×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Maand van de spiritualiteit Papa

Maand van de spiritualiteit "Papa"


Als de dag van gister en als ik het nu zo type beleef ik alles weer opnieuw. Lieve papa ik was met u verbonden en wist zodra ik de voordeur zou opendoen ik slecht nieuws zou gaan horen.

Ik was 15 jaar en kwam net uit school. Bij het ouderlijk huis aangekomen liep ik de trap op en daar kwam het gevoel op…..klopt niet.pijn….heb ik het gevoeld toen mijn vader s’ morgens de deur uit ging om te werken en ik de gedachte kreeg …die komt niet thuis?

Ik deed de sleutel in de voordeur en hoor mijn moeder huilend schreeuwen NEEE….NEEE. Mijn moeder had mijn vaders werkgever aan de telefoon en die bracht het nieuws dat mijn vader 15 meter van een trap naar beneden was gevallen en mee was genomen met de ambulance. Mama en ik hebben elkaar ik weet niet hoelang vastgehouden.

De tijd leek stil te staan en we waren bang want we wisten niet hoe het met hem gesteld was.

We zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan en daar aangekomen – en ik zal dit beeld nooit meer vergeten – werden we naar een kamer begeleid. De deur ging open en daar lag mijn vader op zijn rug met zijn ogen dicht nog helemaal onder het bloed. Hij lag op een soort van bed net als bij de huisarts. Mama gaf hem een knuffel. Ik durfde het niet en vond het doodeng. Nu weet ik dat hij toen al in coma lag.

De volgende dag gingen we op bezoek. Papa lag gewassen en gestreken in een schoon bed op een kamer alleen. Hij is heel hard op zijn hoofd gevallen en ligt in coma en niemand kon vertellen hoe lang dit ging duren.

Werd hij nog wakker? Ook dat wisten de artsen niet. Het was afwachten.

Mama en ik gingen elke dag bij papa op bezoek. Na de derde dag zagen we bij binnenkomst dat hij bewoog. Maar helaas herkende hij ons niet en kraamde hij allerlei vreemde woorden uit en was druk met zijn armen aan het zwaaien. Hij was mijn zijn moeder in gesprek die al heel lang niet meer in ons midden was. En tegen ons zei hij alleen dat hij allemaal paling aan zijn voeten had. Vanaf hier ben ik een stuk kwijt. Ik weet alleen dat we te horen kregen dat hij een hersenbeschadiging had opgelopen omdat hij heel hard vanaf 15 meter op zijn achterhoofd was gevallen. En verder was het afwachten.

Na een periode van weet ik veel hoelang kwam papa thuis. Inmiddels herkende hij iedereen. Kon hij gewoon praten, maar zijn geheugen was niet best. Zo heeft hij nog heel veel jaar geleefd.

Heel veel jaar later….

Word papa ziek en komt in het ziekenhuis te liggen. Zijn buik is opgezet en krijg ik te horen dat hij asbest kanker heeft, maar verder niet dat hij dood gaat of zo. Ik ga met mijn gezin op vakantie naar Frankrijk. Ik zou twee weken gaan maar toen ik die dag ervoor bij papa was zei ik tegen hem dat ik liever thuisbleef. Nee zei papa ik wil dat je gaat. Je heb het nodig ga maar gewoon. Als jij terug komt ben ik er nog.

En ik ging…..we zouden op een zaterdagochtend gaan rijden en die avond daarvoor zeg ik tegen Pablo…ik wilde nu weg kom we gaan inpakken en gaan rijden ik wil naar papa…

Pablo stelt geen vragen en we vertrekken vrijwel meteen. Zaterdag morgen vroeg aangekomen meteen naar papa. Ik schrik want hij ligt er een stuk slechter bij. Ik zei hem gedag en ging ook even mama gedag zeggen waarop hij zei blijf je niet te lang weg. Ik heb mama een kus gegeven en toen weer gauw naar papa. Hij vroeg nog hoe de vakantie was geweest en daarna meteen ga maar naar huis. Ik zei nee ik wil nog even bij u blijven..nee zei hij ik ben moe ik wil slapen…….ik was nog geen 5 minuten thuis of de telefoon ging….de verzorger van papa zei dat ik snel moest terug komen want het ging slecht met hem en onderweg in de auto belde hij weer…….je vader is zojuist overleden.

Mijn lieve vader heeft op mij gewacht en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties