx
| 00:23 |
ha, t is de enigste manier geworden om goed te overleven, want t zijn de lessen die we mogen doormaken op weg terug naar Thuis.. voor mij althans.k ben weer elke keer reuze benieuwd wat er nu weer om t hoekje komt kijken en hoe ik daar weer mee overweg zal gaan. bv... 8 Juni een echo maken van de l.borst... er zit iets in..maar kdenk..ach t loopt wel los..kan leuk en goed zijn om opgelost te worden..ja fijn dat k dat leerde..maar niet altijd hoor..elke avond jezelf verwennen met een kokend heet bad ..t helpt echt er tegen
| 00:34 |
Wat ben jij toch een kanjer. Geweldig vind ik dat. Zo in het leven staan. Fantastisch goed.
| 10:39 |
vlak jezelf niet uit he...eenmaal wakker..ga je ervoor.top
| 10:46 |
Ja dat is waar hoor.
| 10:50 |
Gelukkig wat lichamelijke pijn betreft tegenwoordig weinig te klagen. Als kind acute jeugdreuma gehad die aanvankelijk voor polio aangezien werd. Als volwassene ook een paar maal een heel pijnlijke periode meegemaakt, maar dat is gelukkig wel weer voorbij gegaan. Gelukkig ligt mijn pijngrens nu heel erg hoog en heb ik ook een paar manieren geleerd om pijn te onderdrukken en er mee om te gaan. Ik denk dat het ook heel persoonlijk is en niet iedereen op dezelfde manier geholpen kan worden en er ook te makkelijk wordt gezegd: "Neem maar een paar pijnstillers" of "stel je niet zo aan". Fijn dat jij ook hierin gelukkig je weg gevonden hebt.
| 21:44 |
Breek me de bek niet open over pijn daar kan ik ook een boek overschrijven helaas!!
| 21:35 |
Erg is dat he. Bah niet leuk.
| 21:38 |
zeven jaar 24 uur per dag pijn ik kwam nergens meer. Fred moest mij ergens binnen parkeren anders lukte het niet. Afijn nu ben ik 2 jaar pijnvrij en loop weer heel wat af ik heb mijn leven weer terug. :-)
| 21:45 |
Ja wat beheerst je dat dan hé. Ik begrijp je helemaal. Stikte 2 jaar van de pijn maar na de revalidatie lukt het weer.
Wat ben je dan blij hé.
| 21:49 |
nou 7 jaar ziekenhuis in en uit 9 operaties zonder succes. Mens ik kan er een encyclopedie over schrijven.
| 21:57 |
Erg zeg. Jeetje mina
| 22:02 |
mij hoor je niet klagen nu hoor.
| 23:04 |
Nee maar het was wel ontzettend erg. Gelukkig dat het nu goed gaat
| 23:10 |
yep. :-)
| 00:00 |
:))
| 00:09 |
Nu mijn ziekte aan het terug keren is en ik soms heftige pijnscheuten heb, moet ik helemaal weer opnieuw mijn weg daarin zien te vinden. Blijft iets lastigs, maar ik weet wel dat ik door mijn positiviteit dat wel kan. Het zal nooit mijn leven beheersen, maar de pijn................... was zo blij dat ik er vanaf was en heeft even nodig om het een plekje te geven weer. De Roparun staat bovenaan mijn lijstje, dus ik block het nu zo goed als het gaat. Soms lukt dat en soms niet. Diaantje geeft niet op hoor, daar is het leven te mooi voor xxx
| 21:29 |
Knap van jou. Zeker weten en nee joh. We geven echt niet op.
| 21:39 |
pijn in je leven is niet fijn, wat wel fijn is dat er mensen zijn die je helpen om er zo goed mogelijk mee te leven
| 20:41 |
Precies. Ik was daar ook zo blij om.
Bedankt voor je reactie hoor.
| 20:59 |
Best herkenbaar... ik ben heel gevoelig voor licht en geluid en daardoor loop ik eigenlijk altijd met hoofdpijn en af en toe met migraine... ik kan dan echter weinig, ook al is er verder niks mis met de rest van mijn lijf en zou ik gewoon dingen moeten kunnen doen, dat lukt mij eigenlijk niet dan... en dan voel ik me lui als iemand dan iets van me vraagt en ik zeg nee... maar ik weet dat ik anders veel verder van huis ben, dus ze doen t er maar mee~!
| 20:30 |
Goede instelling van je. Super.
| 20:59 |
Dankje ;)
| 21:11 |
het is niet gemakkelijk om te leven met pijn en inderdaad je ziet het niet aan een mens en sommigen begrijpen je dan ook niet, gelukkig heb je toch mede met de hulp van therapeuten je pijn onder controle kunnen brengen
| 20:19 |
Gelukkig wel hoor. Dank je.
| 20:59 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen